Am asteptat cu mare nerabdare vacanta din acest an. Vedeam pe copii ca sunt deja obositi si simteam ca au nevoie de o pauza – si nu atat de la gradinita si scoala efectiv, cat de la programul si graba care vin la pachet cu asta. Trezirea in zori de zi, micul dejun pe fuga, drumul cu masina in traficul aglomerat…
Primele zile de vacanta au fost dificile. Copiii se tot certau intre ei, auzeam expresia “m-am plictisit” de cinzeci de ori pe zi si intreaga atmosfera era una cam neplacuta.
Abia dupa cateva zile lucrurile au inceput sa se aseze si mi-am dat sea ca si ei au avut nevoie de timp sa se armonizeze si sa se obisnuiasca cu o noua rutina.
Acum isi petrec mare parte a timpului in curte, se cearta extrem de rar si nu apuca sa faca intr-o zi toate cate isi propun!
Cu toate acestea, m-am gandit sa le introduc cateva proiecte care sa le dea de lucru peste vara, sa ii ajute sa lucreze in echipa, dar sa fie si metode de invatare a ceea ce s-a invatat la scoala.
Iata ideile mele, poate va inspira si pe voi.
1. Invatam, exersam, perfectionam mersul pe biciclete, trotinete, role.
Am descoperit ca intr-o curte cu mai multi copii, e bine sa ai mai multe din toate aceste “echipamente” pe roti, pentru ca jumatate din timpul petrecut afara este petrecut pe ele. Si desi copiii mei au o diferenta de aproape 4 ani intre ei, tot se imita foarte mult si vor sa foloseasca acelasi tip de echipamente.
Prin urmare, am incercat sa ne “aprovizionam” cu de toate: trotinete similare, accesorii de biciclete asemanatoare si daca unul a avut, apoi si celelalt a fost musai sa aiba biciclete de copii de la hervis sau genunchiere cu fix acelasi sistem de inchidere.
Partea buna este ca petrec foarte mult timp folosindu-le si inventand jocuri cu ele.
2. Plantam legume si flori
Acest proiect simplu le da de lucru toata vara si ii ajuta si sa invete etapele de dezvoltare si partile unei plante.
Ca si in anii trecuti, plantam fasole (e cea mai spectaculoasa cand germineaza in paharele de plastic transparent) sau dovlecei/ dovleci, care sunt fascinatinde urmarit cum se fac mari.
3. Jurnal de vacanta
Copiii pot face insemnari zilnice cu aventurile lor din vacanta. Nu, nu e nevoie de o vacanta exotica pentru asta! Ai mei au strans ieri pietricele din curte, pe care le-au desenat si de atunci doar despre asta vorbesc! 🙂
Copiii mai mari pot scrie, cei mici desena. De asemenea, incurajez decupatul si lipitul, dar si mici suveniruri naturale: o floare, o pana, o petala etc.
4. Scoala de gatit
Gatitul nu este doar o minunata activitate senzoriala si de dezvoltare a unor abilitati practice care sa le fie utile toata viata, ci este si o metoda grozava de a invata sa urmeze instructiuni, sa masoare, sa cantareasca, sa inteleaga volume si greutati.
Lasati copiii sa rasfoiasca reviste sau carti culinare si sa isi aleaga ei ce vor sa pregateasca. Stabiliti impreuna termenii unei provocari: coacem o prajitura in fiecare saptamana, incercam 10 retete noi sau gatim 10 retete traditionale din alte tari (pentru a include si o lectie de geografie).
5. Proiecte artistice
Am facut un cos cu “bunatati” pentru proiecte artistice libere. Am pus aici diferite accesorii precum foarfeci, lipici, ata, carioci etc, dar si tot felul de obiecte fara o utilitate evidenta (sa nu le zic gunoi) – ca de exemplu bucati de cartoane, cataloage de la diverse magazine, mici recipiente (spalate) ramase de la produse alimentare diverse (canute de iaurt, cutiute de la crema de branza etc).
Si incurajez copiii sa le foloseasca si sa le integreze in jocul lor. Este fascinant ce idei le vin si mai ales cat timp pot petrece mesterind la ele.