Pregateste-te de zbor cu copiii
In aceasta vara am zburat impreuna cu copiii pana in Madeira. Am avut in total 4 zboruri: Budapesta- Frankfurt si Frankfurt-Funchal, dus-intors. Cu tot cu escala de aproximativ o ora, zborurile cumulate au ajuns undeva la 8 ore.

Am fost putin intimidati de ideea unui drum atat de lung, mai ales ca ar fi fost primul lor zbor (am mai zburat o data cu cea mare, dar era prea mica sa isi aminteasca). Din fericire, totul a decurs foarte bine si copiii au fost atat de fascinati de aventura, incat li s-a parut ca zborurile au trecut de indata.

Totusi, asta nu inseamna ca nu am facut pregatiri pentru acest drum.

In primul rand, am avut o geanta de voiaj dedicata copiilor. In ea am pus gustari diverse, un rand de haine de schimb (absolut obligatorii cand calatoresti cu copiii) si cateva tipuri de activitati care sa ii tina ocupati in timpul zborului.
Am gandit in asa fel bagajele, astfel incat, cand am inceput sa folosim din aceste „provizii”, sa putem baga un bagaj in altul si sa avem mai putine bagaje de carat prin aeroporturi.

In ceea ce priveste mancarea, am insistat sa manance inainte sa plecam la aeroport. In timpul zborului, am apelat doar la rontaieli sarate si dulci. Nataliei i-a venit rau la prima decolare si a ajutat-o mult ca a putut manca o banana si cateva sticksuri sarate.
In aceasi idee, nu i-am lasat sa manance (copios) nici inainte de decolare.
In rest, cred ca rontaitul a avut mai mult rolul de a fragmenta drumul si de a face timpul sa treaca mai usor. Astfel incat, a prins bine sa le am impartite in mici pungi, pe care sa le scot treptat din bagaj.
Cei de la Lufthansa (compania cu care am zburat), ne-au oferit apa si ciocolatele. Copiii au primit in plus la unele zboruri inca o ciocolatica si ursuleti gumati. Deci a prins bine ca am avut tot felul de rontaieli la mine.

In ceea ce priveste activitatiile, va conta mult varsta copilului. Cand am zburat prima oara cu Natalia, am avut jucarii de copii 2 ani. Jucaria ei preferata din acea perioada, o carticica cartonata si colorata, ceva de zornait usor.
Acum am luat cu mine carnetele de colorat, creioane si carti cu abtibilduri si activitati.
Si in afara de carnetelele de colorat, care au avut un mare succes (fiind mici si cu desene ascunse, care apareau prin hasurare), nu a fost nevoie sa apelez la altceva pentru ca au primit cadouri si de la Lufthansa: carticica de activitati (cam inutila daca nu stii germana 🙂 ), set de joaca cu abtibilduri reutilizabile (de mare efect), dar si un joc de carti si doua mici jocuri de societate care i-au distrat si i-au tinut ocupati fara probleme.

Ce nu am luat cu mine si am simtit lipsa, a fost pernuta de gat si masca de somn. Copiii au adormit la un moment dat in pozitii incomode si sigur le-ar fi prins bine o pernuta.

Va recomand si sa aveti haine comode si sa ii imbracati in straturi, astfel incat sa ii puteti imbraca sau dezbraca in functie de temperaturi. In avion poate fi uneori racoare si e bine sa aveti la indeamana un jerseu, mai ales daca aveti copii frigurosi.

In aceasta perioada, la tot stresul legat de zborul in sine, se adauga si obligativitatea purtarii mastii pe tot parcursul zborului si in aeroporturi. Daca Natalia, fiind mai mare, era obisnuita de la scoala sa poarte masca pe perioade mai lungi, pentru Robert a fost prima data cand a stat atat de mult cu masca pe fata.
In geanta, intr-o punga ziplock, am pus suficiente masti de schimb, astfel incat sa pot sa le schimb ori de cate ori au simtit nevoia – si a fost nevoie! De la masca umezita, la masca murdarita cu mancare si pana la masca in care au stranutat, a fost bine ca am avut mai multe masti cu mine pentru a le schimba din mers.

Daca zburati in aceasta vara, va doresc drum bun si vacanta frumoasa!