Nu o data mi s-a reprosat pe blog ca gatesc cu ingrediente scumpe. Ba mai mult, cand am pus pe Facebook link catre un articol care explica de ce nu ar trebui sa consumam margarina si branza topita, multi mi-au zis ca nu au bani pentru altceva.E cazul sa aflati ca noi – ca multe alte familii din Romania – traim cu un buget modest. Avem rate si nici o cheltuiala nu se face fara calcule si niciodata nu facem cumparaturile fara a fi atenti la preturi. Totusi, in casa noastra mezelurile sunt o raritate (si acelea consumate doar de adulti), iar margarina sau branza topita nu se afla de ani de zile pe lista de cumparaturi.
Da, pe raft am ingrediente scumpe, dar am sa va explic de ce ele par scumpe si de fapt nu sunt asa o greutate pentru buget.
In primul rand, cel mai des intalnit argument este acela ca daca azi faci economii cumparand alimente ieftine si de provenienta dubioasa, maine vei cheltui mult mai multe pe doctorii si spitale. Dar eu nu va voi oferi acest argument, ca nu traiesc sub imperiul lui o fi, o pati. Vreau sa va prezint argumente reale si pentru prezent.
In al doilea rand, un argument la care tin este insa cel al prioritatilor. Cand impartim bugetul lunar, primii bani se duc pentru cosul cu mancare. Apoi, ce mai ramane, este impartit pentru altele. Este ironic cum unii imi spun ca nu au bani de fructe proaspete, sufland spre mine un norisor din a nu-stiu-cata tigara fumata azi. Pai stiti cate fructe puteti cumpara cu banii de pe un pachet de tigari?! 🙂 Asadar, este pana la urma si o chestiune de prioritati.
Dar haideti sa discutam la modul practic si sa va prezint cateva strategii prin care eu economisesc bani si pun pe masa mancare sanatoasa.
* cu o mica precizare: nu sunt adepta nici unui curent nutritional, nici raw, nici vegan, nici paleo, incerc sa mananc cat mai variat, cu ingrediente cat mai adevarate.
Mereu, mereu cumpar produse de sezon
Legumele si fructele de sezon sunt cea mai buna modalitate de a manca sanatos, de a economisi si de a invata sa reduci costurile. Cumpar mai multe in plin sezon si am invatat sa gasesc metode pentru a le depozita.
Una dintre cele mai bune investitii la noi a fost un congelator mare.
Cumpara in cantitati mari
Aici vreau sa spun ca acest sfat este cu doua taisuri daca nu stiti sa il gestionati. Si mai bine va lipsiti de el, daca nu stiti/nu aveti timp sa preparati produsele in plus. Dar sunt cazuri unde nici nu e nevoie. De exemplu, puteti cumpara pungi mai mari de orez sau fasole, faina la sac de 5 kg, malaiul la sac de 3 kg. Le depozitati corespunzator si faceti economii.
Carnea
Cand cumparati carne, orientati-va dupa doua aspecte: daca aveti congelator, cumparati caserole de carne mai mari, pe care le portionati si le depozitati si orientati-va dupa bucati de carne mai ieftina.
De exemplu, cumparati pui intreg si gatiti mai multe mancaruri din el sau cumparati pulpe intregi (cu bucata de spate), care sunt mult mai ieftine decat copanelele.
De asemenea, o mare economie la buget (si un aport extrem de sanatos la dieta) a fost faptul ca am inceput sa cumpar mai des organe: ficat, creier, pipote, rinichi, limba etc.
Ulei vs. untura
Fac tot posibilul sa elimin uleiurile rafinate din alimentatie. Mai cumpar ulei de floarea soarelui pentru ca sunt momente in care nu pot folosi altceva, dar untura este stapana in bucatarie! Iar untura, pe langa ca este mai sanatoasa, este si mult mai ieftina. Macelariile vand adesea caserole de grasime, pe care le puteti topi si utiliza.
Oase
Ahhh, iubesc oasele! Si sunt asa de ieftine si poti gati minuni din ele!
Oase de vita (cu precadere, dar nu refuz nici de porc sau zburatoare), fierte indelung ofera o licoare miraculoasa. Supa de oase este plina de minerale, aromata si te pune pe picioare si in caz de boala si in caz de oboseala. Alaturi de cateva radacinoase si eventual de o mana de taitei, cu cateva oase aveti o oala mare de supa.
