Azi vreau sa va spun o poveste frumoasa.

Cine ma cunoaste stie fascinatia mea pentru condimente si cine a ajuns la mine in bucatarie stie ca am un dulap destul de mare de condimente. Si probabil m-ati auzit, si nu o data, ca m-am plans de faptul ca aceste condimente se gasesc atat de greu si ca, din pacate, la noi se acorda atat de putina importanta folosirii condimentelor.

Si sa nu ma intelegeti gresit – apreciez si o mancare gatita simplu, o ciorba de cartofi cu 2 foi de dafin sau un gratar de porc doar cu sare si piper.
Cu toate acestea nu rezist tentatiei de a schimba complet gustul unei banale fripturi de porc presarand doar putin praf magic.

Pe langa toate acestea mai este un aspect care nu trebuie deloc neglijat – calitatea condimentelor folosite.
Eu am o rafuiala veche cu boiaua din magazinele romanesti – comercializata chiar sub nume mari. Boiaua nu are voie sa dea mancarii o culoare pamantie! De aceea precizez mereu in retetele mele sa folositi boia ungureasca – pentru ca boiaua veritabila trebuie sa fie de culoare rosie, aprinsa si chiar si in cantitate mica, ea trebuie sa coloreze frumos mancarea.

Apoi mai este problema „condimentelor specifice” (care sufoca rafturile magazinelor). Stiti de care vorbesc – cele pentru carne de pui, de porc, de peste, pentru carnati, cartofi, mici sau pane. Ele nu au de fapt nimic deosebit si nu le poti numi condimente ci pliculete cu arome diferite, multa sare si/sau glutamat de sodiu.

***

Dar sa revenim la povestea promisa de la inceput.

Acum ceva vreme, absolut intamplator, am nimerit pe un magazin virtual care m-a cucerit imediat – Quatre Epices. Am ratacit o vreme printre rafturile sale de condimente care de care mai deosebite si l-am salvat pentru a apela la el ori de cate ori mi se termina stocul de condimente.
Apoi, la scurt timp dupa asta, primesc un mail prin care cei de la Quatre Epices se ofereau sa-mi trimita spre degustare cateva condimente. Va imaginati incantarea mea! 🙂

Dar incantarea a fost si mai mare cand a sosit coletul si am desfacut rand pe rand pliculetele si am adulmecat condimentele. Mirosul veritabil, clar, distinct, curat de condiment, fara amestecuri dubioase.

De exemplu, cand desfaci un pliculet de amestec Aleppo, te gadila imediat nasul de la piper, simti imediat aroma puternica a iernibaharului si apoi mirosul mai fin si elegant al cardamonului. Si abia apoi, pe friptura, simti si iuteala ardeiului iute.
Totul curat, fara aditivi sau adaosuri care sa iti amageasca simturile!

Amestecul de condimente Aleppo – piper negru, ienibahar, nucsoara, cardamom verde, seminte de coriandru, seminte de chimion, scortisoara, ardei iute si sumac – l-am folosit la o friptura de pui.

IMG_4034

IMG_4038

Am ales sa va prezint condimentul in forma cea mai simpla si rapida – condimentand o bucata de carne – tocmai pentru a va arata cat de mult poate sa schimbe si cea mai banala masa. Gustul deosebit al amestecului Aleppo m-a determinat sa il incerc cat de curand si pe branzeturi sau chiar la un salam de casa (asa cum se recomanda pe pliculet).

IMG_4072

IMG_4079

In alta zi am decis sa rasfat o bucata de carne de porc cu un alt condiment deosebit – Advieh-e polo, un amestec din scortisoara, seminte de chimion si cardamom verde.
Din nou, inca din momentul in care carnea este pe foc toata casa se umple de o aroma irezistibila, tare greu de rezistat!

IMG_4032
IMG_4052

IMG_4157
IMG_4188

Ceea ce mi-a mai placut mult la aceste condimente este ambalajul. Fiecare pliculet are o sina cu care puteti inchide plicul dupa folosire si sa pastrati intactul aroma condimentelor.

Va invit si pe voi sa aruncati o privire prin acest aromat magazin virtual – Quatre epices. Veti gasi o multime de condimente greu de gasit in alta parte si amestecuri speciale.