meniul-de-la-coada-la-cap-1024x1024

 

Daca cititi blogul acesta de mai mult timp, stiti cu siguranta ca sunt o mare sustinatoarea a meniului saptamanal (puteti rafoi aici recomandarile mele).
Dar oricat m-as fi straduit, oricat de bine organizata eram, oricat de mult ma tineam de lista, mereu ajungeam la concluzia ca planul de acasa nu se potriveste cu ce se gaseste in targ/piata/supermarket. Ca sa nu mai vorbesc de cazurile cand, aflate in sezon si/sau la oferta, era rentabil sa achizitionez anumite ingrediente in cantitati mai mari.
Si pentru ca ajungeam adeseori sa am un congelator aglomerat si o camara plina, cu multe ingrediente de care si uitam, dar eu tot aveam o lista generoasa de cumparaturi (care sa corespunda cu meniul hotarat), care nu valorifica ingredientele deja existente, am decis ca trebuie sa caut o rezolvare.

Mi-a fost greu sa recunosc fata de mine ca ma organizez gresit. Ce m-a scos pe mine din amorteala a fost supararea sa constat ca am cumparat un ingredient pe care il aveam deja acasa.
Si dupa cateva incercari, am ajuns la formula de meniu pe care vi-l prezint azi.
Care sunt avantajele fata de meniul clasic?
*veti face un inventar cu ce aveti deja in casa
*veti invata sa folositi tot ce ati cumparat deja, astfel sa reduceti pierderile
(de exemplu, veti folosi chiar si cele 5 bucatele de varza de bruxelles, ratacite intr-o punguta in congelator)
*sunt sanse mai mari sa gatiti cu ingrediente de sezon
*puteti cumpara produsele aflate la promotii si sa faceti economii
In concluzie: veti reduce pierderile si veti economisi.
Dar hai sa va explic cum procedez eu.
Folosesc o foaie de hartie format A4 si o indoi in doua, pe lung. In coloana din partea dreapta incep sa fac inventarul pe categorii.
Incep cu ingredientele proaspete, care au in general un termen mai scurt. De obicei sunt cele pe care le avem in frigider, legumele si fructele.
Apoi fac un inventar al congelatorului si la final ma uit in camara, unde in general sunt produsele cu termen mai lung, dar unde sunt si cele mai mari riscuri sa uit ca am anumite produse 🙂
Cand am terminat cu inventarul, trec in partea stanga a paginii unde incep sa construiesc meniul efectiv, avand la indemana o lista de cumparaturi pe care sa trec eventualele ingrediente care lipsesc.

 

15629268730_687d1aacf4_z

Pentru micul dejun am de ceva vreme un sistem care sa ne asigure diversitate. Astfel, pentru fiecare dimineata am o “tema”, dupa cum urmeaza:
Luni – ou
Marti – cereale
Miercuri – ou
Joi – pancakes
Vineri – cereale
Sambata – ou
Duminica – pancakes
(da, mancam multe oua! 🙂 )
De exemplu, luni fac o omleta cu branza sau legume, iar marti, la cereale, fierb niste ovaz si consum din seminte, nuci si fructe uscate. Si tot asa. In general, micul dejun este o ocazie grozava de a recicla diverse ingrediente ramase in cantitate mica.
Continui cu pranzul – care la noi e supa sau ciorba – si apoi cu cina. In general, cina o construiesc in jurul carnii care vreau sa o gatesc. Pentru a ma mai ajuta putin, imi notez cu steluta ce ingrediente pot folosi la gatit sau ce ingrediente au intaietate (expira).
Mai notez ingredientele cu care sa pregatesc desert si paine (de exemplu, vreau sa folosesc nuca de cocos, deci imi planific sa pregatesc ceva cu nuca de cocos) si la final mai adaug o lista de ingrediente pe care sa le folosesc pentru pachetelul de gradinita.

In fiecare seara ma uit peste acest meniu si imi aleg ce pregatesc a doua zi. Am suficienta libertate sa improvizez dupa pofta si timpul disponibil, dar – daca timpul imi permite – pot cauta si o reteta speciala pe net.
Folosesc acest meniu de cateva luni deja si ma simt tare bine cu el. Imi da multa mana libera, ma lasa sa improvizez, dar imi da si o oarecare siguranta pentru ca stiu ca deja am ingredientele necesare.
Dar mai ales, nu mai patesc sa cumpar de 2-3 ori acelasi ingredient, doar pentru ca uit ca il am deja in casa si folosesc absolut tot ceea ce am la dispozitie.

 

15790444316_1086e394e9_z
Sper sa va ajute ideile mele si sunt curioasa voi cum va mai organizati.
PS Sa nu credeti ca o astfel de lista e o pierdere de timp. Credeti-ma, indiferent de forma sub care decideti sa va organizati meniul saptamanal, jumatatea de ora alocata pregatirii acestei liste, va va aduce mult mai multe beneficii!

Categorii: OrganizareRetete

6 Comments

Claudia · 18/11/2014 la 07:24

Eu nu cred ca e pierdere de timp 🙂 E chiar o foarte buna idee. Am incercat si eu ceva de genul asta dar nu mi-a reusit.Cred ca stiu unde am gresit.Am incercat sa planific pe toata saptamana de la inceput si mi s-a parut foarte greu de facut asta.Dupa care am renuntat, spre rusinea mea 🙂
O iau de la capat acum ca am citit postarea ta 🙂

Ligia · 18/11/2014 la 10:17

Folosesc acelasi sistem de aproape un an, dupa inca un an de planificare "de la cap la coada" Doar ca nu am constientizat punctual trecerea, abia acum mi-am dat seama de ce imi este mult mai usor sa ma tin de meniul saptamanal :))

ama · 19/11/2014 la 11:22

Claudia, si eu am avut perioade mai dificile la inceput, dar acum daca nu apuc sa fac meniul intru in panica :)) Varianta asta imi place ptr ca nu e pe zile si pot gati ce am chef din lista facuta.

ama · 19/11/2014 la 11:23

Ligia, cred ca asta e cea mai buna metoda pentru buget. Si cealalta metoda este buna, mai buna decat nimic, dar aceasta pe mine ma ajuta mult mai mult. Si pana la urma este mai simpla de facut 🙂

Ancuta · 03/08/2015 la 07:43

Ce idee buna… si eu am meniul saptamanii de cateva luni bune, ma uitam orientativ prin camara, dar in congelator nu prea ma uit, de saptamana aceasta voi face si eu inventar 🙂

15 idei pentru a reduce risipa de mancare · 31/07/2015 la 05:26

[…] sa faci un meniu in care sa utilizezi produsele deja existente in casa. Am explicat aici cum fac […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Retete

Friptura de pui la cuptor cu legume

Acum cateva zile, am primit un colet surpriza de la Edenia. In el am gasit un set din frumoasele farfurii din reclama si o invitatie de a arata cat de bine se poate manca acasa. Citește mai mult…

Retete

Friptura de pui cu arome de toamna

O friptura de pui simplu de facut, potrivita zilelor de toamna (sau iarna). Sucul lasat de fructe va carameliza pielea puiului, iar untul si ierburile aromatice ii vor da savoare in plus. Ingrediente 1 pui Citește mai mult…

Retete

Melcisori cu masline, rosii uscate si mozzarela

  Reteta aceasta mi-a depasit orice asteptari! 🙂 E o combinatie atat de potrivita de arome, incat o tava mare de melcisori aproape ca s-a evaporat. I-am pregatit pentru o mica serbare la scoala si Citește mai mult…