Sarcini in gradina – decembrie 
Desi luna decembrie nu este o luna la care sa ne gandim in mod normal la gradinarit, totusi sunt cateva sarcini pe care poti sa le faci sau este bine sa le faci, daca le-ai amanat pana acum.
Anul acesta am avut parte de temperaturi blande (cel putin in vestul tarii) si cumva unele sarcini s-au prelungit spre aceasta luna.


1. Taie crengile merilor si perilor
Acestia este mai bine sa ii taiati in iarna, cand sunt in repaos vegetativ. Adica dupa ce le pica toate frunzele, dar inainte de inmugurire. Teoretic, puteti face asta pana prin februarie, dar in anii trecuti am avut copaci inmuguriti foarte devreme si de aceea prefer sa o fac din timp. Atentie totusi, sa nu fie perioade de inghet.
Puteti consulta aici un tabel cu taierea pomilor fructiferi, dar si cu stropirea pomilor fructiferi, pentru ca in iarna se pot face stropiri pentru daunatorii care ataca pomul. 

2. Asigura-te ca plantele sensibile sunt bine protejate
Abia saptamana aceasta am imbracat dafinii in panza protectoare, desi devine tot mai dificil de cand s-au inaltat (ajung la aprox. 1.8m). Dar e bine ca in aceasta perioada sa protejati atat plantele mai sensibile din gradina si sa mutati ghivecele in zone ferite de inghet.
La radacina celor care nu pot fi mutate, pune paie pentru a le proteja suplimentar. 

3. Asigura-te ca nu ai apa care poate sa inghete
Si aici nu ma refer doar la furtun sau robinet exterior, cat orice recipient care poate stoca apa.
Atentie si la ghivecele de lut – daca nu le poti aduce in casa, inveleste-le in protectie. 

4. Atentie marita la daunatori
Si aici ma refer mai ales la soricei, care acum se “trag” la caldura. Protejati atat eventualele culturi care au mai ramas in gradina (cele rezistente, de iarna), cat si locurile in care le depozitati. Acum cativa ani, nu am protejat bine locul unde am depozitat bulbii de flori si soriceii au sapat ghivecele si au mancat toti bulbii! 

5. Hraneste pasarile, dar ai grija unde pui hranitorile
Hranitorile pasarilor pot atrage si alte daunatoare, de exemplu soricei infometati. Incearca sa le pui si apa, mai ales in zile cand temperaturile scad sub zero. 

6. Imprastie compostul in gradina.
Pe langa faptul ca vei oferi pamantului substante nutritive pretioase, e momentul bun sa golesti si compostorul, pentru a face loc pentru lunile de iarna, cand compostarea va fi mai inceapa.