Dupa cum bine ma stiti, sunt mare iubitoare de smoothie-uri, atat pentru textura lor cremoasa, cat si pentru marea alitate de a-mi permite sa strecor in ele tot felul de alimente sanatoase care altfel – cel mai probabil – copiii le-ar refuza. In aceasta idee, de multa vreme ma tot gandeam sa adaug si diferitele pudre naturale la smoothie-urile noastre si iata ca am inceput cu pudra de orz.
Iarba de orz (din care e facuta pudra) este plina de vitamine si minerale. Potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, fosfor, zinc, beta caroten, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C si acid folic. Citisem ca iarba de orz are de 11 ori mai mult calciu decat laptele de vaca si de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele si ca este bogata in toti cei noua amino acizi esentiali organismului. Deci motive suficiente sa incercam sa o introducem in alimentatie. Doar ca este destul de dificil sa cresti acasa orzul, asa ca pudra este solutia ideala.
Prima mea incercare cu pudra de orz a avut un succes U-R-I-A-S! Ma asteptam ca cei mici sa fie reticenti la culoarea verzuie, ca sa nu mai spun ca cel mic a baut pana acum doar smoothie simplu (banane + iaurt/lapte). Deci cu atat mai mare a fost pentru mine surpriza cand a cerut si el un pahar si amandoi le-au golit in timp record. Personal, mie mi-a placut mult gustul pudrei in sine – aveam putin emotii in privinta asta, mai ales ca eu nu prea sunt fan verdeturi! 🙂
Dupa cum vedeti in ilustratia de la inceputul postarii, am folosit urmatoarele ingrediente:
aproximativ 300 gr iaurt
2 lingurite pudra de orz (de aici)
1 banana
1 piersica
Decor: zmeura, fulgi de migdale, inca putina pudra de orz (dar si o feliuta de piersica si o frunza de busuioc)
Poate va intrebati la ce sa mai folositi pudra de orz si cum o mai puteti strecura in dieta voastra si a copiilor. Iata cateva idei:
– smoothie
– inghetate
– creme de prajituri (ca de exemplu: deserturi raw sau creme de branza pentru decorul brioselor; o combinatie grozava ar fi cu ciocolata si menta)
– budinci cu chia
– cheesecake
La final, va arat combinatiile de smoothie-uri pe care eu le fac adeseori si – implicit – ingredientele pe care le am mai mereu in casa .