Probiotice – cum sa le incluzi in alimentatia zilnica
De cateva saptamani citesc cartea Mananca si invinge boala de Dr. William Li. Lectura merge mai incet pentru ca informatia este densa si de obicei vad cate o notiune sau o idee si incep sa caut mai multe informatii pe internet despre ea.
Printre primele capitole, sunt rezervate multe pagini microbiomului si, implicit, probioticelor. In ultimii ani s-au tot facut studii care au scos la iveala importanta lor pentru sanatatea noastra. Si nu  se refera doar la sanatatea sistemului digestiv, asa cum am crede, ci sunt tot mai multe dovezi care arata legatura dintre microbiom si sistemul imunitar sau sanatatea mentala. Uimitor, nu? Bacteriile benefice care ne populeaza sistemul digestiv ne pot influenta direct starea de spirit! Sau pot lupta, printre multe altele, cu infectia cu stafilococ sau streptococ (vezi aici un studiu).

Desi vestile despre importanta microbiomului in sanatatea si despre rolul benefic al probioticelor sunt foarte incurajatoare, lucrurile nu sunt chiar asa de simple.
In primul rand, nu toate probioticele sunt la fel. Sunt multe tipuri de culturi si beneficiile pe care le aduc organismului sunt diferite.
Desi beneficiile pasteurizarii sunt uriase, alimentatia noastra moderna ne vaduveste de aceste microorganisme vii si adevarul e ca ajungem sa consumam tot mai putine produse fermentate natural. Desigur, ele se regasesc in unele iaurturi sau branzeturi maturate, dar in cantitati reduse.
Alternativa fermentarii naturale este o solutie buna, dar aici apar doua probleme: nu putem controla ce fel de culturi se dezvolta si trebuie sa mancam constant astfel de alimente. 

Daca aveti probleme de sanatate care pot fi cauzate de un microbiom saracit si doctorul v-a prescris deja un supliment cu probiotice, cel mai probabil culturile continute de acestea sunt potrivite pentru afectiunea voastra.
Vedeti aici o lista cu puncte de recoltare analize din Bucuresti.
Vestea mai putin buna este ca nu puteti replica aceste suplimente in mancare. Sau nu cu garantia ca veti avea acelasi rezultat. Asta nu inseamna ca alimentele fermentate nu sunt extrem de sanatoase, ci doar ca majoritatea au “culturi salbatice”, pe care nu le puteti controla ca in cazul suplimentelor. 

Acestea fiind spuse, iata cateva alimente de baza, pe care le puteti include cu usurinta in dieta voastra zilnica. Si cand spun zilnica, chiar la asta ma refer: faceti efortul constient si planificat de a consuma zilnic alimente care contin probiotice. Este nevoie sa repopulati constant sistemul digestiv cu ele. 

Probiotice – cum sa le incluzi in alimentatia zilnica

1. Iaurt
2. Kefir
3. Branzeturi maturate
4. Paine cu maia
5. Varza murata
6. Legume fermentate natural