Solutii naturale de dezinfectat

Desi nu sunt extrem de exigenta cand vine vorba de dezinfectat (sunt de parere ca un mediu excesiv de curat poate duce mai usor la imbolnaviri), tot imi place sa stiu ca unele zone din casa beneficiaza ocazional de cate o dezinfectare.
Totusi, nu mereu ma simt confortabil sa folosesc produse prea agresive, pentru ca imi e teama sa nu ajunga cumva copiii in contact cu ele. De aceea, ori de cate ori am posibilitatea, prefer sa aleg solutii naturale, care sunt sigure de utilizat si care nu sunt un pericol.

Inainte sa trecem mai departe, la cele cateva ingrediente naturale care va ajuta sa dezinfectati intreaga casa, trebuie sa va spun diferenta dintre a spala si a dezinfecta. Pe scurt: timpul este cheia. Folosind aceasi solutie, diferenta dintre a spala si a dezinfecta o suprafata este data de timpul in care lasati solutia sa actioneze. Cand dezinfectati, pulverizati sau intindeti solutia aleasa si lasati sa actioneze minim 20-30 de minute si apoi clatiti.

Iata cateva ingrediente naturale si accesibile, care va ajuta sa dezinfectati intreaga casa:

1. Otetul
El este – fara indoiala! – vedeta. Otetul curata si dezinfecteaza perfect toate suprafetele, de la geamuri la parchet si de la scurgere, pana la masina de spalat haine. Doar trebuie sa va invatati sa il folositi si sa il combinati corespunzator.
Pentru suprafete puteti face un amestec simplu de otet, putin detergent de vase si (optional) un ulei esential (care are atat rol de dezinfectare, cat si de parfumare).
Pentru a freca suprafete cu mizerie rezistenta, folositi o pasta din bicarbonat si detergent de vase, peste care pulverizati putin otet.
Pentru a desfunda scurgerea, puneti bicarbonat si turnati peste apa amestecata cu otet si clocotita.
Pentru a mentine masina de spalat haine curata, adaugati otet in loc de balsam (si hainele vor aprecia aceasta schimbare). Mai departe, puteti citi aici cateva sfaturi despre dezinfectarea hainelor, foarte utila fiind si o statie de calcat profesionala care se poate adapta mult mai usor in functie de materialul pe care il calcati.

2. Bicarbonatul
Bicarbonatul face echipa tare buna cu otetul, dar, mare atentie!, are si o reactie chimica destul de puternica. Deci combinati cu grija cele doua ingrediente: turnati otet peste bicarbonat doar cand mizati ca reactia chimica puternica dintre ele sa va desfunde scurgerea; in rest, va sfatuiesc sa intindeti bicarbonatul si sa pulverizati usor otet peste.
Bicarbonatul il puteti folosi si pentru curatarea tapiteriilor si covoarelor din casa. Imprastiati bicarbonat peste tesaturi si lasati sa actioneze minum 30 de minute, iar apoi aspirati. Puteti amesteca si putin ulei esential in bicarbonat, pentru un plus de prospetime. Aceasta metoda curata in profunzime tesaturile si indeparteaza micile organisme (de exemplu, distruge oale de purici).

3. Apa oxigenata
Nu e doar pentru rani! Este foarte eficienta pentru intreaga casa si pentru dezinfectarea suprafetelor. Este o alternativa perfecta, mai ales daca nu suportati mirosul de otet. Atentie insa: pastrati mereu apa oxigenta in recipiente inchise la culoare pentru ca lumina distruge proprietatile dezinfectante ale apei oxigenate.

4. Uleiurile esentiale
Aici mentionez cele doua uleiuri pe care eu le folosesc cel mai frecvent la curatenie: uleiul de tea tree si uleiul de eucalipt. Ambele au proprietati de dezinfectare si antibacteriene, miros incredibil de bine si sunt foarte eficiente si in a tine departe diferite insecte. Alte uleiuri pe care le puteti folosi: citricele, geranium, lemongras, patchoulli (acesta eu il folosesc in combinatie cu otetul ca inlocuitor de balsam de haine!)

5. Lamaia
Aici exista o adevarata dezbatere. Unele studii spun ca lamaia ar avea ceva proprietati de dezinfectare, altele spun ca nu e (suficient de) eficienta.
Totusi, unul dintre cele mai eficiente solutii de curatare este un macerat facut din otet cu coji de citrice, tinut pentru 6 luni, strecurat si apoi folosit ca detergent universal.
Personal, eu folosesc fiecare coaja de lamaie in felul urmator:
– dupa ce am stors zeama (beau la trezire apa cu lamaie si deseori imi fac si limonada), coaja de lamaie o folosesc pentru a spala (freca bine!) chiuveta din bucatarie. Presar bicarbonat si cu coaja de la o jumatate de lamaie incep sa frec bine toate chiuveta. In proces, iese si ultimul strop din lamaie. Dupa ce am frecat bine, las sa actioneze 30 de minute si apoi clatesc din abundenta cu apa. Chiuveta straluceste si miroase incantator. Vreau sa cred si ca e un pic dezinfectata!
Coaja de lamaie astfel folosita, o pun la compostor.

Sper ca va vor fi utile ideile mele!
Daca v-au placut, nu uitati sa imi lasati un comentariu 🙂