Ati vazut Julie & Julia? Atunci stiti care era cea mai mare incercare- dezosarea unei rate!

Cum o rata mi s-a parut prea scumpa (si daca e sa o cumpar nu experimentez pe ea) am ales sa dezosez un pui intreg. Ok, recunosc, am lasat aripioarele ca prea mult imi place sa le rontai si in plus mare lucru nu aveam de castigat daca ma chinuiam si cu ele.

Si am inceput operatiunea. Inarmata cu multa rabdare si un cutit de ceramica (care taie impecabil) primit cadou de la mami (multumesc mami!) am inceput operatiunea – am facut o incizie pe spate si de acolo, cu taieturi mici si dese, am desprins treptat carnea de pe oase. dupa ce am scos cutia toracica am inceput sa scot oasele din pulpe. Va marturisesc ca a fost mai usor decat mi-am imaginat si mai tarziu, cand friptura a fost gata, pulpa umpluta cu ficatei a fost absolut incredibila!


Dupa ce am dezosat puiul complet am inceput sa-l cos: am cusut pielea de la gat si am coborat putin pe torace, facand la fel la fundulet, lasand ceva loc liber in mijloc pe unde sa fie bagata umplutura. De asemenea am cusut capetele pulpelor sa nu curga afara umplutura.

Am pregatit apoi umplutura: am calit o ceapa si un ardei rosu tocati marunti, am adaugat ficateii si i-am rumenit. Am stins cu putin vin alb si cand am luat de pe foc am amestecat cu patrunjel verde proaspat.

Am umplut puiul si apoi am incheiat cusatura.

Am uns puiul cu sos de ardei iute si l-am dat la cuptor.

Din pacate, am fost un pic cam hapsana si am indesat prea tare puiul. La acest fapt se adauga si faptul ca habar nu am sa cos – mai ales cand am mainile unsuroase – si consecinta este evidenta: s-a crapat un pic deasupra. Dar asta este! Puiul nu este perfect, dar este foarte gustos si pentru prima tentativa m-am descurcat onorabil.


Cu toate ca puiul meu nu este perfect am decis sa-l public pentru ca nu e obligatoriu ca intr-o bucatarie totul sa iasa mereu perfect. Important este sa nu ne descurajam, sa invatam din ce am gresit si sa incercam din nou! 😉