Solutii naturale de curatenie pentru bucatarie

Desi imi place mereu sa testez produse de curatenie, mereu ma intorc la cele de baza. Si am si de ce! Sunt mereu la indemana si eficiente. In plus, sunt naturale si ieftine.
Dezavantajul ar fi ca unele trebuie sa le prepar sigura, iar altele au nevoie de timp mai indelungat sa fie gata… dar cand incep sa le fac si ma tin de treaba, imi asigur stocuri continue.

Iata ingredientele de baza pentru curatenia bucatariei:
bicarbonatul
otetul
lamaia (in anumite cazuri si alte citrice, dar va explic mai jos cand)

Inainte sa va spun cum le folosesc, vreau sa fac doua precizari:
– in bucatarie nu prea folosesc uleiuri esentiale…poate pentru ca nu simt nevoia, ba mai mult, prefer proprietatile bicarbonatului de a indeparta mirosurile. Pentru alte zone din casa le folosesc si le apreciez. Mai ales in baie!

– folosesc otet ieftin si neaparat alb (mai ales daca il folositi ca inlocuitor de balsam, este esential sa fie alb, altfel riscati sa patati hainele)

Intreaga bucatarie poate fi curatata cu combinatia acestor ingrediente!
Va explic aici cum procedez eu:

1. Aragazul

Plita
Presar putin bicarbonat si apoi sterg cu apa. Frec usor unde e nevoie, dar in rest se degreseaza fara probleme.


Cuptorul
Dupa ce am incercat mai multe combinatii intre aceste ingrediente, am ajuns la concluzia ca cea mai eficienta varianta e urmatoarea: fac o pasta din bicarbonat cu putina apa si acopar zonele cu probleme din cuptor si las sa actioneze (uneori si peste noapte). A doua zi sterg direct, dar uneori si pulverizez putin otet sa se faca acea reactie chimica care ajuta la curatarea zonelor dificile.

2. Chiuveta
Scurgerea
Pun bicarbonat pe scurgere si torn peste apa amestecata cu otet si data in clocot (jumatate apa, jumatate otet).
Restul chiuvetei
Varianta 1 – Presar bicarbonat si pulverizez peste otet si frec bine, apoi clatesc.
Varianta 2 (cand am o coaja de lamaie, ramasa de la gatit) – Presar bicarbonat si apoi frec cu o jumatate de lamaie stoarsa. Clatesc la final. Ramane in urma stralucitor si miroase divin.
Pont: daca aveti mainile patate de la diferite alimente (ca de ex. afinele) sau de la gradinarit, astfel va albiti si mainile 🙂

3. Frigiderul
In frigider tin un borcanas un care pun bicarbonat. Acesta are rolul de a elimina mirosurile.
Frigiderul il spal cu apa cu otet (simplu sau cu citrice).

4. Pentru petele dificile: pasta de curatare
Amestec detergent de vase cu bicarbonat, cat sa se formeze o pasta. Aceasta o tin depozitata intr-un borcanel cu capac si folosesc la nevoie. 


5. Pentru suprafete: otet simplu sau cu citrice
Tin intr-un recipient cu pulverizator otet simplu sau cu citrice. Il folosesc atat alaturi de bicarbonat, cat si simplu.

Otetul cu citrice il fac astfel:
Intr-o sticla adun cojile de citrice (portocale, mandarine, clementine, lamai) si ma asigur ca sunt mereu acoperite de otet. Pana se umple sticla (sau borcanul) vreau sa am o proportie de aproximativ 50-50 coji de citrice si otet.
Le las astfel, la intuneric, timp de minim 2-3 saptamani (si pana la cateva luni). Apoi strecor acest otet si il folosesc la curatenie.
Vedeti in imaginea de mai sus cum arata acum sticla mea de otet de citrice (pusa din iarna!). Inca nu e strecurata. Anul acesta mi-am facut otetul cu citrice in sticle de lapte reciclate.


Sfat! Daca faceti aceasta solutie de curatenie, neaparat sa desfaceti ocazional dopul sau sa nu il inchideti pana la capat, astfel incat sa se elibereze gazele eliberate in proces.