In articolul acesta imi doresc sa raspund la doua intrebari pe care le primesc foarte des:
1. Care este lista ta generala de curatenie?
2. Cum organizezi sarcinile care trebuie indeplinite mai rar? Lunar, trimestrial sau anual?
A doua intrebare este relevanta mai ales in contextul in care v-am tot povestit ca am inceput sa renunt la aplicatiile de organizare si sa imi trec toate sarcinile intr-un sistem analog. Folosesc o combinatie intre sistemul GTD (Getting Things Done a lui David Allen) si Bullet Journal, adica o combinatie intre a-mi organiza listele, evenimentele si ideile intr-un sistem de bibliorafturi/mape si agenda. Cititorii care mi-au urmat exemplul, m-au tot intrebat cum procedez pentru a organiza acele sarcini care trebuiesc facute mai rar, astfel incat sa nu uit de ele in agenda.
Scopul acestor liste este de a-mi elibera mintea de stresul de a nu uita ceva. Am notat informatia in locul corect si mi-am luat gandul, stiind ca in momentul in care ajung la luna respectiva si deschid mapa, ma asteapta acolo toate informatiile de care am nevoie.
De ce nu fac asta pe o aplicatie?
Din doua motive:
1. Pentru ca toate aplicatiile mi-au dat diverse erori si am inceput sa ma stresez ca nu primesc notificarea si
2. Pentru ca atunci cand scriu de mana, ma concentrez mai bine. In plus, am regasit cateva din vechiile unelte de scris si rigle de desen tehnic ale mamei (ca sa va faceti o idee, similare cu ce se gaseste aici) si a devenit pentru mine o forma de relaxare sa pregatesc aceste foi, sa le scriu si sa le gandesc structura.
Eu una nu reusesc sa folosesc agenda strict pe zilele alocate. Am prea multe de notat! De aceea fie nu respect datele din agenda, fie aleg agende nedatate sau chiar simple caiete. Prin urmare, in agenda se regasesc urmatoarele:
*agenda o folosesc mai mult pentru prezent, pentru sarcinile pe care trebuie sa le indeplinesc in decurs de cateva zile, maxim o saptamana
*agenda mai contine liste care nu au „atasata” o data de indeplinire: lista cu alimente pe care trebuie sa o folosesc in perioada urmatoare, lista de retete pe care imi doresc sa le incerc, lista de carti, meniul saptamanii, lista de cumparaturi (pe magazine) s.a.m.d.
*agenda mai contine paginile de „Diverse” unde imi notez idei si informatii care trebuie sa le prelucrez, in ordine aleatorie si dupa cum aud de ele. Un citat inspirational, un titlu de carte, de condiment, numele unui scriitor recomandat de altcineva etc. Informatiile din aceste liste sunt apoi mutate in locurile in care pot actiona asupra lor.
Pe langa agenda, am stabilit un sistem inspirat din GTD si care este perfect adaptat nevoilor mele.
Aveti nevoie doar de un biblioraft si 12 dosare sau 12 mape, simple sau cu compartimente, poate chiar de culori diferite sa fie si mai frumos! 🙂
Fiecare mapa reprezinta o luna din an, iar in fiecare mapa am folii pentru diferite hartii. Aici am listele de curatenie saptamanala, lunara, dar si liste de sarcini sezoniere, puse in mapele aferente anumitor luni (unele le am puse din trei in trei luni, altele la fiecare sase luni, iar altele anuale).
Dar mapele mele lunare nu sunt doar pentru liste de curatenie. In mapa fiecarei luni mai este o foaie de calendar, unde notez evenimentele lunii (zile de nastere, sarbatori, vacante etc.), lista cu facturile, asigurarile si taxele care trebuie platite, idei de activitati de sezon, traditii, idei de meniuri si retete de sezon, dar si tot felul de alte notite care sa imi aminteasca de lucruri care trebuie facute in luna respectiva.
Astfel, cand stiu ca am ceva de facut peste 3 luni, nu imi notez in agenda si sa stau stresata ca poate uit de ea acolo, printre alte notite, ci adaug informatia in mapa cu luna corecta.
Continuand, v-am pregatit 3 foi speciale pentru organizarea curateniei: o foaie pentru activitatile zilnice, una pentru cele saptamanale si una pentru cele lunare. Le puteti vizualiza si completate (sa va faceti o idee), dar le gasiti si necompletate, perfecte pentru a le tipari si a pune bazele propriului vostru sistem de organizare.
Planul zilei – il gasiti in varianta PDF aici – este locul in care sa treceti activitatile voastre zilnice, rutina zilnica de curatenie. Ca sa nu o rescrieti zilnic, lista este gandita pentru o intreaga saptamana, tot ce trebuie sa faceti este sa colorati bulinuta aferenta zilei.
Planul Saptamanal – il gasiti in varianta PDF aici – contine activitatile pe care le faceti in mod uzual la curatenia saptamanala. Pentru ca eu nu reusesc sa le fac pe toate intr-o singura sesiune de smotru, imi este foarte util sa am aceasta lista si sa tai ce am facut deja. Aveti putin mai jos varianta mea de lista.
Planul Lunar – il gasiti in varianta PDF aici – contine activitati pe care le faceti mai rar. Aceasta foaie o am in mapa fiecarei luni si, pe langa sarcinile lunare, adaug pe ea si sarcini sezoniere, prezente doar in unele luni din an.
Sper sa va placa atat variantele printabile pe care vi le pun la dispozitie, cat si structura pe care am explicat-o si astept cu drag feedback-ul vostru, modul in care va organizati voi, sugestii sau intrebari.