tort de sfecla si ciocolata

Am observat la noi o oarecare reticenta de a amesteca ingrediente mai putin traditionale in deseturi. De curand, sub influenta bucatariei americane, am descoperit si noi aluatul cu morcovi (poti incerca reteta aceasta) sau senzationalele prajituri cu zucchini (iti recomand aceasta reteteta). Pentru ca mie aceste combinatii inedite mi-au placut mereu, am decis sa incerc si vestitul aluat cu sfecla si va marturisesc ca sunt foarte incantata de el!

Mereu am fost curioasa ce gust are blatul cu sfecla, fermecata fiind in primul rand de culoarea intensa si inchisa a aluatului. Cand am avut cateva bucati de sfecla in frigider, am decis sa incerc si eu aceasta reteta.

Cand am gustat prima oara aluatul, am simtit o diferenta de gust, o aroma speciala, complementara ciocolatii. Dar apoi, dupa ce a stat la rece, parca aroma s-a mai estompat si a ramas deliciosul aluat putin umed, bogat in ciocolata.

Ingrediente 
Blatul
250 gr pasta de sfecla
2 oua
180 ml apa calduta
60 gr ulei
1 lingurita de vanilie

240 gr faina
200 gr zahar
60 gr cacao
1 1/2 lingurita bicarbonat de sociu
un praf de sare

Crema
200 ml smantana ptr frisca
2 linguri zahar pudra
2 linguri cacao

Glazura
100 gr ciocolata
50 gr unt
*optional – fulgi de migdale
tort de sfecla
Curatati sfecla si taiati-o cubulete. Puneti-o la fiert in apa, pana cand devine moale si se poate gauri usor cu o furculita. Scurgeti apa si faceti pasta cu un blender sau un mixer vertical.
Amestecati intr-un vas faina cu zaharul, cacaua, bicarbonatul si sarea. Puneti deoparte.
Bateti cu un mixer pasta de sfecla cu ouale, adaugati apa, uleiul si vanilia. Incorporati treptat amestecul pus deoparte cu faina si cacao.

Cand aveti un aluat omogen si fin, turnati-l intr-o tava pe care ati tapetat-o inainte cu hartie de copt (sau ati uns-o cu unt si ati pudrat-o cu putina cacao). E de preferat sa folosit o tava cu margini detasabile.
(eu am folosit una cu diametru de 24cm)
Coaceti prajitura la 180 de grade, pentru aproximativ 40-45 de minute sau pana cand o scobitoare infipta in mijloc iese curata.

Cand s-a copt, scoateti prajitura din cuptor si lasati-o sa se raceasca afara din tava (indepartati marginile tavii).

Cand s-a racit blatul, pregatit crema, batand smantana cu zaharul si cacaua pana se intareste. Taiati blatul in doua, ungeti crema si acoperiti cu grija.
La final, topiti in bain-marie ciocolata cu untul, lasati sa se racoreasca putin si turnati-l pe tort. Decorati cu ce doriti voi, eu de aceasta data am folosit fulgi de migdale.

Este de preferat sa lasati tortul cateva ore la rece, astfel incat blatul usor umed va fi mult mai gustos.