Supa de gulii

Aceasta este una dintre supele care imi aminteste cel mai mult de copilarie si mereu sunt uimita ca nu este la fel de populara peste tot. Din pacate, sunt multe zone unde gulia nu este (suficient) de apreciata.
Lumea o cunoaste doar in salate, uneori umpluta.
Gulia si fiarta pur si simplu este fantastica!
Iar supa facuta din ea imi pare a fi una dintre cele mai aromate supe din lume! 🙂

Ingrediente
1 gulie medie
3 morcovi
1 ceapa
1/2 ardei gras
(optional – carne de pui: spate, partea osoasa)
300 ml lapte
1-2 linguri faina
sare
patrunjel verde

Dupa cum am mai spus, am inceput sa elimin din bucatarie uleiul vegetal si il inlocuiesc peste tot unde este posibil cu grasime animala. Untura. De porc, de gaina, de rata, in functie de unde am avut ocazia sa o topesc.
Asadar, ceapa tocata, impreuna cu morcovii dati pe razatoare si ardeiul gras cubulete se calesc usor in untura (puteti adauga si putina apa, sa fie de fapt un clocotit mai puternic), pana incep sa lase culoare.
Se adauga si gulia data pe razatoare si se stinge cu apa.
Se adauga carnea – daca o folositi, dar merge grozav si fara! – si se lasa pe foc pana s-au fiert toate ingredientele.
Cu 10 minute inainte de final, adaugati laptele in care ati dizolvat faina si patrunjelul verde. Mai lasati cat sa dea din nou in clocot putin si luati de pe foc.

Pofta mare! 🙂