Idei pentru a gati sanatos si economic in sezonul rece 
Bogatia din supermarketuri pare sa nu mai faca diferente intre sezoane. Fie vara, fie iarna, vom gasi pe rafturi aproximativ aceleasi produse. Totusi, cand nu sunt in sezon, aceste produse pot fi destul de scumpe, fara sa mai aduc in discutie conditiile in care au fost crescute sau de cand au fost culese pentru a fi aduse din alt colt de lume.

Iar aceasta bogatie de produse ne-a facut sa ne pierdem din abilitatea de a gati de sezon, utilizand doar produsele disponibile local. Si tot ea ne face sa cheltuim deseori mai mult decat ar fi necesar.

Adevarul este ca nu e obligatoriu sa mancam rosii in ianuarie. Organismul nostru va supravietui fara ele si le poate astepta pe cele coapte in tara. Ne descurcam si fara capsuni sau zmeura proaspata in decembrie.

Cand (re)invatam cum sa descoperim produsele disponibile iarna si sa invatam sa le preparam, ne vom da seama ca putem gati simplu, hranitor si incadrandu-ne in buget.

Unele mancaruri sunt atat de simple si de banale, incat poate le si neglijati. Cartofi copti in coaja in cuptor, o supa de dovleac fiarta incet pe pe plita aragazului sau o iahnie cu o multime de radacinoase de sezon, va vor face sa indragiti bucataria specifica sezonului rece.

Lista de cumparaturi 

Radacinoase 
Colorate si aromate, radacinoasele ar trebui sa fie vedeta sezonului. Morcovii, patrunjelul, pastarnacul, telina sau sfecla nu ar trebui sa lipseasca nici o zi din farfuria voastra.

Dovlecii
Perfecti atat pentru a prepara mancare, cat si pentru deserturi.

Cartofii 
Fierti, copti sau chiar si prajiti, cartofii se preteaza la orice. De la o salata rece, la supe crema, ciorbe, copti in coaja, prajiti si crocanti si pana la pireul pufos de langa friptura de duminica!

Varza
Varza este una din alimentele mele preferate in acest sezon. Imi place si gatita (cu taitei!), dar imi place mai ales cruda. Salata de varza (simpla, sau cu morcovi, telina sau mar, cu dressing de iaurt) poate tine loc lejer salatei de cruditati la care poate tanjiti in aceste zile. Si e posibil sa fie mai sanatoasa decat o salata de rosii crescute in decembrie. Garantat e mai economica! 🙂

Fasole/leguminoase & Cereale si semicereale 
Mancaruri spornice, prietenoase cu bugetul si foarte nutritive. Merg grozav si in combinatie cu carne (afumaturi!), dar si in salate sau mancaruri vegetariene.

Congelate & conservele (puse de voi sau cumparate) 
Legume si fructe congelate, diverse tipuri de alimente sau preparate conservate: dulceturi, muraturi, zacusca, bulion.
Daca acum nu mancam muraturi, atunci cand? 🙂


Meniul
Poate veti zice in continuare ca optiunile sunt putine. Da, sunt mai putine decat vara… dar aia nu inseamna ca e un sezon sarac sau ca nu putem gati mancaruri delicioase cu ce avem la indemana.
Iata cateva dintre sugestiile mele:

Tocanite 
Corpul nostru va si cere in acest anotimp mancaruri mai dense si calde. Ascultati-l. Tocanita nu trebuie sa fie neaparat o mancare grea: ea poate fi o combinatie aromata de legume.

Supe si ciorbe bogate 
La acest capitol cred ca optiunile sunt infinite si puteti incropi din orice o “zeama” hranitoare si indestulatoare. Cu niste oase, o bucatica de afumatura sau pur si sinplu cu legume si cereale.

Legume coapte la cuptor 
As da oricand o salata pe legume coapte la cuptor! Puneti ce aveti intr-o tava, adaugati usturoi, condimente si rumeniti bine. Munca putina si rezultate spectaculoase! Daca le mai puneti si in blender, aveti si o supa-crema de o sa ma pomeniti! 🙂

Mai am doua sfaturi in incheiere. 

1. Imbogatiti-va bucataria cu condimente. Datorita unor simple condimente, puteti gati cu aceleasi ingrediente mese complet diferite!
2. Mergeti la piata cat de des puteti. Nu va voi spune acum partea aceea cu sprijinirea producatorilor locali, ci am sa va dau doua argumente care va intereseaza si va afecteaza in mod direct:
☐ Intr-o piata (de producatori, nu un en-gros) veti putea foarte usor sa cumparati produse de sezon pentru ca va veti adapta dupa oferta.
☐ Daca intrati in vorba cu vanzatorii (si acestia sunt producatori veritabili), veti afla tot felul de idei despre cum sa pregatiti produsele luate de la ei. Cum sa folositi telina aia mare, unde sa ma strecurati cate o sfecla sau cum sa aromati ciorba cu usturoiul pe care vi-l pun cadou in sacosa.

PS am uitat de praz!!! 🙂