0
7 In Uncategorized

Dulceata de prune

IMG_8502

In aceasta saptamana, in grupul meu Facebook (click aici) dedicat bunatatilor homemade am avut ca „tema” sa gatim o reteta cu prune. Eu am ales sa fac o dulceata aromata (de inspiratie Martha Stewart) care sa mearga perfect cu untul de arahide pe care il consumam cu mare drag.

Ingrediente la 1 kg de prune

150 gr zahar
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita cardamon

IMG_8506

Mai intai se spala prunele si li se scot samburii.
Se pun intr-un vas impreuna cu 150 gr de apa si zaharul. Se lasa sa fiarba pana cand se inmoaie fructul – cam o jumatate de ora.

Se scot din vasul in care au fiert si se paseaza cuun robot de bucatarie. Se amesteca condimentele.

Vasul in care au fiert se clateste si se adauga inapoi dulceata si se lasa la fiert aproximativ 1-1,2 ore.

Apoi am pus dulceata in borcane sterilizate si ce a mai ramas am consumat rapid cu biscuiti unsi cu unt de arahide crocant.

*daca doriti sa fie mai dulce mai adaugati zahar; depinde mult si de cat de dulci sunt fructele.

IMG_8500

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Ancuţa
    31/07/2011 at 18:14

    Ama, super! Mie nu mi-a iesit dulceata niciodata! am zis c-o sa dau lovitura cu magiunul dar asta nu-i pe placul amaliei… poti sa ma lamuresti cum se sterilizeaza borcanele?! pasii exacti…ca mie nu mi-a iesit deloc! Esti o harnicuta! Si prezentarea e de nota 10!

  • Reply
    Daniela
    31/07/2011 at 21:12

    Arata super!
    Iar cu cardamon, este o bunatate, am aproape un an de cand tot il folosesc in gemuri, sant inebunita dupa gustul care il da.

    Incearca si cu anason instelat, este la fel de bun. Sau ghimbir cristalizat, avem atatea arome pentru a imbunatati, sau a schimba gustul si aroma la gem sau dulceata.

    La cine am dat sa probeze, se mira de gust, zicea ca este adictiv, dar nu puteau sa spuna din ce este…

    Imi place foarte mult reteta ta, cu asa putin zahar… poate fi considerat chiar dietetic.
    Pe curand.

  • Reply
    ama
    01/08/2011 at 18:10

    @Ancuta eu le spal si le pun umede in cuptor si le incing. Asa fierbinti torn in ele dulceata tot fierbinte, pun capacul si le rastorn 🙂 cand am putine borcane le fac direct in cuptorul cu microunde. De ce nu ti-a iesit dulceata? Nu s-a legat? vezi ca e pectina bio la dm sau poti folosi coji de lamaie sau portocale – au pectina.

    @Daniela mersi de pontul cu anasonul! sigur incerc 😉 tu cu ce il combini?

  • Reply
    Iulia
    03/08/2011 at 06:46

    N-am mai mancat de mult dulceata de prune. Mi-e dor! A ta arata minunat!

  • Reply
    Sylvia
    09/08/2011 at 13:51

    Super arata si atre imi place reteta ta !

  • Reply
    maria
    08/09/2015 at 08:33

    fara zahar se poate oare? as vrea sa fac pentru juniorul meu.

    • Reply
      amanicolae
      09/09/2015 at 19:11

      Eu zic ca poti incerca, desi nu stiu cat o sa tina pe raft asa. Sa ai grija mai mare la sterilizare.

    Leave a Reply