Nu sunt in general o mare consumatoare de dulce. Dupa ce am reusit sa renunt si la zaharul din cafeaua de dimineata, pot trece zile intregi fara sa consum sau sa imi fie pofta de ceva dulce. Din pacate, asta include si fructele.
Dar recunosc ca gusturile mele preferate sunt gustul sarat si acru. 

Iar in perioadele de stres intens sau foarte aglomerate, pofta de sarat este atat de intensa inca deseori ma determina sa consum alimente nesanatoase. Citind despre acest subiect, am aflat ca alimentele ce contin seleniu ar ajuta la a controla mai bine aceasta pofta de sarat.
Am cautat imediat alimentele bogate in seleniu si pe langa alimente pe care le consumam in mod obisnuit oricum ( oua, seminte de floarea soarelui, ciuperci, peste, icre sau curcan), am aflat ca nucile de Brazilia au o concentratie mare. Avantajul este ca e nevoie de 1-2 nuci pe zi pentru a atinge doza zilnica recomandata de seleniu, deci este un necesar foarte usor de indeplinit. 

Totusi, daca nu gasiti sau nu va plac nucile de Brazilia, trebuie sa stiti seleniul se gaseste si in alte alimente comune si usor de integrat in dieta nostra zilnica. Cu cateva idei de retete usoare si practice, puteti sa le planificati in meniul familiei aproape zilnic. 

De ce sa ai grija sa consumi seleniu?

Pentru ca seleniul este un antioxidant puternic, care ajuta organismul sa se apere de boli. Din acelasi motiv, seleniul protejeaza organismul de stresul oxidativ si intareste functiile sistemului imunitar. De asemenea, este esential pentru sanatatea tiroidei.
In o meta-analiza facuta pe 69 de studii, expertii au ajuns la concluzia ca seleniul protejeaza impotriva unor forme de cancer (de san, de plaman, de esofag si gastric). Ceea ce este foarte interesant, este faptul ca beneficiile s-au observat doar in cazul seleniului provenit din alimentatie si nu din suplimente! 

Asadar, cu atat mai mult trebuie sa fim atenti sa il includem in alimentatie. 

Cum sa incluzi seleniul in dieta ta


Am pregatit aceasta imagine cu cateva dintre sursele importante de seleniu in alimente.
In cazul nucilor de Brazilia (o sursa importanta de seleniu), cel mai usor este sa mancati 1-2 bucati pe zi. 1 singura nuca de Brazilia asigura 174% din doza zilnica recomandata de seleniu!
Tocmai de aceea, trebuie sa ai grija si sa nu consumi mai mult de 3-4/zi, pentru ca pot aparea efecte secundare. 

Pentru inspiratie zilnica, gasesti pe blogul meu retete simple si rapide care contin alimente bogate in seleniu. Daca dai click pe numele ingredientului, vei gasi retete pentru fiecare categorie: ton, sardine, curcan, oua, seminte de chia, spanac sau ciuperci