0
24 In Uncategorized

Sunca de rata

091

A pornit totul ca un experiment – oare chiar nu imi pot face mezeluri acasa, dar in lipsa unei afumatori?
Apoi am primit rata si am decis sa “sacrific” pieptul pe altarul unei noi aventuri culinare.

Nu am regretat.
Reteta pentru sunca de rata cere ceva timp (3-4 zile in sare, 7 zile la uscat), dar timpul efectiv de preparare este extrem de scurt si costurile sunt atat de reduse (fata de sunca din magazin – injectata pe deasupra si umflata), incat nu ai nici un motiv sa nu transformi acest procedeu intr-o practica curenta in casa.

Ingrediente

1 piept de rata
300 gr sare grunjoasa
300 gr zahar
3-4 catei de usturoi
o lingura cu varf de rozmarin proaspat, tocat
condiment – eu am ales 5 spices (explic in text)

009

Amestecati ingredientele si bagati pieptul de rata in ele.

La condimente aveti mana libera – le puteti combina dupa gust. Eu am ales mixul de 5 spices, dar noua nu ne-a placut aroma.

Este indicat sa puneti pieptul de rata in sare intr-un vas de plastic acoperit pentru a preveni oxidarea.
Lasati vasul la rece 3-4 zile, sa aiba timp sarea sa traga afara apa din el.

Eu una am ramas surprinsa cata apa a scos sarea din rata. Daca initial cantitatea mi s-a parut prea mare, dupa 3 zile apa baltea in sare si rata este aproape complet uscata si deshidratata.

013

Dupa 3 zile scoateti rata de la frigider si clatiti-o de amestecul de condimente cu un jet de apa rece. Apoi stergeti-o de apa cu un prosop de bucatarie, astfel incat sa ramana complet zvantata.

019Aliniere în centru

Rulati apoi pieptul si legati-l intr-o bucata de panza (eu am folosit tifon in mai multe straturi) – oricum e important ca materialul sa lase sa respire carnea!
Legati bine ruloul de carne cu o bucatica de sfoara si legati-l de un raft din frigider, astfel incat sa atarne.
Mare atentie! E important ca pieptul de rata sa respire, asadar nu ingramaditi acel raft din frigider!

In timp de iarna il puteti lasa si afara, doar sa nu ajunga pradatorii la ea 🙂

Dupa 7 zile sunca de rata este gata. Taiati feliute subtiri si fiti cuceriti de gust! 🙂

099

You Might Also Like

24 Comments

  • Reply
    DiAnais
    04/01/2012 at 05:09

    Ce interesant! Banuiesc ca ar merge si cu pui, nu?

  • Reply
    ama
    04/01/2012 at 06:16

    Diana banuiesc ca da. Am zis sa incerc si eu si cu pui. Daca incerci tu sa imi spui daca iese 🙂

  • Reply
    Diana
    04/01/2012 at 06:40

    Da, chiar as vrea sa incerc saptamana asta. Cred ca si la pret ar iesi mult mai ieftin decat sunca din comert!
    Ai folosit sare iodata sau neiodata? oare are vreo importanta?

  • Reply
    ama
    04/01/2012 at 07:12

    nu cred ca are importanta sarea.

    ar iesi super ieftin asa 😀 doar sa mearga

  • Reply
    Alexandra
    04/01/2012 at 07:23

    Aici e o reteta de pastrama din piept de pui: http://aphextwinz.wordpress.com/2011/02/07/pastrama-de-pui/

    O am salvata de mult dar inca nu am ajuns sa o fac 🙂

  • Reply
    Alexandrina
    04/01/2012 at 07:24

    Ce minunatie! Ma tenteaza, chiar nu e greu de facut. Mai ramane sa fac rost de o rata (de curte…).

  • Reply
    Edith
    04/01/2012 at 07:36

    Foarte fain. Exact la piept de pui ma gandeam si eu. Insa cred ca-i musai sa fie cu piele..
    Astept sa vad cum va iese voua 🙂

  • Reply
    Laura Frunza
    04/01/2012 at 10:11

    Ama, am gasit intr-o carte de Jamie Oliver o idee de cum poti afuma fara afumatoare, insa cantitati mici. Tu mai ales ca stai la casa poti incerca. Vrei sa-ti povestesc?

  • Reply
    catalina calancea
    04/01/2012 at 12:21

    super… cand ajung acasa (ca sa fac rost de pasare de tara) fac si eu… abia astept! de unde ai "furat" ideea?

  • Reply
    catkitchen
    04/01/2012 at 13:09

    Sunca de rata nu am papat inca , dar sigur voi incerca !!!!

  • Reply
    Emily
    04/01/2012 at 13:17

    arata superb ♥ si musai o sa incerc si eu! te pup draga mea

  • Reply
    sarah
    05/01/2012 at 10:20

    cred ca e delicioasa.sigur am sa incerc.

  • Reply
    pansy
    05/01/2012 at 16:12

    ce nebunie terbuie sa fi iesit ! o afumatoare facea toti banii !pupu-te!

