0
6 In Copii/ Recenzii

Zig Ziglar, „Cum sa crestem copii buni intr-o lume negativa” sau „Indreptar de bataia cu rigla, sa te pupe mama ce achiever scot din tine”

Am pornit sa citesc aceasta carte cu ceva sperante. luand in vedere ca citisem si rasfoisem carti de vanzari scrise de Zig Ziglar. Deh, autor celebru, motivational speaker, mare figura americana.
Am avut ceva retineri stiind ca omul e batran, deci ideile ar putea fi ceva mai invechite. Plus ca e foarte religios. Dar mi-am zis, cat de rau poate fi?! E o carte care s-a tradus si s-a publicat in 2013, ceva-ceva o fi de capul ei.Inceputul a fost cu hopuri.
Un pic cam prea rigid, cu multe trimiteri la scoala de duminica, dar in continuare citeam cu mintea deschisa si plasand in timp momentul in care era scrisa cartea, adaptand-o vremurilor de atunci.Unele lucruri chiar sunau bine. Iubire neconditionata, respect, incredere, iar respect, iar iubire neconditionata. Mai sa fie, iata un vizionar, imi sopteam in barba.

Apoi lucrurile au luat-o usor la vale. Cam pe acolo pe unde recomanda ce carti sa citeasca parintii pentru ca pruncii lor „sa nu iasa” homosexuali.
Rabdarea mea era la cote decente. Imi repetam ca o mantra: nu uita cand a fost scrisa cartea, nu uita cat e de religios.

Apoi lucrurile au degenerat. La final.

Tin minte ca am citit aceste pagini intr-o zi cu soare, in gradina, cu bebe Robi atipit pe mine. Mirosea a iarba proaspata, a primavara si a bebelus. Miros dulce si gingas. Si vine acest guru si imi da cu rigla peste degete. Lovituri dese, iuti, una dupa alta, aplicate fara mila. Preventiv. Disciplinar. Degetele ma usturau pe pagini si ameteam (de furie).

 

Asa m-am simtit citind finalul acestei carti. Nu reusesc nici acum sa inteleg de ce aceasta carte este tradusa si vede lumina tiparului in 2013 in Romania.

Am sters toate citatele despre iubire neconditionata de la inceputul carti. Mi s-au parut atat de cinice si de marsave, incat mi-au provocat greata pe care ti-o provoaca parfumul dulce, toxic al pesticidelor.

Asadar, va poftesc la cateva citate.

„Bataia transmite acel mesaj de afectiune, grija si dragoste care ii ajuta sa indeparteze sentimentul de vinovatie.(…)Cand copilul se razvrateste sau nu-si asculta parintele, exista un sentiment real de vinovatie. Bataia va ajuta la indepartarea acestui sentiment (…) si ii va limpezi constiinta.”
Este oare necesara disciplina corporala (bataia)?
Da, din mai multe motive. In primul rand, copiii intre doi si doisprezece ani traiesc intr-o decada in care sunt lipsiti de maturitatea necesara  ca sa asculte, sa inteleaga si sa respecte (…)
Ca regula generala, cand copilul este „neascultator cu buna stiinta”, trebuie trecut la o corectie fizica. Este cea mai sigura metoda ca mesajul dumneavoastra ajunge pana la el. (…) O bataita la fund o sa-l faca sa priceapa mult mai repede.

Copiii „o cauta”, dar nu intotdeauna inteleg ce anume. (…) Nu trebuie sa le cedati. Este extrem de important sa le dati o bataie cand va provoaca.

Cand trebuie musai batut, e important si cum o faceti. Nu va bateti niciodata copilul la manie.

(psihiatru John) Kozek recomanda sa fie prezent, daca se poate, si celalalt parinte si corectia sa fie urmata de exprimarea afectiunii, cu multe imbratisari si explicatia motivului pentru care a fost batut. Acesta este lucrul cel mai important ce trebuie transmis copiilor vostri – ca-i iubiti, si pentru ca ii iubiti si nu v-au dat ascultare, ii disciplinati (cu bataia).

Cat de des trebuie insa batuti? (…) Vor exista perioade in anii de crestere in care copilul dumneavoastra trebuie batut mai des. Cand ajunge la scoala, daca a fost disciplinat cum trebuie in primii ani, nevoia de bataie scade.

Dar daca este ora mesei si Billy, baietelul de doi ani, nu vrea sa stea in scaunelul lui? O palmuta la fund ar trebui sa isi faca efectul, mai ales daca in raza vizuala a copilului mai exista si un alt obiect cu care ar putea fi atins, o linie sau o nuia.

Ok, v-a ajuns? Ca mie da. Ma doare sufletul sa imi pun pe blog asa ceva, naiba, mai atrag toti nebunii aici.

Ma iertati, sunt furioasa. Cum sa existe o asemenea carte? Cum? Cum?
Cand luptam ATAT de mult sa reducem violenta domestica in Romania, cand stim cat de mult sufera copiii din cauza asta, cum mai e cate un nebun care ii bate de ii baga in spital sau ii creste cu spaima vesnica a curelei?! Cum??!!
Cum sa ii dai legitimitate?

Spuneti-mi si mie cum?!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Amalia Goleanu
  12/06/2015 at 16:21

  O carte de toata jena… Ma mir si eu ca exista asa ceva in Romania si nu numai aici. Cand se militeaza pentru eliminarea violentei, noi promovam bataie e sfanta!? Un singur cuvant ar caracteriza foarte bine cartea asta: praf…, cat despre autor, as fi curioasa sa stiu daca are copii sau ce relatie are cu acestia.

 • Reply
  Ramona Chiorean
  12/06/2015 at 22:24

  Ce scrii tu aici ar fi bine sa apara la recenzii peste tot pe unde se vinde asta.

 • Reply
  Grecu Andra
  13/06/2015 at 12:07

  Sunt curioasa daca si originalul are aceleasi paragrafe. pt ca am impresia ca cei care au tradus-o au mirosit ei asa ca suntem usor manipulabili si ce-au zis: hai sa adaptam putin aceasta carte…ca si asa vrem un popor imbecil. hai sa ii prostim cum vrem noi 🙂 si au adaugat aceste "nascociri"/
  eu nu cred ca Z.Z. ar fi debitat asa ceva… in fine, pana nu pun mana pe original nu cred. 🙂

 • Reply
  Dani
  13/06/2015 at 13:00

  Cei de la Curtea veche ar trebui sa afle de acest articol si sa fie intrebati daca ei citesc ce publica… Revoltator…

 • Reply
  Anonymous
  13/06/2015 at 19:47

  sa vomit pe el….vaaaai dar ce mama de bataie i-as da eu lui,dar sa fie prezente televeziunile,nu asa,futu-i natia mamii lui de carpa si scursura inumana ce e!….ma uit la copilul meu ca la lumina vietii mele!….vai dar l-as chinui ca in filmul ''Hostel''….cine dracu a acceptat sa ii tipareasca ragalia aia de carte!…ii caut acum website-ul carpei sa ii scriu de dulce!

 • Reply
  Anonymous
  13/06/2015 at 20:10

  nu l-am gasit ca a murit in 2012 dar i-am scris pe pagina lui de facebook urmatoarele…..I have never heard about you Zig Ziglar ,but I did come across a book you wrote ''Raising kids in a negative world'', where you teach people to beat their own children up!!!??? You are truly a very sorry excuse for a human being! People like you disgust me to the very core of my existence!….I would like to know what sort of relationship you had with your own children?…Did you beat the crap out of them too?…Good riddance to hell!
  Like · Reply · Just now

 • Leave a Reply