0
3 In Uncategorized

Sanzienele

Viata intr-o comunitate sateasca are valente neasteptate.

Satele din jurul marilor orase au fost napadite de oraseni, dar iata cum noi am prins o casa noua pe un petec de pamant inconjurat de case vechi cu oameni ce locuiesc in acest sat de mai multe generatii.
Si daca la marginea satului casele noi se inalta mandre si pline de oraseni care isi vad de viata lor cu aceasi indiferenta rece precum o faceau si in blocul pe care abia de l-au parasit, noi ne-am trezit in mijlocul unor oameni la fel de interesati de ce se petrece in casa noastra si cu noi precum cei mai iubitori parinti.

Si ca sa fiu si mai exacta vecinii nostri sunt extrem de ingrijorati de sufletele noastre si ne poarta de grija sa nu ajunga in focurile iadului.

Venind primavara m-a apucat pe mine nelinistea ca vreau gradina sa am si eu 2 fire de patrunjel, salata si niscaiva rosii. Si m-am pus pe bocit la Dan sa-mi sape si mie un petec de pamant din fata casei sa-mi fac si eu o gradinita.

Omul saracul a tot amanat momentul, dar a venit acasa mai devreme intr-o frumoasa zi de vineri si avea chef de putina miscare la aer curat in curte. Si se imbraca de scandal si se pune pe treaba. In 20 de minute in fata portii noastre s-a infiintat un comitet format din mai multi vecini (tineri si batrani, femei, barbati si copii) sa ne atraga atentia ca e sarbatoare mare si nu e voie sa sapam. Da, era nu mai stiu ce sfant.
Dan cedeaza si vine in casa cu tot elanul taiat.

Azi, profitand de primele raze de soare dupa atata ploaie, intindeam niste rufe la uscat. La gard imi apare o batranica din vecini care evident venise chitita sa-mi spuna ceva.

– Ce faceti vecina, ati spalat? striga batranica peste gard, cu degetele noduroase si aspre inclestate pe barele de fier.

– Daaaa! tip eu de dupa randurile de haine intinse pe sarma

– Dar aveti grija vecina maine sa stati cuminte ca e sarbatoare mare. Sunt Sanzienele!

– …..

– Sarbatoare mare vecina! Sa nu mai spalati! si cu asta se intoarce si pleaca usor aplecata de spate, cu mersul leganat de femeie batrana.

Privesc dupa ea fermecata. Sanzienele a zis.

Si incep sa rad, repetand cu glas tare: Sunt Sanzienele.

Pentru ca niciodata in viata mea nu am simtit mai puternic si mai real ca maine sunt Sanzienele!

*sursa poza

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Jen
  23/06/2010 at 13:07

  imi pare bine ca iti prieste viata 'la tara' 🙂

  (desi eu as fi unul dintre orasenii de la marginea satului – probabil singurul motiv pentru care m-as muta de la bloc ar fi sa evit interesul vecinilor pentru viata mea; daca mi-ar veni cineva la poarta sa imi spuna ca e sarbatoare si nu trebuie sa spal… sa zicem ca n-ar avea foarte mult succes cu mine.)

 • Reply
  Cony
  23/06/2010 at 19:37

  La tara timpul se masoara in zile de munca, sarbatori si duminici. Si e mult mai liniste, desi sunt lucruri care noua nu ne plac. In timp te obisnuiesti cu toate !

 • Reply
  ama
  24/06/2010 at 06:05

  @Jen – iti dai seama ca azi nu stau in varful patului ptr ca e sarbatoare :)) desi nu m-a lasat sufletul sa ii zic la batrana ca sarbatoare mai pagana ca sanzienele nici nu cred ca avem in calendar :))pe mine ma distreaza grija lor (deocamdata) si incerc sa vad partea pozitiva – ca pot pleca oricand, casa este ingrijita de vecini (imi duc gunoiul, imi taie iarba :))

  @Cony – adevarul e ca e liniste. ziua se masoara in plecarea vacilor si intoarcerea lor seara acasa si zilele de sarbatoare chiar se simt – oameni imbracati in haine frumoase, vin si iti aduc mancare 🙂 e o lume complet diferita 😀

 • Leave a Reply