Perseidele – cum sa te pregatesti sa le vezi cu copiii
Anul acesta Perseidele vor ajunge la varf in noaptea de 12-13 august (joi spre vineri). Am citit ca anul acesta spectacolul va fi chiar mai mare decat in anii trecuti, datorita lunii pline din 8 august.
De cand au mai crescut copiii, am inceput sa stam pana tarziu in aceste nopti si sa privim cerul pentru a vedea stelele cazatoare si entuziasmul lor este urias. Este noaptea speciala a verii, la fel cum este Revelionul iarna.

Perseidele – cum sa te pregatesti sa le vezi cu copiii

  1. Cauta un loc intunecat
    Daca locuiesti la oras, cel mai probabil va fi nevoie sa iesiti undeva in afara orasului. Lumina oraselor estompeaza stelele si le veti vedea greu (sau deloc).
    Daca stati la sat, este posibil sa vedeti mult mai bine cerul, dar asigurati-va ca stingeti becurile, astfel incat curtea si casa sa fie scufundate in intuneric.
  2. Pregateste-te cu paturi, perne si haine mai groase
    Este foarte important sa aveti un loc in care sa va cuibariti si din care puteti privi comod cerul. Pregatiti paturi si perne. Puteti sa folositi si o saltea gonflabila sau o piscinuta pentru copii. Daca ramaneti sa vedeti Perseidele din curtea voastra, puteti sta in trambulina (daca aveti) sau sezlonguri.
    Chiar daca noptile sunt si ele foarte calduroase, cand stau intinsi si deseori somnorosi, copiii vor simti racoarea noptii si este bine sa aveti la indemana si un rand de haine mai groase.
  3. Inarmati-va impotriva tantarilor
    Stiu ca nu in toate zonele tarii sunt probleme cu tantarii.
    Noi locuim in apropiere de Timisoara (si de Bega) si suntem napaditi de celebrii tantari tigru care par imuni la solutiile traditionale de prin magazine. Si sunt extrem de agresivi. Pentru serile petrecute afara, singura solutie care a functionat la noi au fost spiralele outdoor de la Raid. Pregatesc ghivece/boluri cu nisip/pamant, le infig in ele si le plasez in jurul locului in care stam in curte.
  4. Povestiti cu copiii despre Perseide
    Cel mai sigur este sa vizitati pagina NASA. Noi am citit impreuna aceasta pagina si am urmarit videoclipul de mai jos.

5. Descoperiti cerul
Puteti folosi aplicatia SkyView Lite (gasiti aplicatia aici in AppStore si aici pentru android) – indreptati telefonul spre cer si cu ajutorul aplicatiei puteti identifica mai usor stelele.
Aplicatia nu te va ajuta sa vezi stelele cazatoare, dar te poate ajuta sa identifici zona de pe cer unde este Perseus.
Gasiti aici o harta (in romana) care sa va ajute sa va orientati foarte bine.

6. Pregatiti gustari
Mici gustari de rontait, popcorn, fructe taiate in forma de stelute sau cate o briosa cu stelute de zahar.

7. Cititi carti despre cer si stele
Va recomand aici cartea si jocul Legenda Cerului de la Editura Creanga Fermecata. Gasiti cartea aici.


Priviti cerul cu ochiul liber. Binoclul sau telescopul acopera o zona prea mica.

Bucurati-va impreuna de spectacolul de pe cer!