Sinteza a tot ce e mai bun la un moment dat intr-o stana, balmosul exprima ospitalitatea ciobaneasca si ideea de sarbatoare.(Radu Anton Roman)
Sunt nenumarate retete de balmos. Diferentele sunt foarte multe si eu azi va propun o varianta mai usor de facut in casa, unde poate nu se gasesc toate acele ingrediente specifice stanelor.
Eu nu am gustat pana acum aceasta minunatie. Faceam mamaliga traditionala si o mai serveam langa lapte (cu cacao), o mai faceam la cuptor, asezata in straturi cu branza telemea si slanina prajita (jumari), dar am descoperit in balmos o minunatie care m-a facut sa cred putin mai mult in posibilitatile bucatariei romanesti traditionale.
0,5 kg malai
1 litru lapte
500 gr smantana
500 gr branza sarata de vaca
150 gr unt
putina sare (depinde cat de sarata e si branza folosita)
( se mai poate adauga si cas sau telemea de oaie)
1 Se topeste untul si se adauga laptele si smantana. Se amesteca pana se infierbanta.
2 Se adauga malaiul in ploaie si se amesteca in continuu
„de parca viata ar depinde de asta! pana razbeste la suprafata untul ca niste baltite de primavara pe pamantul manos al mamaligii. „
(R.A. Roman)
3 Se adauga si branza si se amesteca temeinic.
Excelenta reteta daca reusesc sa adaptez cu branzeturile care le gasesc in Franta o incerc si eu. Am mancat o singura data chiar in vizita la o stana in Romania. Pupici si spor in toate !
Bunicii (din Ardeal) imi faceau balmos. Ce vremuri….
@Sylvia – daca gasesti ceva ce sa semene cu telemeaua sau casul, ai rezolvat problema. Si asa fierbinte, proaspat luata de pe foc e o minune!
@ Irina – in zona noastra nu se facea, eu am vazut o data la TV si am intuit imediat ca trebuie sa fie ceva delicios. Apoi am cautat reteta si am incercat si eu.Dar sunt atatea modalitati de a pregati balmosul de nu iti vine sa crezi! 😉
Ama eu aici telemeaua o inlocuiesc cu Salakis care e o feta greceasca din branza de oaie iar cascaval gasesc Gouda, cas olandez. O sa incerc cu ele , mi-ai dat o idee .
Buna Ama. De unde iei produse Lactitalia? Momentan site lor nu merge ca sa ma informez.
Din pacate nu cred ca mai exista pe piata romaneasca 🙁
In Ardeal balmosul se face cu jintuiala