Time management pentru mame care lucreaza de acasa (WAHM)

 

Cea mai mare provocare pentru mine, ca mama care lucreaza de acasa, este managementul timpului.
Am doi copii mici (care acum au 5 ani si 1 an, dar lucrez de acasa de aproximativ 4 ani) si zilele sunt N-E-B-U-N-E! Adica e nebunie si fara partea cu lucratul de acasa, cu mancare de gatit, curatenie de facut si copiii care fac totul de o suta de ori mai greu. Si de o mie de ori mai frumos.
Nu cunosti multitaskingul pana nu esti mama. Niciodata nu faci doar un lucru, chiar si cand faci un lucru, stii ca in orice secunda poti fi intrerupta. Nu exista perioade de timp in care poti fi sigur libera (doar daca copilul e la gradinita/scoala sau cu altcineva, dar la mine nu e cazul).
Din aceste motive, majoritatea sfaturilor de time maganement din carti consacrate sunt absolut inutile. Si nu doar inutile, ci mai ales frustrante. „Evita intreruperile.” Hahahaha. „Aloca 60-90 de minute de munca neintrerupta pentru o sarcina.” Hahahahahaha. „Trezeste-te de dimineata.” Mda. De parca ar fi asa de simplu.
Le-am incercat pe toate. Am lucrat in creierii noptii si m-am trezit de la 4 dimineata sa lucrez. Am esuat lamentabil. Si nu, nu de la somn sau pentru ca nu as avea disciplina sau vointa necesara. Ci pentru ca timpul nu imi apartine.
Timpul meu, in aceasta etapa a vietii, cu copii mici, le apartine lor. Stiu ca lucrurile vor sta altfel peste cativa ani, dar acum, lucrurile sunt asa cum sunt. Ei au nevoie de mine. Si imi reamintesc ca, pana la urma, aleg sa fac efortul acesta aproape supra-omenesc de a lucra de acasa, pentru a fi aproape de ei.

Bun. Si atunci ce solutii sunt?
Iata la ce concluzii am ajuns eu.

 

Pasul 1
Identifica si elimina sursele de pierdere a timpului
Da, ma gandesc la Facebook. Dar si alte surse: Instagram, chiar si Pinterest, mai ales ca ajungeti doar sa strangeti poze (chipurile, sa va inspirati), dar nu mai ajungeti sa puneti in practica nimic.
Partea cu identificatul poate fi usoara, dar si inselatoare. Eu am realizat cat timp pierd pe social media abia dupa ce mi-am instalat pe telefon o aplicatie de monitorizare a activitatii. La finalul zilei, cand imi prezenta raportul, ma lua cu ameteala. Si intelegeam, desi mi-a fost greu sa admit, ca nu e vorba de lipsa de timp, ci de mult-mult timp furat.
Desigur, suntem foarte obosite si ne prinde usor vartejul Facebookului. Nu zic ca e o unealta malefica, ci doar sa fiti atente sa nu va lasati luate de valul feed-urilor si comentariilor.
Eliminarea este si mai grea. Iar cel mai greu pas e constientizarea. Apoi trebuie sa iei masuri si sa te tii de ele. Eu recunosc ca nu am gasit alta solutie decat sa dezinstalez aplicatie de pe telefon si cand am timp sa iau telefonul in mana, sa imi impun sa fac ceva productiv. De exemplu, sa scriu un articol pe blog.

 

Pasul 2
Constientizeaza puterea celor 10 minute
Va propun un experiment. Pentru 1-2 zile, folositi un cronometru pentru ceea ce faceti in casa. Setati-l la 10 minute si concentrati-va pe ceva, orice aveti voi de facut, munca sau timp liber. Setati 10 minute sa strangeti in bucatarie. 10 minute sa va ingrijiti de vo, sa faceti miscare. 10 minute sa va jucati cu copiii.
Scopul cronometrului nu este sa delimiteze brutal actiunile, ci sa va dovediti cate puteti face in 10 minute, cand va puneti mintea la treaba.
In ceea ce priveste munca, eu am constatat ca sunt mai eficienta stiind ca am doar 10 minute. Ma misc mai bine, sunt mai concentrata, ma straduiesc sa termin ce am de facut, fara sa visez.
Nu va scandalizati ca am pus cronometru timpului petrecut cu copiii. Micul meu experiment mi-a dovedit ceva suprinzator: deseori nici nu e nevoie de 10 minute pentru a umple „rezervorul” copilului! Daca va puneti pe jos langa ei, daca va jucati cu ei si va concentrati doar la ei, fara a va gandi la ce mai aveti de facut sau fara a fi cu un ochi la TV sau la un alt adult, doar voi cu copilul, ei se vor bucura enorm de atentia voastra totala si foarte curand oricum se vor plictisi de voi si vor incepe sa se joace singuri. E acolo un rezervor de iubire si de atentie care trebuie umplut si calitatea e preferat cantitatii.
(si nu am facut eu vreo descoperire in parenting, Laura Markham vorbeste despre asta aici)

Descoperirea puterii celor 10 minute a fost pentru mine revolutionara. Incepusem sa bifez cu rapiditate lucruri din agenda, productivitatea a devenit cel mai puternic motivator al meu. Desigur, nu reuseam sa fac tot ce imi propuneam, dar faceam mult mai mult decat inainte!

 

Pasul 3
Planul pasilor mici
Cele 10 minute nu au putere daca nu stii ce ai de facut. Cand pui cronometrul, trebuie sa stii clar ce urmeaza sa faci. Sa speli vasele. Sa uzi florile. Sa speli in baie. Sa lasi totul balta si sa te pui pe jos sa te joci cu lego.
Pana si gatitul a devenit mai usor. Imi dadeam 10 minute inainte de cina sa pregatesc ingredientele la indemana, sa le curat, sa le spal, uneori sa le toc. Era un ajutor URIAS cand ma apucam de gatit.
Apoi, mai e problema procrastinarii. Avand ziua atat de segmentata de copii, e foarte greu sa incepi un proiect mai complex. Si amani, amani, la nesfarsit.
Eu va dau exemplul unui articol pentru blog. Imi ia destul de mult sa il pregatesc: poze, editare, documentare, text. Dar daca il impart in pasi mici, se schimba complet perspectiva. 10 minute ma concentrez pe poze, apoi cand mai prind un moment, ma ocup de documentare, daca dorm copiii editez rapid cateva imagini si cand stau cu ei sa ii adorm, apuc sa scriu si o parte din text.
Brusc, un task mare si dificil, devine mai realist.

Sa nu credeti ca reusesc sa le fac pe toate. Of, nu. Am multe restante, am multe ratari si esecuri, multe oportunitati la care am renuntat din lipsa de timp. Sau poate doar de organizare. Dar lupt continuu sa ma organizez cat mai eficient si pentru mine, in acest moment al vietii, strategia cu cele 10 minute este cea mai eficienta.

 

Concluzie

Identificati si eliminati sursele voastre de irosire a timpului. Luati-va in mod serios acest angajament, analizati-va cu ochi critic obiceiurile.
Constientizati puterea micilor momente de pe parcursul zilei.
Mamele nu au luxul zecilor de minute libere, ele trebuie sa eficientizeze si cele 6 minute cat copilul stivuieste niste cuburi de lemn. Fiti pregatite sa le folositi!
La finalul zilei, veti vedea cu uimire ca aceste minute aparent scurte s-au adunat in perioade de timp productive si constructive.

Sfat!
Ritmul acesta de munca este epuizant. Asigurat-va ca va hraniti si hidratati corespunzator, ca dormiti suficient si oferiti-va macar o zi de pauza pe saptamana.