Puterea obiceiurilor – 7 pasi pentru a le adopta mai usor
Studiile au aratat ca aproximativ 95% din tot ceea ce gandim si simtim este ca rezultat al unor obiceiuri.
Cand neurocercetatorii au studiat creierul cuiva care invata ceva nou, au descoperit ca activitatea are loc in cortexul prefrontal si in hipocamp, zone din creier asociate cu abilitatea de a lua decizii rationale. Cu cat o sarcina este mai des repetata, cu atat activitatea cerebrala necesara pentru indeplinirea acestei sarcini se muta in zona ganglionilor bazali, adica in o zona mai rudimentara a creierului.
Avantajul este ca aceste zone mai primitive din creier ne solicita mai putina energie mentala.
De exemplu, cand incepi sa inveti sa conduci, consumi o energie mentala ridicata in a te concentra la toate micile actiuni necesare pentru a porni de pe loc si a conduce o masina (de la a pune centura, la a regla oglinzile, la a porni de pe loc, la a semnaliza etc). Si cand faci toate acestea, aproape ca nici nu te mai poti gandi la nimic altceva.
Totusi, cu cat repeti mai mult aceste actiuni, cu cat conduci mai mult, cu atat toate aceste mici detalii care te solicitau inainte sunt facute automat si nu te mai solicita. Cand urci in masina, faci toate aceste gesturi in mod firesc si desi esti atent la drum, poti sa te gandesti si la altceva, sa asculti muzica sau sa conversezi cu cei din masina.
Sau, de exemplu, te-ai intrebat vreodata de ce marile lanturi de fast-food sau de cafenele seamana atat de mult intre ele, indiferent de locatie, oras sau tara? Asta pentru ca vor sa incurajeze sentimentul de familiaritate si sa iti reaminteasca de obiceiurile tale de consum. Ei stiu ca daca apeleaza la obiceiurile tale, sansele ca tu sa cumperi de la ei sunt mai ridicate.
Pentru a implementa mai usor noi obiceiuri, iti recomand sa folosesti metoda de aici.
Fara indoiala, obiceiurile ne influenteaza puternic viata de zi cu zi. De aceea, poate deveni extrem de important sa stim ce obiceiuri sa adoptam si la ce obiceiuri sa renuntam.
S-ar putea sa te surprinda faptul ca nu e nevoie de ceva complicat pentru a-ti schimba obiceiurile.
Daca vrei sa adopti un nou obicei, urmeaza urmatorii pasi:
Puterea obiceiurilor – 7 pasi pentru a le adopta mai usor
- Trebuie sa iei o decizie
Primul pas poate parea evident, dar fara de el nu poti incepe. E nevoie sa te decizi asupra a ceea ce iti doresti, astfel incat sa poti adopta obiceiurile care sa te ajute in atingerea obiectivului tau.
Gandeste-te ce obiceiuri te pot ajuta in acest sens. - Evita exceptiile
Problema cu exceptiile este ca tind sa scape de sub control. Daca azi iti gasesti o scuza pentru a nu indeplini noul obicei, maine vei face si la fel si in curand vei avea un obicei doar din a gasi scuze. Daca vrei cu adevarat sa iti formezi un nou obicei, trebuie sa eviti exceptiile si scuzele. - Povesteste altora despre obiectivele tale
Spune-le celor din jur despre ceea ce ti-ai propus sa faci. Presiunea sociala va fi un motivator in plus pentru a te ajuta in a te tine de noul tau obicei. - Vizualizeaza obiectivul la care vrei sa ajungi prin adoptarea noului obicei
In fiecare zi incearca sa vizualizezi cum ar fi viata ta daca te vei tine de noul obicei. Acest exercitiu te poate ajuta foarte mult in a te mentine motivat chiar si in zilele cele mai dificile. - Foloseste-te de puterea afirmatiilor
Chiar daca pot parea ciudate, mai ales la inceput, rezultatele obtinute prin repetarea afirmatiilor sunt sustinute de multi experti. Ele ajuta mintea sa isi creeze noi cai neuronale si sa te ajute sa iti schimbi mentalitatea in timp. - Nu te da batut
Frumusetea obiceiurilor este ca, dupa un timp, ele devin o a doua natura. Cum explicam mai sus, ele nu mai consuma energia mentala din cortexul prefrontal, ci le indeplinesti aproape automat prin fixarea lor in zone mai primitive din creier.
Le vei face de la sine, fara sa te mai gandesti la asta. Totusi, ca sa ajungi in acel punct, este nevoie sa iti iei un angajament si sa nu te dai batut: trebuie sa lucrezi zilnic la acest obicei. - Ofera-ti o recompensa
De cate ori reusesti sa faci ceea ce ti-ai propus, ofera-ti o mica recompensa. Nu e nevoie de ceva important de fiecare data, dar este important sa iti inveti creierul cu o recompensa pozitiva ori de cate ori reusesti sa indeplinesti noul obicei. Astfel, mintea ta va invata sa asocieze noul obicei cu ceva pozitiv si nu ti se va impotrivi cand vei dori sa te tii de acest obicei.