Am scris acum ceva vreme un post in care va intrebam ce stiti despre proiectul Prima casa si daca aveti experiente personale cu acest tip de credit. Cum nu am primit foarte multe raspunsuri, cum inca pe bloguri tot nu am gasit articole concrete, hai sa va povestesc experienta mea.

Dupa cum povestisem in postul cu pricina, am gasit casa – frumusica si in limita noastra de pret. Norocul a fost ca am dat si de un proprietar foarte rabdator pentru ca ceea ce ne astepta a cerut multa rabdare.

1. Asadar primul pas a fost acceptarea dosarului din punct de vedere financiar – adica salariul e suficient de mare. La prima simulare a creditului ne-am incadrat la suma maxima (57 000), dar dupa 1 saptamana, dupa aceasi simulare (aceasi banca), aceasta suma a scazut cu cateva mii de euro. Nu ne afecta pentru ca oricum ne incadram in suma de vanzare a casei.

2. Dupa ce partea noastra de dosar a fost acceptata, ne-a chemat la banca impreuna cu proprietarul pentru a da actele. Proprietarul a venit cu o plasa de acte – tot ce avea legat de casa – si cei de la banca au xeroxat totul, dupa principiul „nu se stie de ce avem nevoie!”
Si ne-au condus cu zambetul pe buze la usa, asigurand proprietarul ca el mai trebuie doar sa faca o vizita la notar sa semnam antecontractul.

3. Noi am mai platit 450 lei pe un evaluator care a vizitat casa intr-o seara si i-a facut trei poze si asteptam ca dosarul sa treaca de juristul bancii.

4. Juristul bancii insa nu da ok dosarului pentru ca nu are o adeverinta de edificare.
Sunt proprietarul sa ii cer adeverinta de edificare. El se blocheaza – adeverinta de edificare e actul premergator CF-ului, ea a fost depusa la dosarul de la cadastru si pe baza ei s-a eliberat CF-ul actual (care se afla in dosar).

5. Sun inapoi la banca si explic circuitul adeverintei in natura.

6. Pe ei nu ii intereseaza logica argumentului. Ei vor adeverinta. Sunt proprietarul si il rog sa mearga la primarie sa scoata adeverinta.
Primaria nici nu stie despre ce e vorba. Cu un pachet de cafea convingem secretara sa scoata o adeverinta din asta fantoma. Am dus adeverinta la banca si ne spun ca totul e ok.

7. Trece dosarul de jurist si urmeaza declaratia pe propria raspundere si antecontractul. Primesc pe mail antecontractul de la banca si ni se spune sa il copletam noi si sa il ducem la notar. Recunosc ca mi-am prins urechiile. Cu ochii aproape in lacrimi (de frustrare si nervi!), mi-a luat aproape 3 ore sa completez un antecontract inutil de stufos.

8. In antecontract se cer numeroase date printre care una are ne lasa gura-casca.

Sa va spun despre casa pentru a intelege mai bine.
Proprietarul si fratele sau au primit pamantul mostenire de la bunicul lor. Ei l-au impartit si pe partea lui, proprietarul a ridicat casa pe care o cumparam noi. In antecontract mi se cereau datele proprietarului a cui a fost pamantul inainte de bunicul care a lasat mostenirea!!!!

9. Il sun pe proprietar si il rog sa plece de la lucru sa mergem impreuna la notar. Dar primesc si eu un telefon de la banca si sunt intrebata pe o voce precipitata daca proprietarul e casatorit. …Da….Trebuie certificatul de casatorie. URGENT! Ca azi vor sa trimita dosarul la Bucuresti.

10. Il sun pe proprietar si il rog sa se intoarca acasa si sa imi aduca certificatul. Apoi sa se reintoarca la locul intalnirii pentru a merge la notar. Eu intre timp aranjam datele antecontractului.

11. Proprietarul fuge acasa, ia certificatul de casatorie, se intoarce, ne intalnim, mergem la notar….stupoare: antecontractul nostru nu e bun de nimic! In mod absolut logic, contractul trebuie facut de notar. Pacat ca ne-a pus banca sa ne completam noi unul complet inutil!

12. Facem cerere la notar pentru un CF (era al 3-lea deja – 2 erau deja in dosar, aproape de data de expirare din cauza intarzierii) si urmeaza sa ne intalnim urmatoarea zi. Ah ca nu se poate ca e notarul pe teren. Bun, ramane pe miercuri. Miercuri nu se poate ca e aia de la banca plecata. Na bine, ramane pe joi!

13. Semnam la notar declaratia pe propria raspundere si antecontractul, platim taxe notariale si avans la proprietar. Ducem actele la banca si ni se spune: gata, dosarul e gata, pleaca la Bucuresti.

14. Ba nu! Banca isi aminteste ca mai avem nevoie la dosar de inca doua CF-uri (adica nr. 4 si 5) si le vor urgent. Scoase in regim de urgenta, alte 200 lei.
Acum chiar e gata! Pe bune pleaca dosarul!

15. Rasuflam usurati doar un moment. Persoana care s-a ocupat de dosarul nostru ne anunta ca pleaca in concediu 3 saptamani. Chiar daca raspunsul ar sosi intre timp, dosarul nostru ar zace pe masa pana s-ar intoarce ea din concediu.
Problema era ca pana atunci expira data limita cu care semnasem cu proprietarul sa ne astepte. Deci puteam pierde avansul. Asta este. Riscam!

16. La 2 zile primim un nou telefon de la banca. Dosarul nu plecase inca la Bucuresti si ni se cereau alte 3 acte.

Si am renuntat. Am decis sa actionam altfel – si am pus apartamentul in vanzare.

Ideea e ca Prima Casa e praf in ochi. Atata te poarta pe drumuri incat iti doresti sa nu te fi apucat niciodata! Si nici nu mai stiu cine nu vrea sa dea creditele: banca sau statul. Din cate am vazut eu, banca mi-a ridicat destule obstacole – nu stiu ce mai putea sa ne faca statul.

Problema majoritatii celor care au dosarele la Prima Casa e ca in timpul asta expira contractul cu proprietarul si se pierde avansul. Asta pe langa banii care ii dai pe acte, notar, evaluator etc.

Eu pot sa va spun un singur lucru: avand apartamentul in vanzare, am refuzat ofertele prin Prima Casa!