Cat e vara de lunga urmaresc prin piete fasolea galbena pastai. Imi place in mod deosebit cea subtire, lunga si frageda. Fac ciorba ceasta aproape saptamanal, dar am grija sa pun multe-multe pungute cu fasolea galbena si la congelator, sa am in lungile luni de iarna.

De obicei aceasta ciorba se face cu rantas, dar eu aleg sa o fac cu lapte, cel mult putina faina (dar e optional) si sa ii dau culoare cu ardei kapia (sau boia) si ceapa.

Ingrediente
aprox. 0.5 kg fasole galbena pastai
2 morcovi
1 radacina de patrunjel
1/2 telina mica
300 ml lapte
1 lingura de faina
1 ceapa mare
1 ardei kapia (sau daca nu aveti 2 lingurite de boia de calitate buna)
putin ulei sau untura
2-3 catei de usturoi
verdeata (puteti folosi orice preferati; eu am facut aceasta ciorba si cu patrunjel, si cu telina, si cu leustean)
sare dupa gust

Eu folosesc aceste cantitati pentru o ciorba pregatita intr-o oala de 3 litri.
Pun la fiert fasolea curatata si rupta bucatele, morcovii, patrunjelul si telina tocate si completez cu apa, lasand loc in oala cam cat o latime de palma.




Intr-o tigaie, calesc usor ceapa cu ardeii kapia taiati cat mai marunt. Calitul in grasime va fi foarte scurt, pentru ca imediat sting cu un polonic din zeama de la ciorba si las pe foc pana cand ardeii au lasat bine din culoare. Eventual, daca e prea putin un polonic, mai puteti completa cu zeama.
Turnati apoi tot continutul tigaii in ciorba si astfel veti avea culoarea rosie frumoasa si aroma de ardei.

Dizolvati lingura de faina in lapte si turnati apoi si acest amestec in ciorba, amestecand bine si lasand sa dea in clocot cateva minute.
Intre timp, tocati si adaugati verdeata si la final, chiar inainte sa luati ciorba de pe foc, adaugati cateii de usturoi dati pe razatoarea fina.