Acest tort, rapid si usor de facut, m-a cucerit prin aroma lui bogata si aluatul bine umezit de suc de portocale. In timp ce il mancam, il comparam cu o savarina cu alune si ciocolata 🙂
Ingrediente
Pentru aluat
125 gr faina
100 gr zahar
1/2 pliculet praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita sare
coaja de portocala
esenta de vanilie
2 oua mari
120 ml smantana
50 gr nuca maruntita
50 gr ciocolata maruntita
100 gr unt
Pentru sirop: 60 ml suc proaspat de portocale si 1 lingura de zahar
Pentru glazura: 50 ml smantana si 50 gr ciocolata
Amestecati faina cu praful de copt, bicarbonatul, saream zaharul si coaja de portocala.
Intr-un vas separat, amestecati ouale cu smantana si vanilia.
Apoi amestecati compozitia de faina cu alunele si ciocolata. Integrati untul si apoi amestecul de oua si smantana.
Puneti aluatul obtinut intr-o tava tapetata cu hartie de copt si apoi in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Coaceti prajitura pentru aproximativ 45 de minute.
*eu am folosit o forma rotunda de 24 cm diametru
Pentru sirop amestecati zaharul cu sucul de portocale pe foc, pana se dizolva. Insiropati cu o pensula aluatul, pana ati folosit tot siropul.
La final, topiti ciocolata in bain-marie impreuna cu smantana si intindeti ciocolata peste prajitura. Optional puteti sa decorati cu nuci sau alune sfaramate.
arata super bine. ciocolata si nuca cea mai buna combinatie
Portocola, vanilie, ciocolata, nuca…. cred ca e delicios !
Ama, pentru cate persoane mi-ar ajunge tortul?
Spune-mi,te rog, ce fel de smantana si ciocolata ai folosit. Merci.
Smantana normala, acra (nu dulce, la cutie!). Cicolata cred ca Milka 😀
Spuneti-mi cind ungem siropul?…in timp ce se coace sau dupa ce scoatem din cuptor
dupa ce se raceste aluatul copt 😉
Ana-Maria, nu stiu exact 🙂 adica ce se vinde la cofetarie ca tort de 10 persoane, mie mi se pare de 6, si alea cam nesatule :)) Totusi as zice un 10-12 persoane aici.