Plus, oasele ramase sunt bucuria cainilor!
(Si sa nu uitam ca de sunt oase de vita, aveti cea mai delicioasa maduva de intins pe paine!)
Laptele crud
Pe langa beneficiile date de faptul ca laptele nu este saracit de toate proprietatiile sale, laptele crud imi da posibilitatea sa pregatesc in casa propriile produse lactate. Iaurt, kefir, smantana, rar si unt, branza.
Litrul de lapte este undeva la 2.5 lei si rar mai trec pe la raionul de lactate din magazine (poate dupa un mascarpone).
Paine coapta in casa
Nu stiu de voi, dar eu nu apucam sa mananc aproape niciodata o paine de magazin in intregime. Si asta pentru ca a doua zi e ca guma. De cand am inceput sa coc paine in casa, ea se consuma in intregime si costurile sunt extrem de scazute (doar faina & gaz).
Condimentele
Nu am mai cumparat de ani de zile condimente amestecate. Cele gen vegeta (aia nu am cumparat-o niciodata!), cele amestec „special” pentru cartofi, pui, chiftele, porc si cate si mai cate, de ai impresia ca nu poti gati fara un brat de asemenea plicuri. De fapt, eu cumpar condimente de baza (sare, piper, boia, cimbru, tarhon, salvie, rozmarin etc) si imi fac propriile amestecuri. Fara chimicale si mult mai ieftin.
Exista insa si alimente care dau falsa impresie ca sunt extrem de scumpe. Dar cand privim pretul unui produs trebuie sa vedem si in cat timp il folosim si cat este de spornic.
Am aici doua exemple care mie imi plac foarte mult.
*Quinoa
Pentru mine quinoa nu este o toana la moda, ci pur si simplu imi place gustul si ma bucur nespus ca am descoperit-o. 500 gr de quinoa (bio) costa 25-30 de lei si cu asta ne-am speriat si am fugit mancand pamantul.
Dar stati un pic. Cand o gatiti, quinoa aia se umfla de cu o ceasca micuta ati rezolvat cina. Evident, nu o sa mancati quinoa goala: ci cu nuci, cu salata. E suficient sa aruncati o mana de quinoa intr-o supa de legume si nu mai aveti nevoie de taitei si o imbogatiti inmiit.
*Uleiul de cocos
Un borcanas cost 30-40 de lei. Cand l-am luat prima oara, am avut si eu un ghimpe in inima. Apoi, cand am ajuns acasa si l-am gustat, mi-am cumparat repede altul, de teama sa nu se termine si sa raman fara (!! :))). Nu am ramas fara, pentru ca este atat de dens si de spornic, incat desi il folosesc foarte des, abia de am terminat primul borcan. Si se poate folosi in o mie de feluri: la prajit, in smoothie, in creme pentru piele, in pasta de dinti (!), ca deodorant. Este un produs miracol, va spun eu!
Cateva idei de final
Ocolesc cu desavarsire raionul de semipreparate. Nu ma intereseaza nici cartofii congelati (desi marturisesc ca am avut candva o slabiciune pentru ei), nici pateurile (fie ele si „naturale” si vegetale), nici pizza congelata. Sunt si mai scumpe si nici nu stim ce bazaconii contin.
Imi zicea cineva ca isi cumpara margarina pentru ca nu isi permite altceva.
Eu zic ca nici margarina nu e gratis, iar untul este mai spornic. Dar daca tot doriti sa ungeti o felie de paine cu ceva ieftin, de ce nu faceti un pateu de fasole (verde), de naut, de orice leguma va trece prin cap si aveti in casa, de ciuperci etc ?
In loc de mezeluri, folositi cu incredere ouale, branzeturile si legumele.
