Ingrediente:
carne de porc
carnati afumati
3-4 catei de usturoi
branza telemea
sos de rosii
oua
mamaliga
Puneti la fiert mamaliga si va las pe voi sa o preparati asa cum stiti mai bine :)Intre timp pregatiti si carnea:– taiati carnea proaspata de porc in bucatele mici si caliti-le intr-o tigaie- langa ele adauga si carnatii si lasati-le pe amandoua sa lase grasime- pentru a evita o prajire prea intensa si nesanatoasa, adaugati putin sos de rosii indoit cu apa si lasati sa fiarba carnea si carnatii pana se evapora apa.
Intr-o tigaie separata faceti ouale ochiuri. Serviti presarat din abundenta cu telemea ( de oaie – eu am folosit insa de vaca :)).
Tocitura moldoveneasca nu se face in nici un caz cu sos de rosii. De fapt, cu nici un fel de sos!!!
@ anonimule – acesta este un blog PERSONAL, nu un retetar!
Imi rezerv dreptul de a gati mancarurile asa cum imi plac mie – iar daca eu consider ca vreau sa sting un pic o mancare prea grasa, am dreptul sa o fac!
Daca doresti retete exacte, se gasesc in comert numeroase retetare foarte stufoase.
Minunat !!
Si mie imi place asa cu sos.
Compliment….
@Anonimule – multumesc, ma bucur ca nu sunt singura care prefera si sos 🙂
Ama , ai tot dreptul din lume sa gatesti asa cum crezi tu! Dar cea "soldoveneasca" (eu sunt iesean)nu are suc de rosii! Sunt chitibusar si fixist pentru ca sunt bucatar (cu patalama). Nu spun ca nu e bine! Intr-adevar aciditatea sucului de rosii taie din grasime. De asta Tochitura Bucovineana este facuta cu suc de rosii! Daca vrei sa ai acelasi efect dar sa pastrezi imaginea si culoarea clasica a tochiturii adauga vin sec (pentru "coloare" e bine alb dar pentru gust garantez un Merlot sau o Babeasca) si asa obtii un sos bestial! Si pentru "picanterie" la sotat carnea adauga te rog, boabe de mustar! Scuze ca-mi permit sa dau sfaturi, dar le dau din experienta!
Si iarta-ma ca-mi permit sa revin, dar cele mai vechi retete de tochitura au maruntaie sotate( bineinteles bine curatate si "dezparfumate"( ma refer in primul rand la rinichi, apa acidulata cu otet si ceapa si apoi in alta baie de lapte dulce, sare( sa se pastreze textura cat mai rigida).Inima e bine sa o ai pregatita putin dinainte pentru ca e un muschi mai tare (poti sa o marinezi eventual). Ficatul facut cat mai putin, fara sare si doar cu piper si cimbru si adaugat la tochitura in ultimul moment. Un alt pont , daca permiti, ar fi sa dai bucatelele de ficat prin faina, pastreaza ficatul fraged in interior din cauza crustei produse prin prajire si aportul de faina da consistenta la sos. Alta "pasarica" de-a mea care merge "beton" unde "prestez" este sa adaug la prajirea finala(ca sa scada sosul si sa se evapore apa fara rost si sa iasa tochitura "lucioasa" ) ace de rozmarin uscat(nu adauga praf de rozmarin ca amaraste).
Daca crezi ca ma mai suporti, mai am un sfat: La toata "porceala" asta , pe langa mujdeiul clasic, as da castraveti murati de vara cu mult ardei iute, sau, toamna-iarna sos din gogosari taiati fideluta cu suc de rosii si … incearca sa pui in sos bucatele de ananas sau boabe de strugure de masa rosu.Asta la restaurant!
Ca acasa cred ca cel mai bun este un harbuz murat rece si acidulat.
Si branza de burduf incearca sa o faci tu. Aduna cas framantat cu urda , telemea, branza de vaci, etc. si lasa-le cu sare putin la dospit ( eu asa fac in " crasma" cu resturile de branza (nu din farfurie!). Pune cimbru, sare, piper si putin ulei de masline si ai sa vezi ce iese!
NU AM VRUT SA MA DAU MARE, DOAR AM VRUT SA VA IMPARTASESC DIN PASIUNE MEA, PE CARE NU O PREA POT CONTROLA!
La ora la care am scris acest mesaj abia am terminat munca si ma relaxez pe net cu …mancare!
Scuze inca odata!
Abia acum am inteles ca trebuie sa ma inscriu si sa ma loghez. Cel cu sfaturile de mai inainte este Mihai Haisan din Iasi.
Draga Mihai Haisan,
iti multumesc mult de sfaturi. Am fost un pic suparata pe cel care a comentat prima oara pentru ca nu mi-a placut tonul, dar in nici un caz nu ma pot supara pe comentarii asa pline de idei bune ca ale tale.
De fapt numai citind ce ai scris mi s-a facut o foame de nedescris :))
Si daca imi permiti si mie o rugaminte: cand te mai relaxezi pe blogul asta, mai lasa comentarii de genul asta 🙂
Iti doresc o zi minunata!
Ama, tocmai ai fost plagiata: http://reteterestaurante.blogspot.com/2011/03/tochitura-moldoveneasca.html. Nemernicul asta fura de peste tot, mi-am gasit si eu poze. Te rog, daca ai timp fa o plangere la google copyright infringement, as dori sa se adune cat mai multe reclamatii si sa i se susopende contul
Laura multumesc mult de atentionare! Am sa le scriu si eu 🙂
Am facut o combinatie pornind de la reteta facuta de tine (in loc de oua am facut cartofi prajiti) si a iesit perfect.
Multe multumiri pentru ideia pe cae mi-ai dat-o,simpla si la obiect.
O zi buna in continuare !
poza retetei tale o gasesti in site-urile : retete-culese.blogspot.com si in retete-on-line.ro. Se pare ca in Romania lumea fura in nesimtire!!!
grrrr, multumesc Cristina! din pacate e un fenomen atat de generalizat ca nici nu mai poti urmari pe unde se fura 🙁