IMG_6802

Cel mai adesea gratarul este apanajul exclusiv al barbatilor. Cel putin pe la noi, daca facem gratar inseamna ca barbatul e bucatarul 😉

Cand am primit de la Grill Society acest grill European Outdoor Grill imi faceam griji ca va trebui sa depind de sot sa apuc sa prajesc si eu o bucata de carne. Ca doar eu asa stiam – iti ia o gramada sa faci jarul, sa pregatesti gratarul, sa faci vant la jar, apoi stai si bibilesti carnea, o tot intorci, mai picuri pe ea bere sau apa sa nu ia foc cu totul si pe deasupra nu mereu si reusesti si ai si cateva bucatele carbonizate de fleica in farfurie.

Si eu, cu copil mic in grija, cum as avea timp de toate astea?!

Adevarul e ca acum fac gratar si singura acasa cu copilul. Este atat de simplu si absolut de necrezut cum gratarul asta isi face aproape singur treaba. Bine, cred si eu la cat de impunator arata! 🙂

IMG_6793

Eu am avut vreme sa mai si savurez o cana de cafea intr-o dupa-amiaza insorita de inceput de an.

Pentru inceput am ales ceva simplu si am decis sa il incerc cu cateva pulpe dezosate si marinate in sos, cu cateva legume si nelipsitii mici – ceruti cu insistenta de sot („cum adica sa facem gratar fara mici?”).

IMG_6796

Focul se face foarte usor si gratarul are un compartiment special care se ridica si permite alimentarea foarte usoara cu carbune – deci nu e nevoie sa dati jos gratarul fierbinte si sa faceti diverse manevre in caz ca nu va ajung carbunii.

IMG_6756

Carnea am pregatit-o astfel

IMG_6803

Pulpele dezosate de pui le-am tinut in marinata la rece cateva ore.

Marinata continea:

200 gr sos tomat
50 gr vin alb
cateva linguri sos de soia
1-2 lingurita zahar
sare, piper

In general nu as pregati o asemenea marinata pentru gratar pentru ca doar s-ar arde si ar ascunde orice aroma.

Dar gratarul acesta functioneaza ca un cuptor.

IMG_6797

Jarul nu se afla direct sub carne, deci nu exista riscul ca flacara sa arda carnea. Intre carne si foc exista o tava inclinata care protejeaza carnea dar si colecteaza grasimea care se scurge intr-un recipient din mijloc. In acest recipient se poate adauga apa sau vin, care sa fiarba si sa fragezeasca suplimentar carnea.

Dupa ce se incinge gratarul si se pune carnea, se inchide capacul – dotat cu un termometru sa stiti cat de incinsa e situatia 🙂 – si este chiar recomandat sa nu prea mai deschideti capacul.

IMG_6789

Puteti sa controlati temperatura din interior si prin doua guri de aerisire – una sub si una deasupra.

Carnea gatita astfel – cu vinul sfaraind pe jar, cu carnea protejata de ardere si intr-un mediu umed si parfumat – friptura iese incredibil de frageda.

De mici nici nu mai vorbesc :)))

IMG_6801