In trecut, petele nu ma prea ingrijorau. Ele apareau suficient de rar incat sa nu fie efectiv o problema. Dar de cand am copii, situatia s-a schimbat radical si mi se pare adeseori ca nimic nu e menit sa stea la locul sau. Manutele lipicioase sunt la ordinea zilei, in plus entuziasmul si veselia lor pot rasturna cam orice bol sau pahar de pe masa. Cafeaua mea – cea pe care nu apuc niciodata sa o beau integral – deseori sfarseste varsta pe undeva: covor, pat, pereti s-a.m.d. Asa ca, de voie, de nevoie, am inceput sa fiu mai atenta la modul in care se pot scoate petele atat de pe covor (si avem un covor crem deschis), cat si de pe material (fie ele haine sau fete de masa).

Pe langa lista de mai jos, am mai invatat ca daca doriti sa improspatati tapiteria de prin casa, draperiile sau alte textile mai dificil de intretinut, o puteti face cu aparate de calcat vertical cu abur. Daca va confruntati cu pete extrem de dificile, incepeti prin a indeparta excesul cu prosoape de hartie (dar mare atentie aici si incercati sa nu intindeti pata) si apoi puteti sa pulverizati pe pata un amestec facut din o jumatate amoniac, o jumatate apa calda, puneti un prosop peste pata si folosind un fier pentru calcat incalzit, presati usor  peste prosop si miscati fierul peste pata. Dupa cateva zeci de secunde, ridicati usor coltul prosopului sa vedeti daca pata a inceput sa fie absorbita. Daca pata este extrem de dificila, pulverizati din nou si repetati cu fierul de calcat. Este posibil sa fie nevoie si de mai multe prosoape, dar in cele din urma pata va fi absorbita si covorul se va curata.

Dupa cum veti vedea din cele doua materiale de mai jos, in care va vorbesc de cele mai comune tipuri de pete, este important sa actionati imediat si sa strangeti macar excesul. Apoi cu putin detergent si deseori cu ajutorul banalului otet, veti putea indeparta petele. Iar daca acestea sunt cu adevarat insistente, puteti aplica strategia pe care am descris-o in randurile de mai sus.

Pentru a vizualiza mai bine imaginile, le puteti gasi de descarcat aici pentru prima parte…

… si aici pentru cea de a doua parte.

 

 

Desi sper sa nu aveti nevoie de acest mic ghid, eu va sfatuiesc sa va salvati totusi link-ul si sa il aveti la indemana in cazul unor accidente.