Acum cateva zile am incercat sa imi amintesc cand a fost ultima oara cand am stat in liniste. Fara calculator, fara telefon, fara o carte sau o agenda. Pur si simplu in liniste. Am realizat cu mare tristete ca nu imi mai amintesc un astfel de moment de reculegere.
Am tot scris despre deconectare (mai ales de Facebook) si acum vreau sa fiu foarte sincera cu voi.
Imi petrec zilele in goana. Intr-o goana dupa informatii. Dorinta mea de a stii imi este cel mai mare drog. Creierul meu este complet dependent de dopamina data de noi informatii. Si pentru ca sunt atat de multe informatii, atat de usor accesibile, nu mai aprofundez niciuna. Alerg de la o idee la alta si nu mai apuc sa analizez.
Scroll-ul mi-a devenit cel mai mare dusman.
Vreau sa fac de toate si de obicei nu mai apuc sa fac nimic.
De ce?
Am aflat de curand ca exista o limita a deciziilor pe care le putem lua intr-o zi. Creierul are un numar limitat de decizii pe care le poate lua isi cand a depasit acest numar, ia in general decizii proaste.
(*cititi pe wikipedia despre decision fatigue)
De aceea, de obicei seara suntem cel mai predispusi sa luam decizii alimentare (foarte) proaste.
Decizii luam in fiecare clipa: cu ce ne imbracam, ce mancam la micul dejun. De aceea multi oameni de succes au in garderoba haine de o singura culoare: sa nu ia decizii lipsite de importanta si „sa se pastreze” pentru deciziile cu adevarat importante (vezi Barack Obama, Steve Jobs, Mark Zuckerberg).
Cand alegem sa deschidem calculatorul/telefonul si sa aruncam o privire pe feed-ul de pe facebook, luam in cateva minute zeci de decizii: ce articole sa citim, ce merita atentie, ce nu, cui dam like, cui dam share etc.
Apoi urmeaza problema dopaminei. Dopamina se secreta ori de cate ori primim o informatie noua. Dar pericolul consta in faptul ca dopamina te face sa vrei mai mult si mai mult, sa nu te simti satul nici cand ai aflat raspunsul. De aceea nu rezistam cand vedem o notificare pe telefon, de aceea dam refresh, de aceea dam scroll. Creierul e dependent de dopamina data de informatii noi.
Problema este ca 1. este foarte obositor si 2. creierul se multumeste cu informatii superficiale si isi pierde exercitiul de a aprofunda.
Aceasta a doua problema este cea care ne face sa „surfam” aiurea pe net. Sarim de la o pagina la alta, avem zeci de taburi deschise si linkuri salvate, dar avem probleme serioase in a ne concentra sa citim pana la capat un articol lung. De obicei, daca un articol este prea lung, dam scroll si incercam sa prindem din zbor ideile principale.
De aceea pe internet are succes informatia facila, scurta, de obicei prezentata inca din titlu, cu multe idei scrise in bold.
(*cititi aici de ce suntem dependenti de notificari)
Nu stiu de voi, dar eu ma recunosc in toate astea.
Si stiu ca trebuie sa gasesc solutii.
Am incercat sa imi inchid contul de Facebook. Nu a functionat. Pentru ca e fals sa aruncam pe Facebook vina unei lipse de control. Daca nu e Facebook, va fi Pinterest, va fi emailul, vor fi mesajele, va fi tumblr, va fi Instagram, va fi incredibilul nou sistem de cautare Google.
Solutia este de a ne exersa autocontrolul, de a intelege de ce suntem dependenti si de a gasi solutii pentru a schimba toate acestea.
Iata planul meu si – daca va framanta aceleasi ganduri ca si pe mine – va astept sa va alaturati si voi.
1. Primul si cel mai greu pas: deconectarea de la internet.
Deja exersez la acest aspect si daca in primele zile mi se parea o nebunie sa apas iconita de deconectare de pe telefon, acum o fac cu satisfactie. Stiu ce urmeaza: linistea!
2. Regula de aur: nu imi mai incep ziua online!
Dimineata aveam obiceiul sa imi deschid telefonul inca din pat. Imi ziceam ca pana ma dezmeticesc, vad si eu ce se mai intampla, cine ce mai zice, mai raspund la mesaje…eh, mare greseala!
Si sa va spun de ce: pentru ca incepeam ziua dupa cum imi spuneau altii, nu dupa cum vroiam eu. Reactionam, nu actionam.
Vreau ca diminetile sa mi le incep offline si timpul astfel castigat sa il folosesc pentru a face un plan al zilei. Eficienta si productivitatea sunt pana la urma esentiale.
