Many toys on the shelves and floor illustration


Rotatia jucariilor – 5 motive pentru care acest obicei iti poate fi de mare ajutor
Am mai pomenit in trecut de rotatia jucariilor, dar doar am punctat subiectul in diverse articole despre organizare. Consider ca a venit momentul sa discut mai larg despre acest subiect, mai ales ca in curand voi avea aproape un deceniu (!!!) de experienta la rotit jucarii.

Ce inseamna rotatia jucariilor?

Pe scurt: mare parte din jucarii sunt depozitate in cutii si se lasa doar cateva la indemana copilului. Ocazional (sau cand e nevoie), se scoate o cutie cu jucarii si se ofera copilului. Jucariile vechi devin astfel jucarii „noi”, extrem de interesante si atractive.
Regula de aur este ca de indata ce ati golit cutia de jucarii, o umpleti cu altele (de care probabil copilul s-a si plictisit) si o puneti la loc.

Beneficiile rotatiei jucariilor

1. E mai ordine!
Jucariile imprastiate prin casa sunt mult mai putine si puteti face asta fara a renunta la ele. Deci e impacat si copilul – care primeste jucarii, dar si parintii care se simt sufocati cand sunt prea multe jucarii.

2. Cumparati mai putine jucarii.
Scoaterea unei cutii readuce la viata jucarii vechi. Acestea devin brusc noi si atractive si scad ocaziile cand copilul se plange ca e plictisit de colectia actuala de jucarii si doreste ceva nou.
Iar acest concept se aplica inclusiv jocurilor si jucariilor inteligente (ca de exemplu jucariile STEM): copiii se plictisesc la un moment dat de ele si nu le mai folosesc la adevarata lor valoare. Zac prafuite pe vreun raft. Daca le faceti uitate cateva saptamani (luni), cand le scoateti din nou la lumina veti vedea aceasi incantare ca atunci cand au primit jucaria. Vor vrea sa construiasca si sa inventeze, sa gaseasca solutii si sa faca lucruri chiar mai complexe decat ultima data cand au avut acest joc la indemana.

3. Prea multe jucarii nu sunt benefice nici pentru copil.
Se intampla fix acelasi lucru ca atunci cand stam si noi in fata dulapului plin si nu gasim nimic de imbracat!
Probabil ati avut si voi zile in care copilul se plange de plictiseala in camera plina de jucarii. Si asta se intampla pentru ca au mult prea multe optiuni.
O cutie noua cu jucarii (vechi) ii va atrage atentia copilului! El se va aseza sa descopere bucuros ce e in ea si va incepe sa isi foloseasca imaginatia pentru a se juca cu ele.

4. Jucariile vechi devin noi si atractive
Avem jucarii care raman mereu la indemana. Plusurile cu care dorm sau jucarii de care sunt foarte atasati si de care nu se plictisesc niciodata. In plus fata de acestea, Lego mai ramane mereu la indemana, mai ales ca avem o masa de lego unde le putem tine cat de cat in ordine.
Restul – jucarii si jocuri – intra la rotatie. Iar scopul de a aduce un nou farmec unei jucarii vechi este obtinut de fiecare data!

5. Copiii isi vor folosi mai mult imaginatia
Cand au mai putine jucarii, copiii vor invata sa se descurce cu ceea ce au si sa inventeze jocuri. Asta nu inseamna ca ii privati, ci pur si simplu le oferiti spatiul necesar sa se concentreze si sa isi foloseasca imaginatia.

Despre rotatia jucariilor am mai vorbit si in articolele de mai jos:
Despre organizarea jucariilor si rotatia lor
10 idei pentru a fi mai productiva cand lucrezi de acasa
Daca eu am reusit poti si tu – Laura Vanderkam