In loc de concluzie
Iata o lista de ingrediente ieftine si sanatoase:
1. Oua
2. Laptele crud
3. Oase
4. Legume congelate (mai ales iarna)
* in plus, avand mereu in congelator o punga de broccoli, va este mult mai usor sa aruncati doua-trei buchetele langa friptura sau in omleta
5. Nuci, alune si seminte crude
* in loc sa dati banii pe snacksuri pline de sare si grasimi nocive sau pe biscuiti, mai bine cumparati nuci, alune si seminte. Par scumpe, dar cu un pumn de nuci va saturati (nu acelasi lucru putem spune de o punga de chipsuri, nu?) si daca le si hidratati veti avea o mare supriza cu ele! 😉
6. Fulgii de ovaz sunt ieftini si deliciosi, putand fii folositi pentru a prepara granola, simpli in lapte, fierti si amestecati cu fructe sau in briose coapte in casa.
7. Meiul
*candva foarte popular la noi in tara, meiul este pentru mine o alternativa rapida pentru a pregati o garnitura sanatoasa
8. Fasolea
9. Orezul
10. Nautul
Ai mare dreptate. Si eu am inceput un articol si nu stiu cand o sa-l finalizez ca-mi tot apar piedici 😀
Adevarul e ca e mai usor sa zica ca nu au bani sa manance sanatos decat sa recunoasca ca nu au chef sa gateasca…
Mare dreptate iti dau! De cand am inceput sa folosesc seminte si nuciile crude aceleasi reprosuri le-am primit. dar o punga de alune crude de 250 de grame de ex. ma tine mai bine de o luna si costa in jur de 8 lei. pe langa ca sunt sanatoase si contin uleiuri bune pt buna functionare a organismului stin si foarte bine de foame. Iar faza cu norisorul de fum in nas am trait-o de enenumerate ori. Exact asa! Nu am bani sunt scumpe.
Imi place articolul! Bravo pentru idee. Dar … desigur mereu va fi si un 'dar'.
Ceea ce ai scris tu suna atata de bine. Inchid ochii si imi imaginez ca fac ce ai scris, ca bucataria mea functioneaza asa.
Dar…
… cu fumatorul inrait nu poti sa te pui. oricat de rationale ar fi argumentele, daca fumatorul nu vrea sa se lase, n-ai ce-i face. am facut si io un calcul si m-am ingorzit. insa replica n-a fost departe de cea din banc: tu nu fumezi, dar nu vad nici un ferrari in fata casei tale.
… e chestie de gusturi, de dependenta. io de ex nu-mi imaginez ca un pateu de fasole verde ar putea sa inlocuiasca gustul unui salam care imi place mie (nu dau marci sa nu fac reclama).
… e chestie de comoditate – recunosc rusinata. nu sint lenesa, imi place sa gatesc, dar nu chiar tot timpul si in fiecare zi.
… lipsa spatii/conditii de depozitare. la noi in apartament este foarte cald, asa ca debaraua nu prea ofera conditii. am un frigider cu un congelator obisnuit. toate sint aranjate ca intr-un puzzle, asa ca e o adevarata aventura sa scot ceva ce se afla in spate.
… ar mai fi si alte detalii, pe care nu le mai expun pentru ca m-as lungi prea tare. detalii, care ma impiedica sa fac asemenea aranjamente.
Foarte bun artiolul tau,Ama.Ai punctat foarte bine faptul ca a manca sanatos nu e chiar atat de costisitor.
Multi,din nestiinta stramba din nas cand aud de oase insa daca s-ar informa mai mult ar vedea cat de sanatoasa este zeama de oase si cat de versatila este in acelasi timp.
Pe de alta parte sunt si unii care stramba din nas cand le sugerezi sa consume unt de cocos spunanad ca este un moft.Nu, nu este un moft.untul de cocos, chiar daca nu e de pe la noi e un adevarat medicament si ar fi pacat sa nu beneficiem si noi de proprietatile acestuia.
Insa, ce cred eu este faptul ca nesitiinta,lipsa de informare si inertia sau mai bine spus lipsa dorintei de schimbare, de a fi receptiv la noi informatii fac pe multi sa ramana in comoditatea realitatii pe care la urma urmei, singuri si-au creat-o.
Eu mereu indemn pe blog la informare dar nu vad prea multa receptivitate.
Articolul tau e foarte practic asa ca o sa incerc sa il popularizez si la mine pe pagina,in speranta ca va fi inteles mai bine decat exemplele teoretice pe care le dau eu 🙂
Iaurt simplu in loc de iaurt cu fructe.