Iar mesajele pot astepta…explic de ce la punctul 3.
3. Mesajele pot astepta
Traim intr-o lume unde suntem prea usor de contactat. Facebook, Whatsapp, Hangouts, Viber, mesaje, mailuri si lista tot poate continua.
Si usurinta cu care ne putem conecta si putem fi contactati a facut sa creasca presiunea asupra timpului de raspuns. Toata lumea are pretentia unui raspuns rapid.
Ei bine, hai sa ne dezvatam de asta. Hai sa incepem sa respectam si sa ne respectam timpul.
Eu nu mai vreau sa traiesc sub presiunea ca trebuie sa raspund urgent la un mail. Cred ca orice poate astepta pana seara, pana a doua zi sau – incredibil! – chiar si pana luni dimineata.
Dupa ce v-ati eliberat de aceasta presiune, deconectarea va fi si mai usoara.
***adaptati ceea ce va spun la natura activitatii voastre: da, raspundeti la mailul sefului cand sunteti la lucru, dar lasati pana seara raspunsul la mesajul amicului care va cere linkul la filmuletul acela super nostim cu pisicute.
4. Program pentru folosit social media
Da, stiu, suna extrem de rau. Dar va amintesc de problema dependentei de dopamina. Spuneti-va ca veti petrece doar 10 minute, de 2 ori pe zi, verificand ce au mai postat prietenii pe Facebook. Spre surprinderea mea, dupa cateva zile cu un astfel de „program”, am constatat ca e mai mult decat suficient sa ma pun la punct cu noutatile zilei si ca – in trecut – pierdeam mai mult timp dand refresh si cautand postarile noi.
5. Faceti un plan pentru documentare
Daca aveti de cautat informatii pe internet, nu intrati sa cautati ceva ori de cate ori va amintiti.
Mai bine pastrati o agenda, notati-va acolo ideile sau intrebarile si faceti toate cautarile deodata. Nu va intrerupeti la fiecare pas si mai ales, incercati sa nu va lasati furati de informatii conexe.
6. Mergeti la culcare fara telefon
Nu luati cu voi telefonul in pat. Veti dormi mai putin si mai prost. Luati mai bine o agenda sau o carte. Incheiati ziua fara ecrane. Lasati timp creierului sa se deconecteze.
Vreau sa inchei cu un sfat
Nu doar pentru voi, cat si pentru mine. Si eu am nevoie de aceasta reamintire: fiti prezenti. Fiti acolo.
Nu puneti intre voi si cei dragi un ecran. Folositi tehnologia, nu va lasati folositi de ea. (Re)invatati sa stati in liniste. (Re)invatati arta conversatiei. (Re)descoperiti plictiseala.
Eu mi-am ridicat problema asta acum vreun an, vizavi de facebook. Mi-am dat seama ca pierdeam extrem de mult timp, timp pretios, doar dand scroll si uitandu-ma aproape in gol, acaparata complet de ecran. Uneori nici nu mai eram atenta de fapt, ci fugaream de-a dreptul tot ce mi se derula in fata ochilor. Fara rost. Atunci mi-am impus un plan, cum ii spui tu, iar acum intru pe facebook dimineata si seara tarziu. Cateodata mai intru in timpul zilei, dar exclusiv pentru a posta ceva pe pagina blogului. La fel fac si cu emai-ul. O data pe zi mi se pare suficient. Daca e vreun proiect urgent, care se desfadoara pe parcursul unei perioade scurte si necesita atentie mai mereu, atunci las mail-ul deschis pe telefon. Altfel nu. Telefonul e pentru vorbit la telefon 🙂
Eu asa supravietuiesc acestei mari tentatii de a fi mereu conectata la virtual.
Si eu ma tot chinui cu Facebook-ul de ceva ani deja. Are si partile lui bune, de aceea cred ca problema e la noi si in modul in care reusim sa ne controlam 🙂
[…] la ultimul meu articol despre Deconectare au mai urmat cateva zile cu suisuri si coborasuri, lectura a doua carti pe subiect si multe-multe […]
Ahh, am citit mai intai partea a 2-a si abia dupa, pe aceasta. Articolul asta e pentru mine un fel de „Uite de-asta”, pentru toti cei carora incerc sa le explic decizia mea de a lua pauza de FB.
Eu sunt surprinsa de cati ma privesc cu neincredere cand le vorbesc despre asta. Ca si cum trebuie sa fii putin nebun sa nu stai pe Facebook :))