Primavara deschide sezonul excursiilor si noi majoritatea le facem cu masina. Chiar si o simpla iesire la bunici dureaza 3-4 ore pe drum, iar acum, cu doi copii de varste diferite este tot mai solicitant.

Din experienta, cea mai simpla etapa era cea in care erau mici si alaptaptati. Atunci imi trebuia doar un scaun auto pentru bebelusi  – in care copilul sa stea comod si in siguranta – si propria mea persoana. Unul din avantajele de a avea mancarea la „purtator”! 🙂 Cand copilului i se facea foame, trageam undeva pe dreapta, alaptam, il puneam la loc in scaun si plecam iar la drum. Aceasta etapa m-a vindecat si de prostul obicei de a manca junk food cand plecam cu masina (era un obicei sa ne oprim la benzinarie si sa ne aprovizionam cu toate prostiile). Acum faceam un minim plan inainte de plecare si imi luam cateva gustari sanatoase la mine (daca vreti sa cititi mai multe despre alimentatia mamei in timpul alaptarii, gasiti aici un articol).

Dar copiii cresc si nu mai atipesc de cum simt motorul pornind si trebuie distrati sa nu se plictiseasca. Noi nu le dam electronice in masina pentru ca, pe langa motivele evidente, am avut si o perioada in care cea mare a suferit de rau de masina. Deci trebuia sa o antrenez in jocuri care nu cereau sa se uite la ceva ce sa o ameteasca si mai tare. Desi acum am trecut de acea etapa, tot nu primesc electronice (nici macar la drumuri de 10-12 ore), ci apelez la tot felul de jocuri. Pe langa acestea, fiecare plecare inseamna o plasa mare de gustari (fructe, saratele, daca drumul e lung – sandwichuri) si pungi si servetele (pentru ca nu se stie niciodata!).
Iar mai jos va arat cateva din jocurile mele favorite la drum lung, pe care le puteti adapta in functie de interesele si varsta copilului vostru.

 

Jocul Cine vede primul? are reguli simple si evidente: cine vede primul toate elementele de pe foaie 🙂 In prima coloana sunt cateva marci de masina, in a doua coloana cateva elemente naturale (munte, rau sau lac, vaca, oaie sau cal), in a treia coloana case de diverse culori si in a patra coloana oameni – un om care poarta o sapca, un grup de copii, cineva care vorbeste la telefon, gradinareste si care merge pe bicicleta.
Daca doriti si foi aceasta foaie, o puteti descarca gratuit in PDF de aici.

 

Pe langa acest joc, folosesc si multe cartonase pe care le arat si incurajez copiii sa le numeasca. De exemplu, avem un set de cartonase cu alfabetul si animalele: cu cea mare exersez alfabetul, cu cel mic numele animalelor si eventual cum fac ele.
In lista de mai jos mai gasiti cateva idei de jocuri pe care le puteti juca la drum, fara a avea nevoie de alte materiale ajutatoare 😉 Daca doriti sa va printati lista de mai jos, o puteti descarca si pe aceasta gratuit, in format PDF, de aici.