Cine ma cunoaste stie fascinatia mea pentru condimente si cine a ajuns la mine in bucatarie stie ca am un dulap destul de mare de condimente. Si probabil m-ati auzit, si nu o data, ca m-am plans de faptul ca aceste condimente se gasesc atat de greu si ca, din pacate, la noi se acorda atat de putina importanta folosirii condimentelor.
Si sa nu ma intelegeti gresit – apreciez si o mancare gatita simplu, o ciorba de cartofi cu 2 foi de dafin sau un gratar de porc doar cu sare si piper.
Cu toate acestea nu rezist tentatiei de a schimba complet gustul unei banale fripturi de porc presarand doar putin praf magic.
Pe langa toate acestea mai este un aspect care nu trebuie deloc neglijat – calitatea condimentelor folosite.
Eu am o rafuiala veche cu boiaua din magazinele romanesti – comercializata chiar sub nume mari. Boiaua nu are voie sa dea mancarii o culoare pamantie! De aceea precizez mereu in retetele mele sa folositi boia ungureasca – pentru ca boiaua veritabila trebuie sa fie de culoare rosie, aprinsa si chiar si in cantitate mica, ea trebuie sa coloreze frumos mancarea.
Apoi mai este problema „condimentelor specifice” (care sufoca rafturile magazinelor). Stiti de care vorbesc – cele pentru carne de pui, de porc, de peste, pentru carnati, cartofi, mici sau pane. Ele nu au de fapt nimic deosebit si nu le poti numi condimente ci pliculete cu arome diferite, multa sare si/sau glutamat de sodiu.
Dar sa revenim la povestea promisa de la inceput.
Acum ceva vreme, absolut intamplator, am nimerit pe un magazin virtual care m-a cucerit imediat – Quatre Epices. Am ratacit o vreme printre rafturile sale de condimente care de care mai deosebite si l-am salvat pentru a apela la el ori de cate ori mi se termina stocul de condimente.
Apoi, la scurt timp dupa asta, primesc un mail prin care cei de la Quatre Epices se ofereau sa-mi trimita spre degustare cateva condimente. Va imaginati incantarea mea! 🙂
Dar incantarea a fost si mai mare cand a sosit coletul si am desfacut rand pe rand pliculetele si am adulmecat condimentele. Mirosul veritabil, clar, distinct, curat de condiment, fara amestecuri dubioase.
De exemplu, cand desfaci un pliculet de amestec Aleppo, te gadila imediat nasul de la piper, simti imediat aroma puternica a iernibaharului si apoi mirosul mai fin si elegant al cardamonului. Si abia apoi, pe friptura, simti si iuteala ardeiului iute.
Totul curat, fara aditivi sau adaosuri care sa iti amageasca simturile!
Amestecul de condimente Aleppo – piper negru, ienibahar, nucsoara, cardamom verde, seminte de coriandru, seminte de chimion, scortisoara, ardei iute si sumac – l-am folosit la o friptura de pui.
Am ales sa va prezint condimentul in forma cea mai simpla si rapida – condimentand o bucata de carne – tocmai pentru a va arata cat de mult poate sa schimbe si cea mai banala masa. Gustul deosebit al amestecului Aleppo m-a determinat sa il incerc cat de curand si pe branzeturi sau chiar la un salam de casa (asa cum se recomanda pe pliculet).
In alta zi am decis sa rasfat o bucata de carne de porc cu un alt condiment deosebit – Advieh-e polo, un amestec din scortisoara, seminte de chimion si cardamom verde.
Din nou, inca din momentul in care carnea este pe foc toata casa se umple de o aroma irezistibila, tare greu de rezistat!
Ceea ce mi-a mai placut mult la aceste condimente este ambalajul. Fiecare pliculet are o sina cu care puteti inchide plicul dupa folosire si sa pastrati intactul aroma condimentelor.
