Provocarea Februarie Fara Cheltuieli
De cand am inceput sa fim mai atenti cu bugetul familiei noastre, acum cativa ani, cei mai mari pasi pe care i-am facut au fost cei legati de angajament si de constientizare. In primul rand, angajamentul pe care l-am luat pentru a ne administra in un anumit mod banii si apoi constientizarea punctelor unde e nevoie sa aducem imbunatatiri.
Si desi pot fi numeroase puncte unde pot fi aduse imbunatatiri in bugetul oricarei familii (sau persoane), una din zonele unde am constatat cele mai nejustificate pierderi au fost cheltuielile mici de peste zi. Cheltuieli care in sine nu par mari, pe care la faceam cu usurinta si seninatate, dar care la final de luna, cand trageam linie, atarnau destul de greu in balanta bugetului. 

O provocare fara cheltuieli nu inseamna ca nu cheltuim deloc bani. Scopul unei asemenea provocari nu este sa nu ne mai platim facturile, intretinerea, ratele sau chiria – cheltuieli de baza – ci sa ne provocam sa taiem cheltuielile care ar sunt sau ar putea fi mai putin necesare in o luna.

Cum sa te pregatesti pentru o luna fara cheltuieli:

Evalueaza cheltuielile pe care le aveti si stabileste care sunt necesitatile (intretinere, chirie, facturi, rate etc, dar si cosul zilnic cu alimente sau medicamente). Tot ceea ce nu se incadreaza in categoria de necesitati, trece pe lista de cheltuieli pe care nu trebuie sa le faci in aceasta luna (mancat in oras, cafeaua servita in oras, cumparaturi impulsive etc). 

Unele lucruri se vor afla la limita. De exemplu, ce faci cu abonamentul la canalele de streaming? Acest lucru nu este o necesitate, dar poate fi util daca te ajuta sa nu cheltui si mai multi bani pe un serviciu mai scump (ca de exemplu, o iesire in oras la film). 

Stabileste un obiectiv. 

Partea aceasta este esentiala. Nu este usor sa renunti la cheltuielile cu care esti obisnuit, de aceea trebuie sa stii clar pentru ce o faci.
Nu ajunge sa te gandesti doar ca vei economisi bani. Stabileste exact pentru ce vei economisi. 

Acest pas mie imi place cel mai mult, pentru ca ma motiveaza cel mai mult. Decide pentru ce vrei sa economisesti bani, iar motivele pot fi din cele mai diverse: economisesti bani pentru un concediu, sa iti montezi panouri solare fotovoltaice si sa economisesti mai apoi la factura de curent, sa zugravesti, sa iti platesti un curs, sa iti faci un fond de urgente pe care sa te bazezi in perioadele dificile, sa iti schimbi masina, sa platesti mai repede un imprumut, sa iti instalezi un sistem de alarma etc.
Desigur, pentru multe obiective, o singura luna in care sa nu faci cheltuieli la intamplare nu o sa fie suficienta. Dar s-ar putea sa fie un pas mare in fata si sa te motiveze sa continui pe acest drum. Chiar daca esti sceptic la inceput, gandeste-te ca atunci cand iti setezi un obiectiv, de obicei vei reusi sa performezi mai bine decat in mod obisnuit si la final de luna sa te surprinzi si pe tine!

Discuta cu toti cei din jurul tau despre acest obiectiv. Mai ales cu cei din familie, dar si cu prietenii cu care de obicei ieseai la cumparaturi sau in oras. 

Nu te descuraja!
In primul rand, vor aparea cheltuieli urgente neplanificate. Doar pentru ca faci aceasta provocare, nu inseamna ca nu se va defecta ceva in aceasta perioada. Dar poate tocmai de aceea este bine sa ai un fond de urgenta la care sa apelezi si poti incepe cu acest obiectiv.
Apoi, poate vei mai face cheltuieli pe mofturi. Nu te descuraja, ci continua urmatoarele zile dupa cum ti-ai propus. 

Urmareste-ti progresul!
Pentru a ramane motivat, urmareste progresul pe care il faci. Tocmai de aceea, ti-am pregatit un PDF pe care poti sa il descarci gratuit de aici si cu ajutorul caruia poti sa transformi aceasta provocare in un obicei sanatos pentru bugetul tau si al familiei!