Ne apropiem cu pasi repezi de perioada sarbatorilor si, ca in fiecare an, cel mai probabil vom petrece mai mult timp in bucatarie, pregatind mancarea traditionala pentru sarbatorile din aceasta perioada.
Din pacate insa, agitatia din aceste zile, ne si streseaza foarte tare, ducand la o epuizare care ne impiedica sa ne bucuram cu adevarat de sarbatoare, dar ne face si sa fim mai predispuse la accidente.
Iata cateva sfaturi simple care sa va ajute in aceasta perioada:

1. Faceti un plan pentru perioada ce urmeaza.
a). Organizare cumparaturi si meniu (pe zile)
In primul rand, un plan pentru gatit: faceti din timp cumparaturile necesare, iar unele preparate le puteti pregati cu cateva zile mai devreme sau sa le incepeti prepararea cu 1-2 zile inainte. Ca de exemplu raciturile (piftia) sau macerarea carnii.
b). Amenajare bucatarie
In al doilea rand, faceti un plan fizic de organizare a spatiului de lucru. E posibil ca in perioada sarbatorilor sa fie necesar sa faceti niste schimbari temporare in modul in care va este amenajata bucataria sau spatiul de depozitare de acolo. Pregatiti din timp aceste schimbari, bazandu-va si pe experienta anilor trecuti, pentru a avea suficient loc de depozitare pentru mancarea si cumparaturile de sarbatoare.

2. Nu va impartiti intre sarcini
Mai ales cand aveti mai multe preparate de gatit, stati in bucatarie si concentrati-va pe ce aveti de facut! pe langa faptul ca evitati posibile accidente, nici nu riscati sa fiti distrasi de o alta activitate si sa uitati de mancare pana cand aceasta se face scum.
Nu uitati sa porniti hota si, daca aveti montata, asigurati-va ca alarma de fum este functionala.

3. Zona speciala pentru obiecte potential periculoase
Aveti grija sa nu uitati in preajma focului

4. Daca prajesti ceva, nu lasa mancarea nesupravegheata. Daca coci, verifica periodic. Poti sa te folosesti si de un timer sa te asiguri ca nu vei uita.

5. Verifica mereu aragazul si cuptorul inainte sa pleci de acasa sau sa mergi la culcare.

6. Ia in considerarea cumpararea unui extinctor mic pentru casa.

7. Foarte important! In cazul ca o tigaie ia foc (sau aprinde ceva uitat langa ea), NICIODATA !!!! nu stingeti cu apa. Ba mai mult, desi se spune ca in aceste cazuri focul trebuie stins cu faina sau bicarbonat, trebuie sa subliniez faptul ca acestea pot crea situatii chiar mai grave. Intr-adevar, o gramajoasa de faina sau de bicarbonat nu ia foc pentru ca intre particule nu exista oxigen. In momentul in care aruncati aceste pulberi spre foc, se poate crea o flacara chiar mai mare sau chiar o explozie. In tara noastra avem deja o explozie la o moara din cauza prafului de faina, iar cei care lucreaza in mine stiu cu siguranta riscul de explozie in cazul acestor pulberi. Puteti cauta si voi pe net filmulete cu „flour explosion”.
Ce sa faceti daca ia foc? Daca focul e mic, stingeti sursa si sufocati focul. De aceea este important sa aveti la indemana un capac.