Va invit si pe voi sa aruncati o privire prin acest aromat magazin virtual – Quatre epices. Veti gasi o multime de condimente greu de gasit in alta parte si amestecuri speciale.
ceau, ama.
pana ma "dau" si eu pe site-ul lor, voiam sa iti zic de NOMU. poate stii de ei, poate nu.
eu am incercat cateva variante, sunt grozave. desi nu ieftine, cred ca o sa ma tina o vesnicie. dar tare imi plac.
va pupa teo.
stiam si eu de Nomu, dar acolo dezavantajul e ca nu gasesti si condimente neamestecate. Eu de exemplu cautam anason stelat, fenicul, maghiran etc. si imi place ca aici le pot gasi.
Amestecurile sunt un plus, dar imi place si sa le am in stare pura.
Si au si ciuperci urechi de lemn dupa care eu sunt topita :)) de cate ori mergem la restaurant chinezesc eu le pescuiesc din farfurie la toata lumea :)))
va pup! 🙂
Ce bine arata magazinul, imi pastrez si eu linkul pentru comenzi viitoare, prezentarea ta m-a incantat nespus 🙂
da, si eu am aflat acum cateva zile de acest site, insa mi se par prea scumpe…cel putin pentru bugetul meu,in rest arata bine si suna tentant, normal
Ah, mulţumesc din suflet! Cred că nu există persoană pe lume mai obsedată de condimente decât mine. Sau poate tu. :))) Nu ştiam de magazinul acesta. După ce se naşte Natalia te invit la mine să-mi vezi dulăpiorul de condimente. :)))
Gata, m-ai făcut curioasă. 😀
Oau! Multumesc frumos demult aşteptam sa gasesc asa ceva.
Acuma mai ramane sa scrii candva un articol despre diferite condimente şi cum le asortezi la carne. 😀
De exemplu la ce foloseşti anason stelat, fenicul şi măghiran?
@Laura ma bucur ca iti este util 🙂
si pe mine m-au incantat tare produsele 🙂
@Ana intr-adevar cele exotice sunt mai scumpe, dar banuiesc ca nu exista alta solutie 😀 dar nu cred ca sunt diferente majore intre condimentele care sa zicem ca le gasesti si in magazine. un exemplu ptr mine ar fi nucsoara care se gaseste doar macinata si asa isi pierde urgent aroma. aici am vazut nucsoara intreaga si e nevoie sa razalesti putina si ai aroma proaspata 😀
@Adelina – vezi ca Natalia imediat scoate nasul afara ;)) si apoi ne "batem" in dulapioare de condimente 😛
@Diana – si sper sa gasesti chestii care sa iti placa! 🙂
a, nu,draga mea, ma refeream comparand cu cat de accesibil este pretul lor afara, pentru ro, asta e, asa sunt preturile, nu avem ce face, la noi totul este mai scump :). Altfel,magazinul este foarte bun, o sa studiez daca au si o limita de comanda
Buna,
M-am bucurat f mult cand am vazut postul tau ca a aparut un nou magazin online care sa contina o gama f variata de condimente.
Am vazut multe lucruri interesante la ei si sunt convinsa ca sunt f bune.
Ceea ce m-a oprit insa de la a pune o comanda chiar azi este modalitatea de livrare: numai prin curier si costa 25 de ron indiferent de valoarea comenzii.
As fi preferat sa trimita si prin Posta Romana si astfel costul transportului ar fi fost mai redus, sau sa difere in functie de valoarea comenzii.
O zi frumoasa!
Oana
@Ana asta cu siguranta 🙂 oricum la noi toate sunt mai scumpe, nici nu mai stau sa compar 😉
@Oana – poate dupa ce vad comentariile voastre o sa adauge ca modalitate de livrare si posta romana 🙂
@Anatati – scuze ca raspund atat de tarziu, dar comentariuul tau a intrat in spam si abia acum l-am vazut 🙁
Ca sa fiu sincera anasonul si feniculul le-am luat ptr stimularea lactatiei 😀 iar maghiranul in general in sosuri, da o aroma deosebita mai ales la sosurile de paste sau ketchupului facut in casa 🙂