In urma cu doi-trei ani, preocupata fiind de felul in care paream sa nu reusesc sa ma tin departe de Facebook, am inceput sa ma gandesc mai atent la modul in care functioneaza si mintea mea. Analizandu-mi obiceiurile mentale si procesele de gandire, am realizat ca in ultimii ani eu nu mai puteam spune ca am mai invatat mare lucru in profunzime, asa cum se intampla, de exemplu, in facultate, cand dupa ore intregi de studiu si lecturi, eram capabila sa inteleg anumite fenomene complexe si sa fac analize independente pornind de la date stocate in mintea mea pe parcursul acelor ore de studiu.

SUPERFICIALII de Nicholas Carr – gasesti cartea aici


Acum, mintea mea parea ca nu mai tine minte informatiile pe care le citeam…nu doar date din carti, dar mi-a devenit dificil sa tin minte carti intregi pe care le-am citit.
Aceasta senzatie de goliciune m-a frustrat. Frustrarea mea era legata mai ales de nostalgia resimtita fata de acele momente de studiu profund, lectura neintrerupta, concentrare absoluta si – mai ales – senzatia aceea inaltatoare cand mintea ta face toate conexiunile intre datele memorate si iti ofera solutii.
Nu stiam sa pun degetul pe rana. Simteam, instinctiv, ca modul in care primesc o mare parte din informatie are un impact asupra acestui fapt.
Cand am auzit prima oara de titlul cartii lui Carr – SUPERFICIALII – am inteles imediat: da, asta era! Superficialitate! Nimic nu se mai aseaza, nimic nu se mai sedimenteaza, creierul nostru este bombardat de informatie si nu mai are timp sa retina cu adevarat nimic.

Si apoi am inceput sa citesc cartea lui Carr si am inceput sa primesc si explicatiile stiintifice pentru ceea ce simteam eu deja. Toate aceste informatii m-au ajutat sa constientizez mai bine problema si sa inteleg ce fel de masuri trebuie sa iau daca vreau sa schimb ceva.
Inainte sa trec la mai multe detalii despre carte, vreau doar sa va mai spun atat: da, am facut schimbari. Cele mai de impact au tinut de reducerea timpului petrecut pe social media, eliminarea notificarilor de pe telefon si deconectarea de la internet a Kindle-ului.
In esenta:
*eliminarea distragerilor si intreruperilor
*schimbarea modului in care primesc informatia de zi cu zi
Si da, rezultatele au inceput sa apara la scurt timp. Am reusit sa invat competente noi (esentiale in aceasta lume in continua schimbare) si simt din nou ca mintea mea nu mai este…superficiala!



„Pe masura ce timpul pe care il petrecem scanand pagini web elimina timpul in care citim carti, pe masura ce timpul pe care il alocam schimbului de mesaje-text minimale elimina timpul in care compunem fraze si paragrafe, pe masura ce timpul consumat sarind de la un link la altul elimina timpul dedicat reflectiei si contemplarii tacute, circuitele care sustin aceste vechi functii intelectuale slabesc si se destrama.”

Ca sa pastram o informatie in memoria de lunga durata, aceasta trebuie sa ramana aproximativ doua ore in memoria de scurta durata. Dar din cauza numarului mare de informatie (irelevanta) cu care suntem bombardati si a intreruperilor la care suntem supusi, acest lucru se intampla tot mai rar.
Desigur, veti spune ca informatia respectiva este deja memorata de calculator, deci nu mai aveti de ce sa va incarcati cu memoria cu ea. Doar ca exista o diferenta: informatia stocata de mintea umana va ajuta sa o accesati oricand si, chiar mai important, asigura – impreuna cu alte informatii memorate – intelegerea complexa a unui domeniu.
Si pentru ca memoria de lunga durata nu mai e folosita, acea parte a creierului a inceput deja sa fie mai slab dezvoltata.

Multi vor argumenta ca s-au adaptat acestui stil de viata cu nenumarate dristrageri si ca au ajuns sa poata face multitasking foarte bine. Si da, au dreptate!

Creierul a devenit mai predispus la multitasking si am devenit mai buni la asta. Dar multitaskingul acesta vine cu un pret. Si din punctul meu de vedere, nu este chiar un pret mic!
Jordan Grafman, seful Unitatii de Neurologie Cognitiva de la Institutul National de Tulburari Neurologice si Atac Cerebral:
„Cu cat rezolvati mai multe sarcini simultan, cu atat deveniti mai putin deliberativi, mai putin capabili sa ganditi si sa elucidati rational o problema.”

Carr repeta de mai multe ori importanta mediului care transmite mesajul. Mai exact, problema apare din cauza modului in care primim informatia online: nu devenim dependenti de continutul pe care il citim, ci de activitatea pe care o desfasuram pentru a primi acest continut – click-ul, scroll-ul, notificarea etc.

„Netul ne da acces instantaneu la informatiile dintr-o biblioteca fara precedent ca dimensiuni (…) Ceea ce ce netul imputineaza este (…) capacitatea de a cunoaste, in profunzime, un subiect prin noi insine, putinta de a construi cu propriile noastre minti multimea bogata si idiosincratica de conexiuni care dau nastere unei inteligente singulare.”

In plus, accesul la informatie prin motoarele de cautare ridica si o problema a popularitatii informatiei. Astfel, cand cautam ceva online, ni se afiseaza raspunsurile cele mai populare (dominante) si sansele sa ajungem la altfel de opinii este scazut. Nu mai analizam, nu mai filtram, ci primim raspunsurile general acceptate (sau sponsorizate).
In comparatie, Carr ne aminteste de cautarea in biblioteca, unde accesul la informatie este diferit si mintea proceseaza complet diferit informatia si, in plus, sunt sanse de a ajunge si la opinii neinrudite cu opinia dominanta data de algoritmii de cautare si astfel, sa ne ajute sa ne largim orizonturile cunoasterii.


SUPERFICIALII de Nicholas Carr – gasesti cartea aici


Vreau sa spun cat se poate de clar un lucru: nu sunt impotriva tehnologiei, dimpotriva. Iubesc lumea pe care internetul ne-a deschis-o, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa privim rationali plusurile si minusurile utilizarii acestor tehnologii. Cred ca este esential sa invatam sa le folosim, sa ne fie unelte utile.
Iar in cartea lui Carr veti gasi o multime de studii si argumente stiintifice care dovedesc, din mai multe puncte de vedere, modificarile care apar in creierul nostru in urma utilizarii tehnologiei.
Daca simtiti si voi ca ceva nu e in regula, cititi cartea lui Carr si sigur veti gasi un raspuns in multitudinea de studii stiintifice citate si analizate. Iar cand veti avea aceste raspunsuri, este posibil sa va fie putin mai usor sa faceti modificarile de care aveti nevoie.
Si dincolo de raspunsurile pe care le-am primit eu, ma bucur ca am citit aceasta carte pentru copiii mei: am inteles mai bine procesele de invatare, ce ajuta invatarea, sedimentarea informatiei si ce nu.