Amandoi copiii mei au apreciat jocurile in care le era pusa la incercare indemanarea. Amandoi sunt predispusi sa faca lucruri migaloase si eu incurajez cat pot aceste abilitati, fiind dovedit ca partea a creierului care se dezvolta in timpul acestor activitati este aceasi care este responsabila pentru abilitatea copiilor de a citi si a intelege matematica (cititi aici). Desi studiile care au descoperit aceasta legatura sunt de data recenta, am remarcat ca ele sunt in concordanta cu principiile pedagogiei Waldorf, unde copiii sunt incurajati inainte de toate in activitati care le exerseaza motricitatea fina si abia apoi, la o varsta mai mare, le sunt introduse literele si cifrele. De exemplu, fiica mea, in al treilea an de gradinita (echivalentul grupei mari) a invatat sa teasa si face asta aproape in fiecare zi la gradinita (si este foarte-foarte incantata si mandra de proiectul ei! ­čÖé ).
Intorcandu-ne insa la copiii mai mici, Robert are si el acasa diferite activitati. El are acum 2 ani proaspat impliniti.

Activitatiile de mai jos sunt foarte simple si cu lucruri pe care – cel mai probabil- le aveti deja in casa. Ele sunt menite sa va arate ca nu aveti nevoie de investitii sau jucarii scumpe pentru a stimula dezvoltarea copilului.

Prima activitate necesita putina plastilina si agrafe de birou. Initial l-am incurajat sa le fixeze in bucatele de plastilina si apoi sa adune cat mai multe agrafe pe una din cele aflate pe verticala in plastilina.
(In poza puteti sa vedeti cum mai reusesc sa fur eu cateva minute si sa lucrez de acasa ­čÖé )

 

Pentru a doua activitate aveti nevoie de jucarii si elastice colorate. Puteti folosi omuletii in stil Waldorf, piese de Lego sau cuburi de lemn. Initial puteti incuraja copilul sa prinda elasticul si sa il extraga dintr-o gramajoara cu doua degete si apoi sa il puna in jurul jucariei. Ulterior, puteti sa exersati si culorile si sa grupati elasticele pe culori.

 

Pentru a treia activitate aveti nevoie de sarma plusata (de obicei se gaseste in magazine, la raionul de jucarii; online o puteti comanda si de aici de pe eMag) si macaroane. Incurajati copilul sa introduca sarma prin macaroane.

   


Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Activitati copii

Cartonase cu imagini: De ce sa le folosim si cateva idei de joaca

Cartonasele cu imagini sunt o resursa simpla, versatila, dar deseori subexploatata in interactiunile noastre cu cei mici. Cand era Natalia mica, bebelus, erau foarte rare si greu de gasit. Intre timp au aparut pe piata Cite╚Öte mai mult…

Activitati copii

7 idei pentru a va invata copilul sa scrie (in joaca)

Natalia asteapta cu mare nerabdare inceperea clasei pegatitoare in toamna. Isi ia foarte in serios rolul de viitoare scolarita si imi cere in mod constant sa facem lucruri „ca la scoala”. Astfel, in aceste zile Cite╚Öte mai mult…

Activitati copii

Activitate copii – joaca cu apa

Mut de luni de zile pozele acestea in telefon ­čÖé Nu le-am sters pentru ca am vrut neaparat sa va arat aceasta activitate atat de simpla si de atractiva pentru copii, din care au o Cite╚Öte mai mult…