Cum o rata mi s-a parut prea scumpa (si daca e sa o cumpar nu experimentez pe ea) am ales sa dezosez un pui intreg. Ok, recunosc, am lasat aripioarele ca prea mult imi place sa le rontai si in plus mare lucru nu aveam de castigat daca ma chinuiam si cu ele.
Si am inceput operatiunea. Inarmata cu multa rabdare si un cutit de ceramica (care taie impecabil) primit cadou de la mami (multumesc mami!) am inceput operatiunea – am facut o incizie pe spate si de acolo, cu taieturi mici si dese, am desprins treptat carnea de pe oase. dupa ce am scos cutia toracica am inceput sa scot oasele din pulpe. Va marturisesc ca a fost mai usor decat mi-am imaginat si mai tarziu, cand friptura a fost gata, pulpa umpluta cu ficatei a fost absolut incredibila!
Dupa ce am dezosat puiul complet am inceput sa-l cos: am cusut pielea de la gat si am coborat putin pe torace, facand la fel la fundulet, lasand ceva loc liber in mijloc pe unde sa fie bagata umplutura. De asemenea am cusut capetele pulpelor sa nu curga afara umplutura.
Am pregatit apoi umplutura: am calit o ceapa si un ardei rosu tocati marunti, am adaugat ficateii si i-am rumenit. Am stins cu putin vin alb si cand am luat de pe foc am amestecat cu patrunjel verde proaspat.
Am umplut puiul si apoi am incheiat cusatura.
Am uns puiul cu sos de ardei iute si l-am dat la cuptor.
Din pacate, am fost un pic cam hapsana si am indesat prea tare puiul. La acest fapt se adauga si faptul ca habar nu am sa cos – mai ales cand am mainile unsuroase – si consecinta este evidenta: s-a crapat un pic deasupra. Dar asta este! Puiul nu este perfect, dar este foarte gustos si pentru prima tentativa m-am descurcat onorabil.
Cu toate ca puiul meu nu este perfect am decis sa-l public pentru ca nu e obligatoriu ca intr-o bucatarie totul sa iasa mereu perfect. Important este sa nu ne descurajam, sa invatam din ce am gresit si sa incercam din nou! 😉
Arata chiar foarte bine!Eu nu stiu daca as fi avut atata rabdare…
@DiAnais – si eu sunt surprinsa de mine 😀 de obicei aleg retete rapide, dar eram mai mult curioasa cum se face 🙂
Apetisant…pur si simplu mi se pare perfect:)
Salutari din Iasul inzapezit,
Oana
Multumesc mult Oana 🙂
Arata foarte bine si cred ca este f.f.f.,f. gustos. Am retinut ideea .Bafta in continuare.Simona
@Multumesc mult Simona si te mai astept prin "bucataria" mea 🙂
Vai ce minunatie trebuie sa fac o data reteta asta !!!!
@Sylvia – da 🙂 umplutura e optionala si poti improviza, dar puiul dezosat e incredibil 🙂
Ama astazi fac puiul dezosat 🙂 a fost chair simpla partea cu dezosarea, ai perfecta dreptate. Am intrat din nou la reteta ta sa vad daca l-ai cusut sau ma tenta sa il invart cumva fara sa-l cos dar nu cred sa reusesc. Superba reteta sin film mi-a ramas si mie in cap. Pupici si o duminica frumoasa!
@Sylvia – sunt sigura ca aiesit delicios puiutul tau! Abia astept sa vad pozele! 🙂 Te pup!
oare pot sa fac doar pulpe umplute ? cu ce ai cusut puiul – si unde ai gasit ustensilele necesare (sunt si eu din timisoara) ? recent mi-am setat si eu ca si provocare dezosarea unui pui.
@Judit – eu am umplut si pulpele, dar nu stiu cat de practic este sa umpli doar pulpe. daca incerci doar cu pulpe, iti recomand sa cumperi unele foarte mari.
puiul l-am cusut cu ac si ata normale de cusut. acul l-am trecut prin foc inainte sa-l dezinfectez cat de cat 🙂
spor la lucru! 🙂