Lasat de fumat amandoi (hohoho). Nu avem ferrarri, dar se simte bine la buzunar diferenta in plus.
Gatit in portii mai mici. Risipeam bani m mult pe mancarea aruncata inainte.
Fara mezeluri, carnatzaraie, congelate. exceptand legume.
cumparat produsul si nu brandul. D ex 365 de la Mega IMG are produse foarte foarte ok.
Ama,am gasit quinoa la 29 ron kg. La Dried fruits pe site. F util articolul! Pt cine are "urechi sa auda".
Ai dat idei bune:).o sa le pun si eu in practica mai ales ca ma va astepta perioada de alaptare si trebuie sa mananc sanatos.
Multumesc de articol. A picat la fix!
super util articolul…si eu am schimbat stilul de alimentatie de cativa ani…si bine am facut, ma felicit in fiecare zi!
Eftin si bun,bine zis dar in ziua de azi cam greu cu sanatoasa
Fain articolul tau, cu toate ca nu m-as apropia de quinoa, in rest ma regasesc in aproape tot ce spui. Ma mir ca spui ca untura e mai sanatoasa decat uleiurile rafinate, m-ar interesa sa citesc argumente, asa ca daca ai vre-un link te rog sa mi-l dai. Multumesc!
Si eu am auzit ca nu e chiar asa de rau sa gatesti cu untura!!!! Cu unt am gatit tot timpul (desi trebuie sa ai grija sa nu se arda… cand il topesc adaug si un strop de ulei, si atunci nici nu "scuipa"… Folosesc si eu Ulei de masline, si incerc sa-mi pregatesc si eu "condimentele", pentru ca stiu ce am pus acolo…… pe de alta parte sunt de parere ca TOTUL IN MODERATIE!!!! e o deviza destul de buna pentru viata!!!! (TOTUL cu exceptia E-urilor cum le spuneti voi!!!! de exemplu Vegeta si alte prafuri!!!!)
Agreez 100% cu a manca cat mai "natural", portii mai mici (ceea ce numim noi MIC era de fapt portia nu cu mult in urma….) si oamenii nu mureau pe capete de cancer… O fi si poluarea, dar si mancarea… cu atatea pesticide si E-uri…..
Liana, uite aici :
http://www.weedemandreap.com/2013/02/the-top-3-reasons-why-you-should-be-eating-lard.html
http://www.livestrong.com/article/365504-is-cooking-with-lard-healthy/
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2011/feb/15/consider-lard
Multumesc tuturor de comentarii! 🙂
Mai vroiam sa precizez ca inainte sa ma mut la casa, am stat intr-o garsoniera de blog din placi de beton, care se incalzea ca un cuptor vara. Dar si acolo aplicam majoritatea acestor principii 🙂
Adevarat tot ce-ai scris . Si eu am odoptat metoda congelatorului asa c-am luat doua : intr-unul pun carnea pe care-o cumpar en gross , iar in celalalt , legume si fructe (chiar si ceapa galbena ,,adevarata" si varza de gradina si multe fructe ptr praji am pus) .
Si-am mai facut un lucru bun , zic eu … am dat reply tuturor cunostintelor si prietenilor mei , sa se ,,destepte" si ei o data . De f curand m-am lasat de fumat , stii ca se chiar cunoaste la buget ? si cand ma gandesc la ce avere am dat foc in atatia si atatia ani , ca sa nu mai vb de sanatate …
Saptamana frumoasa , Ama !
Foarte util articolul. Nu aplic mare parte din cele spuse de tine, din lipsa de spatiu (nu avem congelator, dar este pe lista pentru cand ne mutam la casa noastra) si timp, insa vrea, vreau, vreau si fac pasi mici dar siguri 🙂
La partea de condimente as adauga ca acum este o perioada propice de cumparat verdeturi din piata, uscat si pus in borcane. Eu asa procedez cu busuioc, menta si cimbru. Mi-am cumparat si telina cu frunze pe care le voi pune la uscat si folosit la ciorbe.
Mare adevar graiesti. Am simtit si eu diferente la buget cand am schimbat macazul si n-am mai luat ce era mai comod de la supermarket. Intr-adevar, e munca mai multa si informare si rabdare, dar odata ce te-ai urcat in trenul asta nu-ti mai vine sa mergi cu altul. Si eu, ca si cineva de mai sus, am insa o problema cu quinoa. Nu reusesc sa fac ceva cu ea care sa ne placa.
