Am ramas in urma cu publicarea retetelor promise, astfel incat abia acum reusesc sa ilustrez a 7-a metoda de a face prajituri, asa cum le-am enumerat in articolul publicat mai demult despre cele 7 modalitati de a face cookies.

Cand am vorbit despre aceasta reteta pe contul de Facebook, am avut o discutie foarte interesanta cu Cristi de la foodblog.ro despre cat de potrivit/de actualitate este numele acestei prajituri. Desigur Cehoslovacia este istorie, dar cum nu prea pot determina de una singura daca aceasta prajiturica este ceha sau slovaca, decid sa o las cu acelasi nume. In plus, daca e sa ne ghidam dupa un curs istoric, daca reteta apartine perioadei cehoslovace, sa o lasam cu numele cuvenit.

Dar ajunge cu vorbaria. Iata si reteta!

Ingrediente

  • 200 gr unt
  • 200 gr zahar
  • 2 galbenusuri
  • 400 gr faina
  • 200 gr bucati de nuca
  • jumatate de borcan de dulceata de capsuni


1. Frecati bine untul cu zaharul pana obtineti o consistenta pufoasa. Adaugati apoi galbenusurile, continuati amestecarea. Apoi incepeti sa adaugati incet faina amestecata cu nucile.

2. Impartiti aluatul in jumatate. Jumatate de aluat lasati-l la congelator pentru 20-30 de minute.

3. Cealalta jumatate intindeti-o intr-o tava unsa in prealabil cu putin unt. Daca e nevoie lucrati cu mainile usor umezite. Intindeti peste aluat dulceata.

4. Scoateti de la congelator restul de aluat si faramitati-l peste prajitura. Nu trebuie sa acopere la perfectie, pentru ca la cuptor ele oricum se vor uni.

5. Dati la cuptor macar 30 de minute sau pana cand se rumeneste crusta de deasupra.

6. Lasati sa se raceasca si taiati in cubulete. Sunt foarte rezistente si merg atat ca desert, dar si ca gustari.