  • Reply
    ama
    05/01/2012 at 19:37

    Alexandra – si reteta aia trebuie incercata! 🙂

    @Alexandrina – Diana va face cu pui – poate merge si asa. Si apropo am vazut sunca de rata in magazin – jumatate de piept era 95 de lei!!!!! o_O

    Edith – da, trebuie piele 🙂

    Laura – DDDDDAAAAAAAA 😀

    Catalina – am vazut un filmulet pe you tube mai demult. am prins ideea, desi am uitat sa il salvez :((

    Catkitchen – e de incercat 🙂

    Emily, Sarah, Pansy – va trimit cateva feliute virtuale :))) :*

  • Reply
    Ramona Alina
    06/01/2012 at 21:38

    Ce curioasã m-ai fãcut…trebuie sã fie tare gustos:)

  • Reply
    ama
    07/01/2012 at 08:07

    da, e ceva deosebit. si e o delicatesa la pret foarte mic 🙂

  • Reply
    www.bucataria-sylviei.ro
    08/01/2012 at 16:32

    La multi ani si tot ce iti doresti de la Noul An! Multa sanatate tie si celor dragi si pupici multi printesei tale care e tot mai mare si mai frumoasa ! Ma uit la poze si ma minunez cum trece timoul 🙂 . Scuze ca nu reusit sa te vizitez mai repede cu urarile dar timpul parca zboara la mine. Felicitari pentru toare preparatele tale culinare, te admir mult si imi place tare mult cum evoluezite vad unul din oamenii care pun umarul la schimarea clasicului din bucataria romaneasca. Ce ai facut tu aici e o minunatie, in Franta se numeste Magret de canard si e o delicatesa culinara consumat atat in forma uscata cat si crud. Cititoarelor tale care vor sa incerce varianta cu pui, le spun ca rezultatul va fi complet diferit, carnea de rata e mult mai grasa si predispusa spre uscare, cu puiul e alta poveste nu cred ca se poate prepara crud, mai degrada o pastrama de pui condimentata bine si apoi pusa la frigider. Spor in toate !

  • Reply
    Laura Frunza
    09/01/2012 at 11:56

    Ama, Jamie Oliver zice asa: sa iei o cutie metalica cu capac (cum sunt alea de biscuiti de la ei), niste talas (resturi de lemn, stii tu, dupa ce se taie lemnele, raman niste deseuri lemnoase de consistenta nisipului uneori) si un gratar mic sau o bucata de gard de sarma potrivita sa intre in cutie. Se dau cateva gauri in capacul cutiei si se pune talasul pe fund, apoi gratarul sau bucata de gard si apoi carnea. Se pune capacul si se asaza cutia direct pe ochiul de la aragaz sau pe un gratar aprins afara. Va incepe sa fumege in cateva minute si, in functie de carne, dureaza pana se face. El avea o reteta cu somon, gatit/afumat in acest mod, timp de 10 minute, daca nu ma insel, dar cu pestele e… alta mancare de peste 🙂 Cred ca poti improviza pe marginea subiectului in functie de ce materiale ai.

  • Reply
    Marcel Iorga
    09/01/2012 at 17:03

    Super!
    Bravo!
    Dupa cate observi, NU am cuvinte!!!

  • Reply
    ama
    09/01/2012 at 20:40

    Sylvia multumesc mult de urari si iti doresc si eu un an minunat! 🙂 Nu e nevoie sa te scuzi, eu una nici nu mai stiu ce zi e 😀
    Iti multumesc mult de cuvintele frumoase – tare m-am emotionat 😉 si multumesc si de sfaturile cu carnea de pui. Sper sa ajute fetele 🙂

    Laura ffff interesant si frustrant de simplu =))) adica, ok, nu o pot face maine, trebuie sa ma gandesc cum pot improviza, dar ma enerveaza ca nu m-am gandit ca a afuma nu e un lux al omului cu afumatoare in curte 🙂 multumesc mult de pont! 🙂

    Marcel daca te-am lasat si pe tine fara cuvinte, asta chiar e un lucru mare 🙂

  • Reply
    Diana
    19/01/2012 at 15:42

    Tot ma chinui sa-ti scriu de cateva zile.
    Sunculita este gata dar sincer nu-s prea impresionata. Mi-a iesit cam sarata si in afara de asta pretty tasteless. Am folosit-o la sandvisuri la cuptor si poate pun si la pizza. A mers si in sanvisurile pt la servici dar nu e nimic uimitor.
    Sooo… cred ca e bine sa ramai la rata. 🙂

  • Reply
    ama
    20/01/2012 at 21:03

    Diana deci avea dreptate Sylvia mai sus – carnea de pui nu merge. Pacat 🙁

  • Reply
    Gabriel
    18/10/2012 at 23:13

    Am facut-o!!!
    A iesit super ok. E adevarat ca am mai adugat niste mirodenii si in special piper care i-a dat un gust usor spicy.
    De incercat ca aperitiv sau gustare alaturi de branzeturi si stropit cu un cabernet sauvignion
    Oricum multumesc mult pentru retzeta.

  • Reply
    ama
    20/10/2012 at 07:39

    Gabriel, ma bucur mult ca ti-a placut! 😉

  • Leave a Reply