0
0 In Casa/ Gradina

Sarcini pentru luna mai in casa si gradina

In luna apilie incheiem plantarile din gradina si asteptam cuminti rodul. Am sadit rasaduri de rosii si castraveti, am pus arpagicul, usturoiul si seminte de diverse ierburi aromatice, fasole, salata, spanac, dar si cateva flori. Nu avem gradina mare, deci cam atat am putut planta. De acum doar mai ingrijim gradina de buruieni si ne asiguram ca este bine udata.

Dar treaba abia incepe. Stiti vorba aia ca la casa e mereu de lucru, nu?

Iata asadar cateva sarcini pentru luna mai.

Imbunatateste exteriorul casei 
– faceti curatenie in curte si scapati de gunoaiele stranse peste iarna sau in timpul curateniei de primavara. In aceasta perioada primariile organizeaza campanii speciale de strangere a gunoiului si e bine sa profitati de ele. Pe vremea cand aveam centrala pe lemne, primavara curatam bine zona de depozitare si uscare a lemnelor si  ne pregateam sa ne aprovizionam cu altele, sa le oferim timp sa se usuce pana in iarna.  Acum situatia e mai simpla pentru ca folosim peleti, dar tot  e nevoie de curatenie in zona de depozitare a sacilor, pentru ca peste iarna se aduna praful intre ei.
*** de asemenea, aici e bine sa va ocupati si de curatarea si intretinerea centralei – scoateti cenusa, curatati zona de ardere si hornul. Noi avem acum centrala pe peleti si avem putina cenusa, deci o folosesc ca amestec pentru compost.
– propune-ti sa schimbi macar un lucru la exteriorul casei tale, fie ca vorbim de ceva proiect pentru decorul intrarii in casa, o alee noua sau sa vopsesti mobilierul din curte.

Ocupa-te de uneltele si mobilierul de exterior
Spala bine mobila de gradina, curata bine gratarul, curata bine masina de taiat iarba, verifica-i nivelul de ulei si verifica daca nu e cazul sa o duci in service. Trece in revista uneltele de gradinarit si decide daca e cazul sa faci noi achizitii. Verifica furtunul de gradina pentru semne de uzura. Nu uita sa testezi si imbinarile!

 

Protejeaza-te de insecte
Documenteaza-te si cumpara solutii speciale pentru indepartarea insectelor. Aici ma refer la cele din jurul casei (muste, tantari, furnici), dar si solutii pentru caini, pentru a-i feri de pureci si capuse.

Zugraveste/vopseste
Verifica zonele in care poate sa apara uzura pe metal sau lemn si aplica un nou strat de vopsea. De asemenea, daca camera centralei s-a murdarit peste iarna, poti aplica o mana rapida de vopsea.

Plante de decor noi
Alege o planta noua de decor pe care sa o plantezi in aceasta primavara. O tufa ornamentala deosebita sau un ghiveci de exterior nou cu o floare speciala.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply