Supa-crema de legume (reteta de baza)
Acum cateva saptmani mi-am cumparat o carte a Marthei Stewart tradusa in romana (cea de aici) si am fost fermecata de poze si de multitudinea de idei din ea. Mi-a placut cum mi-a deschis apetitul chiar si pentru cele mai simple si de baza retete, dandu-mi idei noi.
Inspirata asadar de ea, am decis sa va arat reteta de baza pentru supa-crema de legume.
Copiii mei adora supa-crema de legume (puteti vedea manutele pofticioase si nerabdatoare pe fundal) si eu tare ma bucur cand ii vad ca o mananca, pentru ca este o supa in care de obicei pun o multime de legume, pe care altfel nu le-ar consuma.
Folositi aceasta reteta ca un punct de inceput. De aici improvizati in functie de ceea ce aveti in casa sau de aroma care o preferati.
Ingrediente
1 lingura de untura sau de unt
1 ceapa mare
2-3 catei de usturoi
4-5 cartofi
3-4 buchetele de broccoli
2 morcovi
2 radacini de patrunjel
1 telina mica
3-4 cani de fond de supa de pui
100 gr smantana
Optional: branza cheddar
Ceapa si usturoiul se rumesc usor in oala. Se adauga toate celelalte legume, se toarna peste supa si se lasa la fiert.
Cand legumele au fiert, pasati-le cu un robot de bucatarie (fie un mixer vertical sau un blender – daca folositi blenderul lasati sa se raceasca putin supa). Intoarceti supa pe foc si lasati-o cat sa mai dea o data in clocot, apoi opriti focul. Adaugati smantana si amestecati bine, pana se dizolva complet.
O puteti servi cu branza cheddar rasa deasupra (varianta noastra preferata) sau crutoane sau bacon crocant sau parmezan.
Pofta mare!
[…] […]
ama, o lamurire, te rog mult: smantana acra, normala? Sau smantana dulce de gatit?
Ilinca, eu folosesc aproape exclusiv smantana acra. Foarte rar, doar la unele deserturi, smantana dulce.
Ca sa nu se branzeasca smantana, am mereu grija cand o adaug si o dizolv treptat in lichid fierbinte (scot cata putina supa si o amestec treptat) si/sau o adaug chiar la final si opresc imediat focul.