Dincolo de sarcinile specifice fiecarei luni, mai exista un set de sarcini care trebuie bifate sezonier in casa sau in gradina. Aceste sarcini tin mai mult de intretinerea si verificarea unor zone care asigura o functionare optima a locuintei.
Aceste sarcini pot sa difere in functie de particularitatile zonei sau ale modului in care este construita si dotata casa voastra. Un exemplu bun este modul de incalzire: cei cu centralele trebuie sa se ingrijeasca de curatarea ei si a hornului, iar apoi fiecare, in functie de combustibilul folosit, trebuie sa se aprovizioneze si sa se pregateasca de iarna.
De asemenea, o curte doar cu gazon are nevoie de o anumita intretinere, pe cand o curte unde sunt mult pomi sau unde exista si o gradina include alte sarcini.

Prin urmare, lista pe care o propun eu este una de baza, urmand ca voi sa adaugati (sau sa stergeti de) pe ea sarcini in functie de specificul caminului vostru.

Toamna
Curata, unge si depoziteaza uneltele de gradinarit.
Strange si depoziteaza furtunul de apa.
Verifica hornul, acoperisul si curata burlanele.
Curata bine gradina si curtea de vegetatia uscata si de frunze. Poti folosi un aspirator de frunze daca ai multe, un tocator de frunze si de crengi cu care aa faci un pat protector pentru plantele mai sensibile din gradina si pentru rondul de flori. Iar in ambele cazuri, ia in calcul un compostor in care sa le strangi pe toate.
Verifica daca nu ai crapaturi in beton sau daca nu s-au ciobit rosturile de la gresia de exterior.
Pregateste-ti incalzirea pentru iarna. Cumpara combustibilul folosit si depoziteaza-l corespunzator. Daca te incalzesti pe lemne, ideal ar fi ca acestea sa fie cumparate deja din primavara-vara. In orice caz, el trebuie taiate la domensiunea corecta cu ondrujba si depozitate la loc uscat.
Tot cu o drujba e bine sa faci acum si toaletarea copacilor. Mai ales cei mari si batrani, sa nu risti sa cedeze o creanga uscata.
Daca folosesti – verifica izolatia geamurilor si usilor. Daca benzile s-au uzat, schimba-le.
De asemenea, da drumul generatorului si centralei de test. Aeriseste caloriferele si vezi daca totul functioneaza cum trebuie inainte sa vina frigul.

Iarna
Pregateste si tine la indemana ustensilele de curatat zapada.
Verifica geamurile si eventualele zone unde poti avea condens. Aeriseste bine.

Primavara
Fa o inspectie generala a casei sa vezi daca exista daune facute de zapada, gheata si ingheturi. Zone ciobite, crapate, izolatia peretilor si a acoperisului. Repara unde este nevoie.
Curata burlanele de eventualele reziduuri si verifica daca nu s-au deplasat sau fisurat din cauza zapezii si inghetului.
Verifica si curata hornul. E mai practic sa o faci acum, cand ai timp, decat sa fii presat de timp si de vreme in toamna.
Verifica si curata aerul conditionat. Spala bine filtrele.

 

Vara
E momentul potrivit sa repari si sa vopsesti balconul, terasa, foisorul si gardurile.
Curata si simplifica lucrurile depozitate in anexe (camera centralei, garaj etc)