Nimic nu se compara cu prajitura cu mere a bunicii, dar tot am fost curioasa de retete traditionale de prin alte parti ale tarii, asa ca am decis sa incerc aceasta versiune, asa cum a prezentat-o Radu Anton Roman in cartea Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ingrediente 
Aluatul

350 gr de unt*
350 gr de faina alba
250 ml smantana

2 linguri de zahar
Atentie! Aluatul se pregateste cu o zi inainte. 
Umplutura

1.5 kg mere
2 linguri de zahar
2 plicuri zahar vanilat 
3 linguri de unt 
100 gr de stafide

* In reteta originala, autorul spune un pachet si jumatate de unt

  • Amestecati bine untul cu faina, smantana si zaharul. Aluatul obtinut il puneti intr-o craticioara acoperita si il lasati la frigider peste noaptea si il scoateti cu o ora inainte de prepararea placintei. 

  • Dati merele pe razatoare mare. 
  • Incingeti untul intr-o tigaie si puneti merele la aurit. 
  • Cand au inceput sa isi schimbe culoarea, adaugati zaharul si stafidele. Luati apoi de pe foc si lasati putin la racit. 

  • Aluatul scos din frigider cu o ora inainte, il impartiti in doua si intindeti foaia pe marimea tavii folosite. 
  • Ungeti tava cu unt, intindeti prima foaie, intepati-o cu furculita si dati-o la copt pentru aproximativ 15 minute. 
  • Scoateti tava din cuptor, puneti amestecul de mere si stafide si acoperiti cu a doua foaie. Intepati-o si pe aceasta cu furculita. 
  • Dati placinta la cuptor pentru aproximativ o jumatate de ora sau pana s-a rumenit frumos. 

Se serveste preferabil calda 🙂

Aboneaza-te! Introdu adresa ta si vei primi pe mail fiecare reteta publicata:

Delivered by FeedBurner