Radacinoase coapte
  
Articol scris Loredana Stefan, CHHC, consilier reeducare alimentara.Multe dintre noi, cand ne gandim sa slabim ne luam angajamentul in gand sa mancam mai multa….salata.Asta si comandam de fiecare data, cand mancam in oras.

Ne gandim ca o salata e sanatoasa si ne face sa slabim. Din pacate, salata e plictisitoare, deloc gustoasa, pentru ca are un gust neutru si usor apos.

Dar cum ar fi sa adaugam ceva in plus si sa ne gandim la legume, dincolo de subiectul salata? 




 

 De ce sa mancam mai multe radacinoase?

Radacinoasele lungi – morcovii, pastarnacul, radacina de patrunjel sunt excelente in purificarea sangelui si ajuta la imbunatatirea circulatiei din corp.  
Radacinoasele rotunde – napii, ridichile, sfecla hranesc stomacul, splina, pancreasul si organele reproducatoare.

Ce legume mananci mai des?
Daca esti ca restul lumii, probabil ca raspunsul este morcovi si cartofi. Iata alte cateva legume ce merita sa fie incercate:

Sfecla e plina de antioxidanti si e un puternic detoxifiant.
Radacina de patrunjel purifica sangele. Piata de la noi e plina de aceasta leguma pretioasa.  Radacina de telina este bogata in fibre si antioxidanti, ca s anu mai vorbim ca are o savoare aparte, ce taie din pofta de mancare.
Ceapa este plina de antioxidanti si alti fitonutienti recunoscuti pentru abilitatea lor de a imbunatati sistemul imunitar.
Pastarnacul, care arata ca un morcov alb are un gust dulce, pamantos. E bogat in fibre, vitamina C, acid folic, tiamina, magneziu si potasiu.
Ridichile sunt o sursa excelenta de vitamina C. Sunt bogate in calciu, molibiden si acid folic.
Cartofii dulci sunt o sursa foarte buna de betacaroten si plini de fibre, vitamina C, fitonutrienti si fibre.

Ce zici, te-am convins sa te uiti la prietenos la legumele radacinoase?

Iata o reteta simpla si extrem de usor de facut.

Radacinoase coapte 

Radacinoase coapte 

Ingrediente: 1 cartof dulce, 2 buc. pastarnac, 2 morcovi, 2 napi, bucati de dovleac, 2 cepe, 1 capatana usturoi, ulei sau grasime animala, sare, piper, ierburi: rozmarin, cimbru, salvie

Preparare: Curatam toate legumele si le taiem in bucati mari. Radacinoasele subtiri le lasam intregi. Din grasime sare si piper facem un sos in care trecem toate legumele, pe care apoi, le rasturnam pe o foaie de copt in cuptor.
Taiem capatana de usturoi pe jumatate, lasand usturoiul necuratat. Il punem in tava cu taietura in jos. Presaram cu ierburi aromate si dam la cuptor 20-30 minute pana totul se rumeneste si miroase bine de tot.
La jumatatea timpului amestecam iar in tava, ca sa se rumeneasca pe ambele parti.

 Sfat: orice combinatie de legume este castigatoare. La sfarsit, stoarceti usturoiul copt peste legume pentru un plus de savoare.

Pofta buna!