Va povesteam la inceputul anului despre rezolutia mea, pe 10 saptamani, de a introduce obiceiuri alimentare sanatoase in familia noastra. Iar unul dintre puncte se referea la a consuma, cel putin o data pe saptamana, organe de animale.



Organele de animale par neglijate daca te uiti prin galantarele magazinelor. Lumea nu le cauta si nu le cumpara. Dar, crescand la bunici, am avut norocul sa mananc tot animalul si de multe ori partile mai gustoase mi se par cele care nu sunt prezente in general. Precum oasele pentru supe sau organele.

Aceaste ingrediente sunt pe nedrept neglijate.
Inima de porc, de exemplu, este o sursa uluitor de bogata de coenzima Q10 (esentiala pentru productia de energie), dar mai contine si mult fier, zinc, seleniu si complexul de vitamine B.
Si pentru ca nu prea are cautare, este de obicei si mult mai ieftina decat carnea aceluiasi animal.

(puteti citi si articolul meu despre Mancarea sanatoasa ieftina)

Ingrediente 

o inima de porc
1 ceapa
2 morcovi
1/2 ardei capia
2-3 catei de usturoi
sare si piper

Inima se taie la jumatate si se elimina eventualele cheaguri de sange. Apoi se lasa in apa cateva ore, tocmai pentru a o spala bine de sange.

Intr-o tigaie, am calit putin ceapa cu morcovii si ardeii. Am adaugat apoi inima taiata cubulete si am lasat-o putin pe foc, cat sa isi schimbe usor culoarea, dupa care am stins cu apa si am lasat-o sa fiarba la foc mic cam 2-3 ore.
*daca e nevoie, mai completati cu apa, dar doar cate putin, ca la final sa aveti un sos scazut si cremos
** puteti face reteta si in slow cooker

Cand inima s-a gatit bine, veti fi uimit de textura ei! Adaugati patrunjel verde si serviti cu cartofi sau paste.

Pofta mare! 🙂