Pentru dieta noastra, a adultilor, nu m-am preocupat in mod deosebit cu consumul de zahar. Singurul pas constient pe care l-am facut a fost sa renunt la zaharul din cafeaua de dimineata si dupa cateva dimineati in care am baut cafeaua mai mult fortat, acum mi se pare ca nici nu se poate bea cu zahar.
Cu toate acestea, in dieta copiilor am incercat sa reduc cat de mult mi-a stat in puteri prezenta zaharului. Recunosc ca la primul copil a fost mult mai simplu ( de exemplu, a gustat pentru prima oara ciocolata dupa 3.5 ani, cand a primit de la un copil de la gradinita). Al doilea copil a gustat ceva mai devreme, pe la 1.5 ani, dar chiar si asa ii dau o bucatica micuta si foarte rar (o data la luna sau mai rar).

Poate datorita lor, zaharul a inceput sa se consume in cantitati tot mai mici la noi acasa. Fara sa fi pornit o cruciada impotriva lui si fara sa ma concentrez prea mult pe asta. Ocazional mai fac cate o prajitura in care adaug zahar, dar chiar si atunci ma straduiesc sa reduc zaharul cat de mult pot si sa ii gasesc inlocuitor (banane, curmale etc). Nu doar ca am observat ca nu mai cumparam zahar decat o data la cateva luni, ci si ca gusturile ni s-au schimbat. Am cumparat de curand una din inghetatele noastre preferate si nu am reusit sa o mancam, atat de dulce ni s-a parut. Obisnuiam (noi, adultii) sa avem mici gustari din ciocolata cand plecam la drum sau eram pe fuga, dar tot mai des ne pomenim ca apreciem mult mai mult gustarile fara zahar, precum cele de aici.

Iar acasa, de cele mai multe ori prefer un desert fara zahar (ca cele de mai jos) in locul unei prajituri. Nu zic ca nu mai coc prajituri cu zahar, ci doar ca ele au scazut semnificativ in frecventa. Si ceea ce ma bucura cel mai tare este ca am reusit sa obisnuiesc copiii cu dulciuri bune. Astfel incat, cand imi cer o surpriza dulce, sunt mai mult decat bucurosi sa manance o budinca de casa, o fiertura de ovaz (oricat de neapetisant suna, e una din favoritele noastre!) sau o salata de fructe.

Trufe de ciocolata

 

Clatite fara gluten (aici aveti si varianta de a folosi o faina fara gluten, precum aceasta din migdale)

 

 

Quinoa cu capsuni

 

Inghetata de banane si smochine

 

Prajitura cu nuca

 

Desert cu mere coapte

 

Gris cu lapte si turmeric

 

Crema de banane cu afine

 

Budinca indiana de orez basmati si mango

 

Budinca de tapioca cu cocos si mango

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Retete

Friptura de pui la cuptor cu legume

Acum cateva zile, am primit un colet surpriza de la Edenia. In el am gasit un set din frumoasele farfurii din reclama si o invitatie de a arata cat de bine se poate manca acasa. Citește mai mult…

Retete

Friptura de pui cu arome de toamna

O friptura de pui simplu de facut, potrivita zilelor de toamna (sau iarna). Sucul lasat de fructe va carameliza pielea puiului, iar untul si ierburile aromatice ii vor da savoare in plus. Ingrediente 1 pui Citește mai mult…

Retete

Melcisori cu masline, rosii uscate si mozzarela

  Reteta aceasta mi-a depasit orice asteptari! 🙂 E o combinatie atat de potrivita de arome, incat o tava mare de melcisori aproape ca s-a evaporat. I-am pregatit pentru o mica serbare la scoala si Citește mai mult…