Ca întotdeauna, foarte interesante ideile tale, Ama. De unde cumperi uleiul de cocos?
Costelusa Padurescu
In multe privinte sunt de acord cu dumneavoastra insa folosirea unturii la mancare in loc de ulei mi se pare extrem de periculoasa in special la cei cu nivel ridicat de colesterol,afectiuni cardiace,hipertensiune,varstnici,copii.Prajelile si ele sunt un mare rau in viata noastra.In rest numai de bine si urmaresc cu interes noutatile dumneavoastra.Mult succes si sanatate tuturor
Super articol, Ama.
Eu m-am convins pe propria piele cat de mult se poate economisi daca se fac alegeri intelepte si sanatoase in acelasi timp. Am mereu in casa seminte si cereale de mai multe feluri si am grija ca niciodata sa nu raman pe zero la nimic. Am observat ca de fieare data cand mi se termina un ingredient (de orice fel) mergeam la cumparaturi si puneam in cos te miri ce alte produse iar la casa nu-mi venea sa cred cat am de platit. Insa daca ai grija ca mereu sa ai in casa de toate reduci din deplasarile la magazin=economie de timp si bani.
Foarte bun articolul Ama, si atat de bine le-ai spus pe toate! Felicitari! Uite…acum chiar m-ai facut curioasa de quinoa, asa ca e MUSAI sa incerc si eu 😛
La untura am eu niste reticente…nu stiu de ce, poate din cauza ca are un miros mai puternic, dar poate la un moment dat o sa-mi depasesc si eu 'temerile' astea. O zi frumoasa!
Ai foarte mare dreptate. Desi stam in Spania am inceput si eu sa mi obisnuiesc familia cu mancaruri sanatoase. Fac paine de casa, condimentele mi le prepar singura, preparatele din carne mi le prepar singura in casa: kaizer de porc, fac muschiulet de porc, mai nou in loc de unt folosim avocado strivit si cu putina sare. Citeste te rog la avocado cate beneficii are pentru sistemul sigestiv si o sa ti doresti sa mananci zilnic. Unde mai pui ca e super satios. Alimentatia am schimbat o in urma unei operatii de pietre la fiere. MA bucur ca am trecut prin asa ceva pt ca numai asa am descoperit un regim de viata sanatos. Regret toti anii in care m -am imbuibat cu atatea chimicale. NUmai bine
Mai am ceva de spus. Multi evita alimentele neprocesate pt ca trebuie musai sa le gateasca, ori asta consuma timp, mult timp zilnic. Nu e deloc comfortabil.Multi se considera urbani pana in varful degetelor si atunci de ce sa munceasca in bucatarie ca oamenii de acum 40 de ani….
Eh dah, si eu tot urlu apropo de astea pe blog. Noi nu mancam carne (exceptie peste) si clar se simte la budget. Eu nu mananc din 2006 iar sotul s-a adaptat.
Si eu iau chestii in sezon si mai ales sunt mare pretena cu un anume supermarket de unde iau altele necesare , gen quinoa (da,bio). Ne place si bulgurul si cus-cus tot bio. Sursa de cas de vaca si oua am in piata la un nene ca le stiu provenienta.
Si eu merg pe principiul ca mai bine dau bani pe mancare "premium" decat pe medicamente. Si da, fara branza topita si margarina!
Excelent articol!
Eu am luat ulei de cocos de la Dried Fruits la sticla de 5l (vreo 62 ron). Spor la gatit!
Lavinia ai dreptate, e cam futil articolul! Pt cine are "urechi sa auda".
Foarte bine ”punctat”! Ai mare dreptate…parca as fi scris eu articolul…dar eu nu puteam scrie asa frumos! Bravo!
Este ironic cum unii imi spun ca nu au bani de fructe proaspete, sufland spre mine un norisor din a nu-stiu-cata tigara fumata azi. Pai stiti cate fructe puteti cumpara cu banii de pe un pachet de tigari?! 🙂 Asadar, este pana la urma si o chestiune de prioritati.
