0
0 In Uncategorized

20+ retete cu dovlecel & zucchini

Pregatisem pentru acest weekend un articol in care sa selectez retetele mele preferate de pe blog cu dovlecel si zucchini, dar mi-am dat seama ca mai am o „baza de date” extrem de valoroasa. Si am avut mare, mare dreptate!
Cei care ma cititi de mai multa vreme, stiti (daca nu chiar faceti parte) ca am un grup de „bucatareala” pe Facebook – Ama – Happiness is Homemade. Si acest grup de doamne si domni pasionati de mancare buna, mi-au povestit cateva idei absolut delicioase despre cum pregatesc ei dovleceii.
Dupa retetele lor, veti gasi si recomandarile de pe blogul meu si sper sa va inspire sa gatiti dovlecei pentru o vara intreaga, de la micul dejun si pana la desert!
*cei mai populari s-au dovedit a fi dovleceii pane 🙂
* Corina „mie
imi place sa fac baghete din dovlecel ras si branza sarata, pane sau la
cuptor, pe care le servesc cu sos de iaurt, usturoi si marar.”
* Ramona ” Dupa
dovleceii pane imi plac si chiftelutele de dovlecei. Dovlecei rasi si
scursi de apa, cu telemea rasa, oua, marar si faina. Super gustoase!”
* Delia „Tarta:
Se face aluat de tarta normal si se umple cu: (inainte se presara putin
gris) ceapa taiata rondele, dovlecel taiat rondele (sarat si scurs de
apa in prealabil) , morcov ras, marar tocat. Se toarna un sos facut din:
250 ml frisca sau smantana, 3 oua si sare. Se da la cuptor, cand e
aproape gata se presara cascaval si se mai lasa cateva min.”
* Cristina „Tai
dovleceii in doua pe lung, apoi scoti semintele. Ii umpli cu urmatoarea
compozitie: branza Fagaras, ou si marar. Ii bagi la cuptor pana se
rumenesc deasupra. Sunt excelenti!”
* Andrea „Mancare
de dovlecei: dati pe razatoarea mare. Calesc o ceapa in untura, apoi
adaug dovlecei, adaug apa daca e necesar (se termina sucul propriu
inainte de a fi gata), pun sare, piper, mult marar, iar la final pun
peste cateva oua batute. Usturoiul ar fi binevenit, dar Seba nu-l
tolereaza prea bine. „
* Anna
Salata de dovleac. Se curata devleacul care este mare,nu mai poate fii
folosit la paneuri. Se scoate mijlocul se taie bucati mari si se fierb.
Dupa fierbere se paseaza cu furculita apoi se lasa la scurs(contin multa
apa). Dupa ce s-au scurs si s-au racit se adauga ceapa rasa sau usturoi
ras, dupa gust Eu prefer cu ceapa. Apoi se adauga o maioneza facuta in
casa, sare, piper. Un capacel de otet. E
nebunie curata „
* Ancuta ” azi
am facut si eu dovlecei , iar pt ca-s la dieta…am gatit o placinta
sau tarta..ceva de genul: 1 kg dovlecei dati pe razatoarea mica, sare
dupa gust, 4 oua, 4 linguri de tarate ovaz, 1 lingura tarate grau, 300 g branza
proaspata (dietetica am folosit eu), marar, usturoi dupa gust; toate
amestecate si date la cuptor pana se rumeneste”
* Andrea A. „Tot dovlecei taiati pe lung si scobiti ca si la Cristina,
dar umpluti cu amestec de carne tocata + 1 ou + busuioc si rozmarin+
ciuperci+ bulion. Cascaval ras deasupra, ca si asa daca faci mancarea
asta nu numeri calorii, si la cuptor cu ele!”
* Tunde noi
am facut mai nou pasiune pt carbonara cu dovlecei – prajesc cubulete de
kaiser, arunc peste ele dovleceii taiati in forma de penne, sare, piper
si cimbrsior si le calesc pana se fac „al dente”. Arunc peste ele
pastele penne, cu un pic de apa in care au fiert, apoi adaug smantana
amestecata cu galbenus si parmezan. Las sa mai fiarba odata (desi reteta
imi interzice sa mai fierb cand am adaugat oul, dar eu prefer sa-l mai
fierb) et voila. bunatate!”
* Diana ii
fierb pe aburi (intr-o oala pun apa si deasupra sita de paste in care
am pus dovleceii feliute si capac deasupra – gata in 5 min). apoi
amestec 2 lg de maioneza cu 2 lg de kefir. zdrobesc niste usturoi, pun
putina sare si las la frigider putin. deliciosi!” 
* Daniela Si
mai fac o varianta de dovlecel umplut: 200 de grame de brânză de vaci, o
legatura mica de marar, 2-3 codite de ceapa verde, sare si piper; 3-4
rosii cherry, 3 linguri parmezan ras, 2 linguri ulei de masline, 3
linguri pesmet si patrunjel proaspat.
Dovlecelul
se taie în jumătate, se scoate miezul si se sareaza putin; Se amesteca
branza cu ceapa taiata marunt, mărarul tocat, un pic de piper si un praf
de sare.
In 2 linguri de ulei de masline se prăjește pesmetul și cand e rumenit se adaugă patrunjel tocat.
Fiecare
jumatate de dovlecel este umplută cu brânză de vaci, se pun rosiile
taiate in jumatate (merg si rosii clasice si se taie felii), se presara
cu parmezan ras și pesmet. Se mai pun 2 lingurite de ulei de măsline
peste dovlecei se acopera tava cu folie sau capac si se dau in cuptor
preîncălzit (175 grade). 30 minute cu folie si inca 10-15 minute pentru
rumenire.”
* Daiana Pe
langa mancarea de dovlecei cu chiftele si dovlecei pane, mie imi place
foarte mult dovlecelul pe gratar (taiat felii rotunde sau mai bine de-a
lungul, presarat cu sare si lasat sa stea putin. apoi uns putin cu ulei
si directia gratar). servit cu mujdei.”
*Nicoleta Clatitele
cu dovlecei se fac in felul urmator: se bat 2 oua mari cu 250 de grame
de faina, apoi se adauga 500 ml lapte, 20 de grame de unt topit si un
sfert de lingurita de sare.Se amesteca bine iar apoi se adauga o
jumatate de pachetel de praf de copt.Se
dau prin razatoare trei dovlecei mici cu tot cu coaja si se adauga
aluatului.Aluatul se tine la frigider o ora, iar apoi se coc clatitele,
punand in tigaie cam 50 ml de aluat(un polonic).Ar trebui sa iasa aprox.
25 de clatite mici. Evident, clatitele se coc pe ambele parti intr-un
pic de ulei incins. Pofta buna!”

 

 Omleta cu legume si usturoi

 Omleta italiana cu zucchini si mozzarella

Supa de dovlecel

Supa-crema de cartofi cu zucchini si curry 

Supa de varza, quinoa si dovlecel

Spaghete cu dovlecei si morcovi 

Dovlecel la gratar cu rosii si mozzarella

Friptura de bibilica in vas roman

 

Prajitura cu zucchini si ciocolata

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply