IMG_8887

Am raspuns cu bucurie la invitatia Electrolux de a gati o reteta traditionala din Bucovina.

De ceva vreme deja mi-am propus sa gatesc cat mai multe retete din cartea de bucate a lui Radu Anton Roman si de indata am deschis la capitolul despre retete traditionale bucovinene. Si nu am ajuns departe pentru ca m-am oprit la prima reteta –

Malai copt sau dospit!

Pe cealalta pagina, intr-o poza alb negru care lasa loc imaginatiei sa adauge culorile, ma privea cu ochi mari o fatuca blonda in port popular. Si cumva, intre privirea ei si randurile calde care parca, de indata ce deschizi cartea, umplu incaperea si sufletul de arome de mancare traditionala, am inceput sa pregatesc o reteta atat de simpla, atat de elementara, incat nu poti sa nu te opresti si sa te intrebi daca aceasta lume a ajuns sa fie prea mult sclava unei tehnologii complicate care se reflecta si in mancarea complicata fara sens si parem sa uitam cu desavarsire ca putem manca bine si gustos doar cu cateva ingrediente de baza.

Si cu putin suflet! 🙂

IMG_8883


Ingrediente

250 gr malai
1/2 pahar de faina de grau
500 ml lapte
1/2 cub de drojdie
1 ou
1/2 lingura de zahar
1/2 ceasca de smantana
75 gr unt
sare dupa gust

Incingeti laptele si turnati-l peste malai. Lasati-l sa se umfle pana se raceste.

Intr-un pahar se trezeste drojdia cu putin lapte caldut si zahar.

Cand s-a racit malaiul, se adauga peste el faina de grau, oul, untul si drojdia.

IMG_8865

Se amesteca bine pana cand arata ca o „smantana mai groasa” si se toarna intr-o tava unsa cu putin unt. Se lasa la cuptor, la foc mic, pana se coace si se rumeneste.

IMG_8870

Se serveste cu unt si smantana.

Pofta buna!

IMG_8892