Textul de mai sus a facut sa se aprinda un beculet in capul meu. Tu esti persoana datorita careia m-am lasat de fumat. DEFINITIV. Din 15 februarie anul asta eu nu am mai pus o tigara in gura. Si s-a lasat si sotul. Mai pufaie din cand in cand din aia electronica.
M-am tot tinut sa iti scriu dar nu am reusit. Plus ca nu mai stiam unde am citit textul respectiv.
Pe aceasta cale iti multumesc si-ti doresc numai bine. Cu drag, Cristina
Cristina, multumesc mult ca ti-ai facut timp sa imi scrii! 🙂 You made my day! 🙂
Si felicitari pentru reusita!
Cautam articolul tau despre mancarea sanatoasa si mi-am adus aminte ca iti multumeam anul trecut pentru ca am reusit datorita tie (dar si mie 🙂 ) sa renunt la tigari. Uite ca a trecut mai bine de 1 an si nu m-am atins de deloc de ele…. . Si sotul a renuntat de tot, chiar si la cea electronica. Ramai in inima mea pe veci !
Cristina, iti multumesc din suflet ca ti-ai facut timp sa imi lasi acest comentariu. Ma simt de parca si eu m-am lasat de tigari :)) Felicitari! 🙂
M-am repetat cu ce am spus si data trecuta, dar pe bune: chiar iti sunt recunoscatoare ca ai venit din nou sa imi scrii! 🙂 Inseamna tare mult pentru mine.
[…] meu despre mancare sanatoasa ieftina este unul dintre cele mai populare de pe blog (il puteti citi aici). Deduc ca lumea cauta solutiipentru a scadea costurile cu […]
Eu am avut perioade cand am hranit familia cu 400-500 lei pe luna ( si se poate si mai jos).
Pe langa recomandarile tale:
-cumparat de la producator cantitati mari( o pulpa de porc si portionat si congelat, lapte si congelat, faina cateva kg, un saculet de nuci, 10 borcane de miere etc)
– cumparat din piata si de sezon si cu lista. Asa scap de situatia din supermarket cand pe langa ce am pe lista mai adun si altele interzise. Acum merg la supermarket o data la 2-3 luni ( si deseori la DM)
– gatit de la zero. Adica iau faina si fac paine si prajituri; iau lapte proaspat si fac iaurt; gem fac toamna si am si acum inca 2 borcane ( mda, din ala de piersici, nu ne-am innebunit dupa el :D), iau lamai si fac limonada sau bem apa simpla
-pentru condimente, cultiv in ghivece pe balcon.
-carnea e un ingredient. Stau prost cu banii: am luat oase si spate de la Penes curcanul, si facut piftie, sau supa de galusti.
-comand online de la driedfruits, o data pe an, cu colegii
Ca rezultat final:
-mult mai putin timp la cumparaturi ( maxim o data pe sapt) si asta costa
-mult mai putin gunoi (arunc cand vin de la cumparaturi) si asta iar costa
-cu meniul in mana nu mai arunc chestii expirate din frigider ( vineri seara ajung la frigiderul aproape gol). Si asta costa.
– nu mai am probleme asa grave cu alergiile ( nu mai merg la medici, nu mai iau medicamente) si astea iar costa
– nu am mai racit nimeni in casa de 5 ani ( aici sa imi spuneti voi cat va costa)
Sincer, mie nu mi se pare efort mare, ci doar constientizare si rationare, si evident facut meniu pe fiecare sapt.
Minunat comentariul tau! 🙂 Iti multumesc mult 🙂
Si eu am constatat ca cu cat ma duc mai rar la cumparaturi, cu atat salvez bugetul. Si nu, nu murim de foame, ci invat sa valorific tot ce am deja in casa
Foarte tare articolul tau! Pe ideea asta am inceput si eu blogul acum cativa ani, din dorinta de a demonstra americanilor, aici unde traiesc, ca se poate manca curat si sanatos fara sa folosesti semipreparate si produse pline de chimicale, doar pentru ca sunt ieftine. Felicitari pentru articol!
Multumesc mult, Gabriela. Din pacate si in Romania sunt inradacinate o multime de obiceiuri proaste. Si e mare pacat, mai ales ca noi avem acces relativ usor la mancare adevarata.