Nu trebuie sa construiti ritmul zilei independent, ca si cum copilul traieste intr-o bula. Construiti ritmul copilului dupa ritmul vostru si al familiei.
Abia dupa aproape doi ani de la descoperirea pedagogiei Waldorf am avut un asa zis „aha moment„, cand lucrurile mi s-au clarificat in minte.
Voi scrie mai pe larg despre asta in viitor, dar trebuie sa punctez acest aspect ca si concluzie: noi suntem exemplul copiilor nostri.
Cand vorbim de ritm si rutina, nu il ganditi ca pe un program al copilului, ci intelegeti-l ca pe un program al familiei. Degeaba veti vrea sa stea copilul la masa, daca mama si tata mananca pe genunchi la TV. Degeaba veti cere copilului sa stranga jucariile, daca casa zboara, hainele nu sunt puse la loc si in bucatarie nu mai gasesti o cana curata.
Educati prin exemplu.
Asa e. Din dorinta de a creste copii "liberi" si independenti, s-a ajuns la haos. Eu as adauga la principiile de baza, pe langa rutina, ritm si ce ai scris tu foarte bine mai sus, si regulile. Daca acestea sunt stabilite de comun acord, sunt clare pentru copil, iar parintele este consecvent in a le aplica, atunci viata devine mai simpla pentru toata lumea. Regulile nu ingradesc libertatea nimanui, ci, in mod aparent paradoxal, o protejeaza.
Da, vreau sa vorbesc si eu pe viitor de reguli. Pe langa ce ai spus tu, eu cred ca regulile dau copilului si o stare de confort, pentru ca stie limitele, stie ce e voie si ce nu.
Si mie-mi place sa am o anumita rutina, sa-mi organizez lucrurile dupa un anume program. Asta ca sa nu raman cu ele incarcate, treburi neterminate sau sa aman ceva ce imi propun. Ma rog, mi se mai intampla sa schimb programul pentru ca na.. apar uneori si probleme pe parcurs, inevitabil.
[…] vorbeam de curand si despre ritm si rutina (cititi articolul meu aici) si cred ca astfel de povesti ajuta la o stabilire a rutinei. La noi s-a fixat foarte repede ca […]