IMG_9867


Sunt incepatoare in ale diversificarii, nu ma pot gandi la cine stie ce retete complexe (abia astept insa sa ajung la etapa ciorbelor cu zarzavat), ci mai degraba ma gandesc la un sistem prin care pot sa ii asigur bebelusului meu o diversitate cat mai mare in alimentatie.Banuiesc ca nu este un secret pentru nicio mama ca sa gatesti zi de zi mai multe tipuri de legume si fructe poate deveni o adevarata provocare. In plus, mai trebuie sa ne gandim ca se apropie si iarna, pietele devin mai sarace si morcovii turcesti nu sunt solutia cea mai tentanta. Si nu e pacat de fasolea verde frageda din piete?

Asadar, pornind de la acest post, am cautat internetul pentru cat mai multe informatii despre depozitarea si congelarea pireurilor pentru cei mici.

1. De ce avem nevoie?

  1. De un vas de fiert la aburi sau o plita/tava pentru copt
  2. De un aparat de pasat – mixer vertical sau blender
  3. De forme de cuburi de gheata
  4. De pungi speciale de congelator
  5. Marker
IMG_9874

2. Cum incepem?

Eu va sfatuiesc sa alegeti un ingredient pentru o zi. Si in acest sezon al abundentei va puteti ghida dupa ce cumparati proaspat din piata, legume si fructe cat mai proaspete si naturale.

Avantajul acestei metode este ca nu e nevoie sa fierbeti doar un sfert de morcov, un buchetel de broccoli si trei pastai de fasole. Puteti fierbe si o jumatate de kilogram de morcovi – si un kilogram daca aveti suficiente forme!

Curatati-le si fierbeti-le pe aburi sau coaceti-le la cuptor, in functie de ce pregatiti.

De exemplu fierbeti morcovii, fasolea, sfecla etc si puteti coace cartofii si coace pe plita ardeii.

Pasati-le bine cand sunt gata.

3. Congelarea

Cand s-au racit le puneti cu o lingurita in cuburile de gheata.

Peste tavita de cuburi trageti o punga si depozitati-le cat mai adanc in congelator.

Lasati de pe o zi pe alta.

 

IMG_9864

4. Depozitarea

A doua zi pregati pungile de congelator si markerul. Scrieti pe fiecare punga data.

Scoateti din congelator tavitele cu pireu, pastrati-le acoperite de punga si lasati sa curga pe spate apa rece de la robinet. Asa scoateti mai usor cuburile de pireu.

Scuturati cuburile direct in punguta care infasoara tavita si de acolo mutati-le in pungile de congelator cu data pe ele. Puneti-le de indata in congelator!

5. Decongelarea

Decongelarea o puteti face in doua moduri: scotand cubuletele cu o noapte inainte si lasandu-le sa se dezghete in frigider sau dezghetandu-le la cuptorul cu microunde inainte de masa.

In ambele cazuri faceti decongelarea in recipiente cu capac!

Daca decongelati la cuptorul cu microunde, amestecati bine pireul inainte de a-l folosi pentru a nu ramane zone fierbinti si altele reci.

 

IMG_9881
asa arata decongelate doua cubulete de morcovi si unul de fasole verde
Cum sa procedati?

Ghidati-va dupa natura!

Nu e nevoie sa ai studii in nutritie din punctul asta de vedere, natura te ajuta sa ai o dieta echilibrata si te ghideaza prin culori.

Iata un mic tabel cu cele 6 culori pe care trebuie sa le acoperim zilnic in alimentatie, fie ca suntem adulti sau copii.

Bineinteles, ca la un bebelus aflat la inceputul diversificarii nu se pot da toate culorile, dar cu fiecare saptamana care trece se poate introduce un nou ingredient colorat.

Ce legatura are acest mic tabel cu cubuletele inghetate de pireu?

Cand mergeti la congelator pentru a scoate cubuletele pentru masa copilului, incercati sa combinati cat mai multe culori. La o masa sau pe parcursul zilei.

Atentie!

Nu combinati NICIODATA fructe cu legume si proteine cu carbohidrati.

Va garantez ca astfel veti reusi sa mancati mult mai colorat zi de zi!

 

IMG_9866

Carnea

Am citit (personal nu am testat) ca se pot congela si pireuturi cu carnita. Regula fiind ca pireul sa fie facut din carne proaspata – gatita – congelata.

Termene de valabilitate

Perceptia gresita despre congelare este ca aceasta saraceste alimentele de proprietatile lor nutritive. Decongelarea nu face nici pe departe atat de mult rau din acest punct de vedere ca prepararea termica a mancarii.

Cand vine vorba de congelare trebuie sa tineti minte doua reguli:

  • alimentele sa fie depozitate corespunzator si in nici intr-un caz intr-un congelator care produce „zapada”. Aceasta inseamna ca temperatura oscileaza si trece peste zero. Treceri repetate peste zero duc la formarea de gheata in cuburi, gheata care la evaporare va „rapi” si proprietatile nutritive.
  • pireurile ar trebui depozitate cat mai in spate in congelatoare (sa nu fie atinse de deschiderea usii) si de preferabil in lazi frigorifice.

Cu toate acestea nu se recomanda sa pastrati pireul mai mult de 3 luni, ideal ar fi sa il consumati in prima luna.

Avantajele metodei

1. Economisiti timp.

2. Masa este imediat gata si poate fi foarte, foarte diversificata!

3. Este naturala (spre deosebire de borcanasele din comert).

4. Nu e nevoie sa gatiti pentru cateva luni (nu e nici indicat!), e suficient daca puteti acoperi necesarul pe 1-2 saptamani.

Atentie!

Asta nu inseamna sa hraniti copilul doar cu pireuri congelate. Sunt alimente care nu se preteaza congelarii si care obligatoriu trebuie consumate crude.

Puteti chiar sa amestecati pireul cu preparate proaspete.