Va povesteam ca am o rubarba in curte de 3 ani de zile si abia anul acesta am putut sa o folosesc. Cand am cumparat rasadul, pe el scria sa lasi planta sa se dezvolte pentru trei ani inainte sa incepi sa recoltezi. Deci am ingrijit-o in acesti ani si m-am uitat lung la frunzele ei frumoase si tijele ei apetisante, dar nu m-am incumetat sa incalc instructiunile. Dar iata ca a sosit si cea de a patra primavara si de data aceasta, cu mare emotie, am inceput sa ii rup tijele si sa le pregatesc.
Acesta este unul dintre primele deserturi pregatite cu rubarba din curte 🙂



 

Ingrediente topping de caramel

1 lingura mare de unt
100 gr de zahar
1  cana mare de rubarba tocata
1 cana mare de capsuni taiate
1 lingura de amidon
2 linguri de dulceata (preferabil de capsuni, dar puteti folosi si de caise)
un praf de sare

Ingrediente pentru aluat 

150 gr faina
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare fina

180 gr de lapte
60 gr de iaurt gras
115 gr de unt
150 gr zahar
2 oua
vanilie




Tapetati o tava de 24 cm diametru cu hartie de copt sau unt.

Pentru caramel:
– puneti zaharul impreuna cu aproximativ 50 de ml de apa intr-o cratita si amestecati pana cand zaharul se dizolva. Gatiti pana cand amestecul devine maroniu. Luati de pe foc si adaugati usor si cu grija untul – acesta poate crea spuma, deci lucrati cu atentie. Incorporati si dulceata.
– turnati caramelul in tava pregatita, rotind tava astfel incat caramelul sa o acopere integral
– intr-un vas separat, amestecati rubarba cu capsunile si amidonul si sarea. Apoi puneti-le peste caramelul din tigaie.

*rubarba se curata de coaja si se toaca. Rubarba mea a avut zone in care era atat de frageda, inca nu am avut ce sa mai curat.

Pentru aluat:
– amestecati faina cu praful de copt, bicarbonatul si sarea; in alt vas, amestecati laptele cu iaurtul.
– bateti bine cu mixerul untul si zaharul, pana cand amestecul devine cremos.
– adaugati cate un ou si amestecati bine intre
– adaugati alternativ amestecul de faina si cel de lapte

Turnati aluatul in tava in care e deja caramelul, rubarba si capsunile. Dati la cuptorul incins (180 grade) pentru aproximativ o ora sau pana cand scobitoarea va iese curata.
Cand este gata, separati usor cu un cutit marginile de tava (daca nu ati folosit hartie de copt) si lasati prajitura sa se raceasca in tava pentru aproximativ inca o ora. Cand s-a racit, intoarceti-o pe o farfurie.